سمیه مهدویپیام – هکرهای مورد حمایت دولت، تهدید جدید برای صنعتی است که مدتها با نگرانیهای امنیتی مواجه بوده است. صنعت کشتیرانی با افزایش شدید حملات سایبری روبروست، زیرا اختلافات ژئوپلیتیکی، هکرهای وابسته به دولتها را وادار میکند جریانهای تجاری را هدف قرار دهند.
به گزارش فاینشنال تایمز، بررسی گزارشهای شرکتی، رسانهای و دانشگاهیِ محققان دانشگاه علوم کاربردی NHL Stenden هلند نشان میدهد مالکان کشتی، بنادر و سایر گروههای دریایی در سال 2023، با حداقل 64 حادثه سایبری مواجه شدند. تعداد این حوادث، یک دهه قبل از آن، سه مورد و در سال 2003، صفر بود.
طبق دادههای دانشگاهی که دریانوردان را آموزش میدهد، بیش از 80 درصدِ حوادث شناساییشده از سال 2001، با یک مهاجم شناختهشده در روسیه، چین، کرهشمالی یا ایران رخ داده است.
گای پلاتن، دبیرکل اتاق کشتیرانی بینالمللی که نماینده مالکان کشتیهایی است که حدود 80 درصد ناوگان تجاری جهان را کنترل میکنند، میگوید: «نظام بین المللی مبتنی بر قوانین… سیستم بزرگی که از زمان جنگ جهانی دوم به نفع کشتیرانی عمل کرده، اکنون بیش از هر زمان دیگری با تهدید مواجه است.»
حملات سایبری اخیر مرتبط با دولتها نشان داده درگیریها، از اوکراین تا خاورمیانه، چگونه جهانیشدن را از طریق اختلالات در کشتیرانی که بیش از 80 درصد از کالاهای تجاری بینالمللی را منتقل میکند، بیثبات کردهاند.
کارشناسان کشتیرانی هشدار دادهاند که صنعتی که قرنها با تهدیدات امنیتی فیزیکی روبرو بوده است، به شکل غمانگیزی برای دزدی دریایی آنلاین، آماده نبوده است.
استفان مککامبی، استاد امنیت فناوری اطلاعات دریایی در NHL Stenden، میگوید: «هزینه فناوری اطلاعات در بخش دریایی نسبتا پایین است.»
او افزود: «صاحبان کشتی به دنبال افرادی با دانش دریایی و دانش امنیت سایبری هستند اما این گروه، بسیار کوچک است.»
کارشناسان هشدار میدهند یک حمله میتواند زمانی که مالکان کشتیها، با تاثیرات درگیریهای جهانی بر مسیرهای تجاری دستوپنجه نرم میکنند، به ایجاد هرجومرج بیشتر منجر شود.
تام والترز، وکیل کشتیرانی شرکت حقوقی HFW که به مشتریان در مدیریت چنین حوادثی کمک کرده، معتقد است دیجیتالی شدن روزافزون کشتیها و استفاده از دستگاههای اینترنتی که اخیرا به طور گسترده در دریا توسط ماهوارههای مدار پایین زمین فعال شدهاند، فرصتهای جدیدی را برای حملات سایبری ایجاد و به مشتریان کمک کرده با چنین حوادثی مقابله کنند.
او هشدار داد که یک حمله به سیستمهای کشتیها میتواند اختلالی به اندازه تصادف پل بالتیمور در سال جاری ایجاد کند که یکی از شلوغترین بنادر ایالات متحده را مسدود و خودروسازان را مجبور کرد محمولههای خود را تغییر مسیر دهند و شرکتهای بیمه با ادعاهای میلیارد دلاری مواجه شدند.
هجوم سایبری قابلتوجه، یکی حمله در سال 2020 به بندر شهید رجایی ایران که نزدیک به نیمی از تجارت خارجی این کشور را برعهده دارد و دیگری حملهای که در سال گذشته، سایت بندر روتردام، بزرگترین بندر اروپا را از بین برد، شامل میشود.
مالک کشتی دانمارکی AP Møller-Maersk، که حدود 15 درصد ظرفیت حملونقل کانتینری جهان را کنترل میکند، پس از اینکه سیستمهای IT آنها، بعد از آفلاین شدن به وسیله حمله بدافزار NotPetya از کار افتاد، قادر به پذیرش سفارش مشتریان نبود و مجبور شد کشتیها را تغییر مسیر دهد. این حمله که به عوامل روسی نسبت داده شده، در سال 2017 به کسبوکارهای جهانی آسیب رسانده است.
مک کامبی گفت که مجرمان سایبری نیز «فرصتی» برای اخاذی میبینند. آنها «درک میکنند که این صنایع باید به کار خود ادامه دهند» و بنابراین مالکان کشتیها برای بازگرداندن سیستمهای آنلاین، به احتمال زیاد باج میدهند.