دونالد ترامپ بيشتر از آنکه با رسانههاي خبري در ارتباط باشد يا کنفرانس مطبوعاتي برگزار کند، ترجيح ميدهد توييتهاي خود را بهاشتراک بگذارد. علاقه ترامپ به توييتر بهقدري زياد است که چندي پيش رييس موزه روساي جمهور آمريکا گفت احتمالا با پايان يافتن دوره خدمت چهلوپنجمين رييسجمهور آمريکا، توييتهاي او را بايد در اين موزه به يادگار گذاشت.
با وجود آنکه پرحاشيهترين مرد اين روزهاي رسانههاي جهاني، بخش اعظم هر روز خود را به حضور در توييتر اختصاص ميدهد، اين اتفاق هم نتوانسته است نفس تازهاي به پرنده آبی بدهد تا شبکه اجتماعي مذکور جان دوباره بگيرد.
وضعيت بحراني
توييتر در فصل چهارم سال 2016 ميلادي 167 ميليون دلار ضرر کرد که البته در مدت مشابه سال قبل از آن مجموع ضررهاي اين شبکه اجتماعي 90 ميليون دلار محاسبه شده بود و اين ميزان ضرر از مجموع 630 ميليون دلار درآمد کلي بهدست آمد.
سرعت گرفتن حرکت توييتر در سراشيبي ورشکستگي در حالي اتفاق افتاد که رييسجمهور آمريکا بهعنوان يکي از فعالترين اعضاي اين شبکه اجتماعي ميليونها کاربر جديد را جذب کرد و بر اساس گزارشهاي رسمي اعلام شد كه ترامپ بهتنهايي دو ميليون عضو جديد را به اعضاي توييتر اضافه کرد تا اين خانواده 319 ميليون نفري شود.
بهنظر ميرسد قدرتمندترين مرد اين روزهاي جهان هم در اين زمينه ناتوان است. بسياري از منتقدان ميگويند ترامپ به جاي آنکه به وظايف رياستجمهوري خود رسيدگي کند، بخش اعظم شبانهروز را به حضور در توييتر اختصاص ميدهد.
به هر حال توييتر نتوانسته از اين فرصت بزرگ و ايدهآل بهدرستي استفاده کند و ترامپ براي اين شبكه اجتماعي به يک منبع درآمد جديد تبديل شود. اين در حالي است که ميليونها کاربر جهاني هر لحظه منتظر آن هستند تا توييت بعدي ترامپ منتشر شود و بهنظر ميرسد که اين اتفاق سود مالي قابل ملاحظهاي براي توييتر ندارد.
برخي کارشناسان ميگويند توييتر براي خدماتي که ارايه ميدهد بيش از اندازه کارمند دارد و همين مساله هزينههاي آن را افزايش داده است. شرکت توييتر در سه ماه پاياني سال 2016 ميلادي بيش از 158 ميليون دلار حقوق و دستمزد به کارمندان خود پرداخت کرد که اين رقم براي شرکتي با خروجي مذکور بسيار زياد بود. منبع درآمد اصلي اين شبکه اجتماعي، نمايش تبليغات به مشترکان است و البته بهنظر ميرسد اين تبليغات هزينههاي شرکت توييتر را كفايت نميكنند.
در مقايسه با بزرگترين شبکه اجتماعي جهان، فيسبوک دو سال زودتر از توييتر يعني در سال 2004 ميلادي راهاندازي شد. مارک زاکربرگ با مديريت خود توانست در فصل پاياني سال 2016 ميلادي 81/8 ميليارد دلار درآمد کسب کند که اين رقم نسبت به مجموع درآمدهاي توييتر 13 برابر بيشتر بود و بيش از يکسوم آن معادل 56/3 ميليارد دلار سود خالص فيسبوک محاسبه شد. اين در حالي بود که طي چند سال اخير توييتر هرگز نتوانست به سود مالي دست پيدا کند.
