تصمیمهای جدید برای بازار بازیهای رایانهای
از حدود سه سال قبل که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد نرمافزارهای بازی که فاقد هولوگرام وزارت فرهنگ و ارشاد هستند، اجازه فروش در بازار ندارند، وضعیت بازار این نرمافزارها بهشدت تغییر کرد و این بازار پر سود به دست دستفروشان افتاد.
دستفروشانی که بهراحتی انواع بازیهای بهروز و مورد علاقه کودکان و بزرگسالان را با سود بالا به فروش میرسانند و در این بین فعالان بازار نرمافزار نصیبی از این سفره ندارند.
با این حال براساس گزارشهای رسیده از بازار، برخی از افراد در بازار کامپیوتر، بدون اینکه فروشگاه یا واحد مشخصی داشته باشند، بازیهای کامپیوتری را در چند هارد حمل و به خریداران عرضه میکنند.
همچنین برخی از عرضهکنندگان، نرمافزارهای اورجینال یا قفل شکسته را به فروش میرسانند؛ نرمافزارهایی که قیمتی حدود 30 تا 50 هزار تومان دارند و نسخه قفلشکسته یا کرک شده همان نرمافزارهای اورجینال 300 تا 350 هزار تومانی هستند. نرمافزارهایی که بهصورت پکیجهای دهتایی با قیمتی حدود 200 تا 300 هزار تومان و گاه 350 هزار تومان در بازار موجودند یا حتی این امکان را به مشتری میدهند که به صورت انتخابی روی هارد شخصی وی ذخیره شوند.
قیمت ذخیره هر بازی قفل شکسته روی هارد شخصی خریدار با توجه به جدید یا قدیمی یا محبوب بودن بازی حدود 20 هزار تا 40 هزار و گاه در برخی از موارد 50 هزار تومان است.
در کنار این اقدام، دستفروشان نیز انواع بازیهای دیجیتالی فاقد هولوگرام را با قیمتهای کاملا سلیقهای بین 20 تا 35 هزار تومان به فروش میرسانند. در بساط این دستفروشان انواع و اقسام بازیها، از نرمافزارهای مجاز گرفته تا غیرمجازها یافت میشود، البته بیشتر سود این دستفروشان روی نرمافزارهای غیرمجاز است که از سوی وزارت ارشاد تایید نشده است.
این موضوع موجب اعتراض و گلایه فعالان بازار نرمافزارهای سرگرمی در سالهای اخیر شده است. به گفته آنها، **در شرایطی که بازار کنسولهای بازی رونقی ندارد و تمام سود این بازار روی فروش نرمافزار است، دست ما کوتاه است و نمیتوانیم نرمافزارهای مورد علاقه خریداران را به فروش برسانیم و در مقابل دستفروشان بدون هیچ محدودیتی مقابل مراکز خرید و فروش کامپیوتر اقدام به فروش نرمافزارهای بازی میکنند.**
تصمیمهای جدید برای بازار نرمافزار بازی
در این زمینه رییس ستاد مبارزه با بازیهای غیرمجاز رایانهای اعلام کرد: این مشکل در حال رفع و رجوع است و برنامههای جدیدی در این زمینه اجرا خواهد شد.
به گفته وی، تصمیم بر این شده است که فروشندگان بازیهای کنسول پلیاستیشن ۴ و ایکسباکس وان که از نظر محتوایی مشکلی ندارند، با نصب هولوگرام بنیاد ملی بازیهای رایانهای، بازیهای خود را بهصورت قانونی به فروش برسانند.
خسرو کردمیهن، رییس ستاد مبارزه با بازیهای غیرمجاز رایانهای در گفتوگو با ایسنا اعلام کرد: با مسوولان اتحادیه دستگاههای صوتی و تصویری درباره برخوردهای تندی که با برخی از فروشندگان بازیهای کنسولها شده بود، جلسهای داشتیم که در این جلسه تلاش شد راهکاری برای این معضل اندیشیده شود.
