ICT ایرانی در هفتهای که گذشت
یکی از بزرگترین دغدغههای مردم که بسیاری را آزردهخاطر کرده و عده زیادی از آن گلایهمند هستند پیامکهای تبلیغاتی و پیامکهای ارزشافزودهای است که هر روز از سوی شمارههای ناشناس به صورت گروهی ارسال میشود. پیامکهای ارزشافزوده که هر یک از ما لااقل یکبار برایمان پیش آمده که ناخواسته در آنها عضو شویم به عقیده بسیاری از مردم به غول بیشاخ و دمی تبدیل شده است که گاه و بیگاه شارژ اعتباری موبایلشان را میخورند و البته لغو کردن آنها هم کاری بس دشوار است. جدیدا اما رگولاتوری قانونی را تصویب کرده است که به موجب آن برای ارسال پیامک ارزشافزوده توسط اپراتورها حتما مشترک باید اجازه فعالسازی را داده باشد.
در این میان اما برخی شرکتهای ارسالکننده پیامک تبلیغاتی برای دور زدن قانون از ترفند جدیدی استفاده میکنند که لازم است برای مقابله با آن رگولاتوری از قوانین جدید استفاده کند. بحثهای پیرامون پیامکهای تبلیغاتی محور مطالب مهم رسانههای مختلف در هفته گذشته بود که سعی کردیم به نحوی کامل به آن بپردازیم.
الزامی شدن اجازه از مردم برای ارسال پیامک ارزشافزوده
یکی از مسایل آزاردهنده از زمان ورود موبایل به ایران، دریافت گاه و بیگاه پیامکهای تبلیغاتی و البته پیامکهای ارزشافزوده بوده است. در مقطعی البته کدی برای غیرفعالسازی پیامکهای تبلیغاتی اعلام شد اما حالا رگولاتوری گامی فراتر گذاشته و معاون نظارت و اعمال مقررات رگولاتوری هفته گذشته اعلام کرد براساس مصوبه ۱۴۷ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات برای ارایه خدمات ارزشافزوده پیامکی از سوی اپراتورها تایید مشترک برای فعالسازی الزامی است. به این ترتیب تا زمانی که مشترک اجازه ندهد عملا اجازه ارسال پیامک ارزش افزوده قانونا وجود ندارد.
معاون نظارت و اعمال مقررات رگولاتوری در اظهارنظری در همین رابطه با اشاره به اینکه اخبار، بازی و سرگرمی، مسابقه، محتوای مذهبی، آموزشی، اطلاعرسانی، بهداشت و سلامت و تبلیغات در دستهبندی خدمات ارزشافزوده پیامکی قرار میگیرند گفته اپراتور باید در مورد تمامی خدمات ارزشافزوده محتوای پیامکی، قبل از شروع ارایه خدمات، از طریق یک پیامک در مورد ارایه خدمات از مشترک سوال کند و درصورت تایید مشترک آن را فعال کند.
این مقام مسوول همچنین هشدار داده در اجرای مصوبه ۱۴۷ کمیسیون، حوزه نظارت و اعمال مقررات رگولاتوری در مورد نحوه عضویت مشترکان تلفن همراه در سرویسهای خدمات مبتنی بر محتوا حساسیت ویژهای دارد و درصورت مشاهده هرگونه عضویت ناخواسته مشترکان در اینگونه سرویسها پیگیریهای لازم را انجام میدهد.
باید توجه داشت که برخی پیامکهای دعوت به عضویت در سرویسهای ارزشافزوده با متنهای فریبنده و جذاب مانند شرکت در قرعهکشی، شما برنده شدید، شارژ رایگان و مطالبی از این دست ارسال میشود که در دورههای گذشته در این پیامکها هیچ اشارهای به عضویت و محاسبه هزینه وجود نداشته و در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از مشترکان به این صورت برای دریافت خدمات عضو شدهاند و هزینههای ناخواسته به آنها تحمیل میشود. ضمنا نباید فراموش کرد که برای غیرفعال کردن هر یک از این سیستمهای ارسال پیامک ارزشافزوده مشترک میبایست از کلیدواژه خاصی برای ارسال دستور قطع سرویس استفاده کند که همین موضوع بسیاری را با مشکل مواجه کرده است.
معاون نظارت و اعمال مقررات رگولاتوری با تاکید بر اینکه در حال حاضر نحوه ارسال پیامکهای مربوط به خدمات به گونهای است که هزینه و روش لغو عضویت آن در هر پیامک ارسالی درج میشود اعلام کرده: در برخی برنامههای رادیویی و تلویزیونی داخلی و خارجی، سایتهای اینترنتی و سایر رسانهها با تبلیغات کاذب و گمراهکننده مشترکان را به ارسال کد عضویت به سرشمارههای مورد نظر تشویق میکنند که ممکن است از آن برای عضویت ناخواسته آنها استفاده شود. لذا مشترکان تلفن همراه درصورت مواجهه با عضویت ناخواسته در خدمات ارزش افزوده پیامکی میتوانند با مراجعه به پایگاه اینترنتی 195.ir یا تماس با سامانه ثبت و پاسخگویی به شکایات حوزه ICT به شماره ۱۹۵ شکایت خود را ثبت کنند تا از سوی معاونت نظارت و اعمال مقررات رگولاتوری پیگیری و اقدام لازم انجام شود.