جک دوروسي، بنيانگذار شرکت توييتر که مدتي آن را ترک کرده بود، سال گذشته بار ديگر سکان مديريت اين شرکت را در دست گرفت تا با تاکيد بر قابليتهايي مانند يادگيري ماشيني و هوش مصنوعي، خدمات بهتري ارايه دهد و توجه کاربران جهاني را جلب کند. ولي ايدههاي دوروسي هم نتوانست زخمهاي توييتر را بهبود بخشد تا اين پرنده آبی بار ديگر پرواز کند. **توييتر در عرصه آگهي و تبليغات همواره دو غول بزرگ با نامهاي گوگل و فيسبوک را پيش روي خود ديد و مقابل آنها چندان موفق عمل نکرد. در حالي که اين دو شرکت با ناشران خبر رابطه تنگاتنگ دارند و آنها را به منبع درآمد جديد تبديل کردهاند، توييتر براي توليدکنندگان اخبار جذابيت چنداني ندارد و در اين زمينه درآمد قابل قبولي کسب نميکند.**
گام بعدي
با همه اين مشکلات چه اتفاقي براي توييتر خواهد افتاد؟ دوروسي پاسخ روشني به اين پرسش نميدهد. او در اين زمينه به تحليلگران گفت: «سرگرمي و کيفيت». بايد اعتراف کرد اين پاسخ دو کلمهاي که احتمالا به نحوه ارايه خدمات توييتر برميگردد، تاکنون براي شرکت آمريکايي درآمدزايي نکرده است و اگرچه بسياري از کاربران جهاني پلتفرم مذکور را يکي از ارايهدهندگان قابليتهاي کاربردي در اينترنت ميدانند، ولي نکته مهم اين است که روز به روز از محبوبيت توييتر کاسته ميشود و احتمال ميرود که در آينده نهچندان دور سرنوشت ياهو براي آن تکرار شود.
با اين سياست، هر روز از ارزش مالي شرکت توييتر کاسته ميشود و به همين دليل طي چند ماه اخير خبرهاي فراوان در مورد احتمال فروش و واگذاري شرکت منتشر شده است. ولي کارشناسان ميگويند تا زماني که دوروسي با سياستهاي خود سکان توييتر را در دست گرفته است، هيچ شرکت ديگري تمايل به خريد آن نخواهد داشت. **شرکت توييتر حدود يک ميليارد دلار پول نقد در بانک دارد که به اعتبار آن فعاليتهاي اقتصادي خود را جلو ميبرد و البته اين رقم که يکهشتم مجموع درآمدهاي فيسبوک در سه ماهه پاياني سال 2016 است، نميتواند اتفاق قابل ملاحظهاي را رقم بزند.**
دوروسي طي کنفرانسي که براي اعلام گزارش مالي اين شرکت برگزار شده بود گفت: «همه جهان در حال تماشاي توييتر هستند، در حالي که ما اين روزها افزايش انتظارات کاربران خود را مشاهده نميکنيم، ولي يک اتفاق در اين شبکه اجتماعي در حال رشد است: نفوذ و تاثيرگذاري توييتر».
ريچ گرينفيلد، تحليلگر ارشد مرکز BTIG در جمع سرمايهگذاران توييتر گفت که اين شبکه اجتماعي از زمان انتخابات رياستجمهوري آمريکا به بعد بسيار مورد توجه جهانيان قرار گرفت و بر خلاف ماههاي قبل موفق شد مخاطبان جديد جذب کند. پس از انتخابات حضور پررنگ دونالد ترامپ باعث شد حضور کاربران در توييتر پررنگتر شود، زيرا رييسجمهور آمريکا ترجيح داد به جاي استفاده از هر پلتفرم يا رسانه ديگر، صحبتهاي خود را از طريق توييتر به گوش مردم آمريکا برساند. ولي دوروسي نتوانست بهدرستي از اتفاقات مذکور استفاده کند و به سود برسد.
مديران ارشد توييتر با انتشار بيانيهاي به سرمايهگذاران اين شرکت توضيح دادند طي ماههاي اخير تعداد کاربران فعال که هر روز از توييتر استفاده ميکنند افزايش يافته است و همين که شخص اول آمريکا توييتر را به ديگر شبکههاي اجتماعي ترجيح داده، ميزان قدرت آن را نشان ميدهد. شرکت توييتر در اين بيانيه تاکيد کرده است که طي سال جاري ميلادي جلوي ضررهاي مالي را ميگيرد و در نهايت به سوددهي ميرسد.
دیدگاهها