وی افزود: در این جلسه **بنا شد برای پروانهدار شدن بازیهایی که محتوای نامناسبی ندارند، اما از مجاری غیرقانونی به دست فروشندگان و درنهایت مصرفکنندگان میرسد، راهکاری مدنظر قرار گیرد.**
کردمیهن با بیان اینکه یکی از علتهای وجود بازیهای غیرمجاز در بازار آشنا نبودن فروشندگان با مراجع و پخشکنندههای قانونی است، گفت: در جلسه اخیر تصمیم بر آن شد آدرسهای مراجع قانونی در اختیار اتحادیه دستگاههای صوتی و تصویری قرار گیرد تا فروشندگان بدانند از چه مراجعی میتوانند بازیهای دارای پروانه را خریداری کنند و به دست مشتریان خود برسانند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر بنا شد تا اتحادیه فراخوانی را منتشر کند تا فروشندگان به پروانهدار کردن بازیهای غیرمجاز خود اقدام کنند تا پلیس و مراجع دیگر هنگام بازرسیهای خود از قانونی بودن بازیها مطلع شوند.
رییس ستاد مبارزه با بازیهای غیرمجاز رایانهای افزود: **بنیاد ملی بازیهای رایانهای اعلام آمادگی کرده که به همه بازیهای مجاز کنسولها هولوگرام داده شود تا مشکلی برای متقاضیان به وجود نیاید.**
کردمیهن ادامه داد: این هولوگرامها تحت نظارت بنیاد روی بازیها نصب خواهد شد و بعد از آن هیچ مشکلی برای فروشندگان در بازرسیها صورت نخواهد گرفت.
وی درباره هزینه نصب هولوگرامها نیز گفت: این کار هزینه چندانی ندارد و طبق مصوبه مجلس تنها ۲۰۰ تومان برای هر هولوگرام هزینه میشود.
به گفته رییس ستاد مبارزه با بازیهای غیرمجاز رایانهای، بیشتر محصولات غیرقانونی موجود در بازار از نظر محتوایی مشکل ندارند ولی چون پلیس و دیگر مراجع، تنها وجود هولوگرام را مدنظر قرار میدهند، از این رو مشکلاتی برای برخی فروشندگان در حین انجام بازرسیها به وجود آمده که امیدواریم با تدابیر اندیشیده شده دیگر شاهد چنین مشکلاتی نباشیم.
در این باره کارشناسان میگویند: در شرایطی که خریدار عادت کرده است نیاز خود را از دستفروش تامین کند، بهراحتی برای تهیه بازی مورد علاقه راهی بازار نمیشود. ضمن اینکه همین هولوگرامدار کردن بازیها خود داستان مفصلی است و باید مشخص شود چگونه بازیهایی که تا همین چند روز قبل به دلیل محتوای خشن، غیرمجاز یا... مهر تایید وزارت ارشاد و بنیاد بازیهای رایانهای را دریافت نمیکردند، حال با پرداخت 200 تومان مجوزدار شوند.
**به گفته کارشناسان، قطعا برای رفع معضل خرید بازی از دستفروشان زمان زیادی لازم است و با نصب هولوگرام روی بازیهای غیرمجاز دیروز، نمیتوان انتظار داشت توجهها سریع به سمت بازار جلب شود.**
ختم کلام
**بر اساس اعلام کارشناسان، به نظر نمیرسد اعمال راهکارهای جدید در رابطه با بازار نرم افزارهای بازی تغییری در بازار ایجاد کند. چرا که بازار نرم افزارهای بازی در اختیار دستفروشان است و این دسته از افراد هر نوع بازی مجاز و غیر مجاز را به راحتی به فروش میرسانند و سودی که از این بازار میبرند در حدی است که زمینه مبارزه را برای حفظ این بازار فراهم کند. به گفته کارشناسان، شاید بهتر باشد دستوری برای مبارزه یا جمعآوری این افراد صادر شود و یا اینکه در زمینه واردات این بازیها بررسیهای لازم صورت گیرد و به خانوادهها در مورد خطرات استفاده از بازیهای غیرمجاز اطلاعرسانی شود.** در غیر این صورت وضعیت بازار به همین منوال باقی میماند.
دیدگاهها