نکتهای که نباید از نظر دور داشت آن است که طبق قانون اگر از طریق یک شماره یک بار پیامکی به شما ارسال شود حتی اگر پیامک تبلیغاتی باشد اگر تکرار نشود قابلیت اعتراض و پیگیری وجود ندارد. اخیرا اما باتوجه به ارزان بودن سیمکارتهای اعتباری برخی اپراتورها، شرکتهای ارسالکننده پیامکهای تبلیغاتی تعداد زیادی از این سیمکارتها را خریده و از طریق آنها بدون آنکه شناسایی شوند در حجم گسترده و هربار با یک شماره پیامکهایی را به مخاطبانی انبوه ارسال کرده و باز هم برای مردم تولید زحمت میکنند. راهحل واضح این مشکل اما این است که رگولاتوری میبایست با اعمال محدودیت در ارسال پیامک روزانه برای هر سیمکارت مانع انجام این عمل شود که البته این موضوع تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است.
سرهمبندی به اسم تولید ملی
هفته گذشته مقالهای منتشر شد که در آن از قول یکی از اعضای هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات رایانه انتقاداتی درباره شرکتهایی IT محوری که خود را تولیدکننده ملی میدانند مطرح شد. یک عضو هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات رایانه در این خصوص گفته است: متاسفانه شرایطی ایجاد شده است که برخی از صاحبان پروانه بهرهبرداری تولید، با واردات کالا به عنوان مواد اولیه و بستن دو پیچ خود را تولیدکننده معرفی میکنند در صورتی که نه تنها هیچگونه اشتغالزایی نکردهاند و نقشی در اقتصاد مقاومتی ندارند، بلکه مشکلاتی را نیز برای تولیدکنندگان واقعی ایجاد کردهاند.
وی گفته در واقع عدهای پروانه بهرهبرداری تولید را در اختیار دارند تا هر وقت لازم داشتند، از آن سوءاستفاده کنند. این عضو هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات رایانه همچنین مدعی شده که بستههای حمایتی دولت شامل شبهتولیدیها هم شده و گلایههایی را نیز در این رابطه مطرح کرده است.
دستور رییسجمهور برای ایجاد 120هزار شغل در حوزه ICT!
در حالی که پیش از این گفته وزیر ارتباطات مبنی بر این که 100هزار شغل در حوزه ICT ایجاد کرده با انتقادات زیادی مواجه شده بود و خیلیها این آمار را زیر سوال برده و آن را غیرواقعی میدانستند اما امسال نیز رییسجمهور دستور ایجاد 120 هزار شغل در حوزه ICT را صادر کرده است!
رییسجمهور بدون اشاره به اینکه 100هزار شغل قبلی دقیقا در چه زمینههایی ایجاد شدهاند و مشخصا قرار است در چه حوزههایی از آیسیتی، 120 هزار شغل جدید ایجاد شود، گفته است: "حوزه ICT از بخشهای بسیار مهم و تحولآفرین در حوزه اشتغال است و ضرورت دارد همه دستگاهها دست به دست هم داده و از نیروی انسانی بااستعداد ایرانی در این حوزه استفاده بهینه شود تا از این طریق بتوان اشتغال متناسبی برای جوانان بهوجود آورد."
مذاکره با روسیه برای ساخت پردازنده بومی
در سالهای اخیر پروژههای بومی زیادی کلید خورده و البته بیشتر آنها نیز ناموفق بودهاند با این وجود اما به تازگی خبری مبنی بر مذاکره ایران و روسیه برای ساخت و تولید پردازنده بومی به عنوان جایگزینی برای پردازندههای «اینتل» مطرح شده است.
آنطور که در اخبار آمده این مذاکره در چارچوب برنامه سفر محمدجواد آذری جهرمی معاون جوان وزیر ارتباطات که کمتر از یکسال است به سمت مدیرعاملی شرکت ارتباطات زیرساخت رسیده، صورت گرفته است. وی در دیدار با نیکلای نیکیفروف وزیر ارتباطات و رسانههای جمعی کشور روسیه در این خصوص مذاکراتی را انجام داده است.
این مذاکرات برای ساخت پردازنده بومی و جایگزین شدن آن با پردازنده اینتل در حالی مطرح میشود که در حال حاضر حدود 75 درصد کامپیوترهای خانگی جهان از پردازندههای اینتل استفاده میکنند.
نیکلای نیکیفروف وزیر ارتباطات و رسانههای جمعی با تاکید بر علاقهمندی این کشور برای اجرای هرچه زودتر توافقهای صورت گرفته، امکان همکاری با ایران برای تولید پردازنده رایانهای روسی «البروس» را به عنوان جایگزین بومی پردازنده «اینتل» مطرح کرده است. کارشناسان روس مدعیاند ویژگی اصلی پردازندههای روسی «البروس» این است که میتوان آنها را جایگزین سیستمهای کامپیوتری فعلی ایران کرد، که به امنیت اطلاعات و استقلال فناوری نیازمندند.
جالب آنکه فروردین ماه سال جاری خبرگزاری روسی اسپونتیک در مقالهای به قلم مارینا شعلان به بررسی حقیقی بودن خبر فروش پردازندههای پیشرفته روسی «البروس» به ایران پرداخت و در آن مقاله به نقل از شرکت سازنده این قطعه رایانهای اعلام کرد این خبر صحت ندارد.
دیدگاهها