از هفته گذشته موجي از خاموشي برق در كشور راه افتاد كه باتوجه به چرخشي و پازلی بودن ساعات قطعي برق در مناطق مختلف و زمزمههايي كه در خصوص كمبود برق كشور به علت كمبود آب پشت سدها شنيده ميشود به نظر ميرسد نوعي از صرفهجويي اجباري توسط وزارت نيرو كليد خورده است.
نكته قابل تامل و ناراحتكننده در اين ميان مشخص نبودن زمان قطعي برق از سوی متولی امر بود؛ به اين معني كه برق يك منطقه هرروز در بازه زماني و طولی متفاوتي قطع و وصل ميشود و وزارت نيرو از اعلام زمانبندي قطع برق مناطق خودداري ميكند. درواقع حداقل انتظار مردم از وزارت نيرو اين است كه اگر قرار است برق مناطق مختلف براي صرفهجويي قطع شود لااقل قبل از زمان خاموشي برق هر منطقه به مردماطلاعرساني شود.
این مساله ساده که از سوی مسوولان وزارت نیرو نادیده گرفته شده، اما تبعات گسترده و متنوعی برای بخشهای تجاری و خانگی ایجاد کرده است و بدتر آنکه هر قدر هم در رسانهها و شبکههای اجتماعی نسبت به آن انتقاد میشود، بازهم شاهد تغییر رویکرد و واکنشی از سوی مسوولان این وزارتخانه نبوده و نیستیم. در نتیجه شاهد ورود خسارت به جان و کار و مال مردم هستیم که در ادامه نمونههایی کوچک از معضل عدم اطلاعرسانی درباره قطعیهای برق در مدت کوتاه اخیر را که از زبان خودمان و مردم است را بررسی کردهایم.
خسارت به جان مردم
قطعي بدون اعلام قبلي برق در كشور خسارات زيادي را در اين مدت در پي داشته كه يكي از پر اهميتترين آنها خساراتي بوده كه به جان مردم وارد شده است.
گير كردن افراد در آسانسور در زمان قطعي ناگهاني برق از جمله شايعترين نتايج اعلام نشدن زمانبندي قطع برق است كه ممكن است باعث شود افراد برای مدت طولانی تا آمدن مسوول آسانسور در اتاقك بالابر زنداني شوند. توجه داشته باشيد كه اگر مردم از زمان قطعيها مطلع باشند ميتوانند از پيش برنامهريزي كرده و در ساعاتي كه موعد قطعي برق است از تردد با آسانسور اجتناب كنند و اگر در طبقات بالايي آپارتمان زنگي ميكنند رفت و آمدهاي غير ضروري را به ساعت ديگري موكول كنند.
از سوي ديگر بسياري از افراد براي فرار از هزينههاي سرسامآور بيمارستاني بيمارانشان كه نياز به مراقبت مداوم دارند، بيماران خود را به خانه آورده و با اتكا به وسايل پزشكي كه نياز به برق دارد از آنها در خانه مراقبت ميكنند كه هيچ بعيد نيست با قطعي بدون اعلام قبلي و مكرر برق توسط وزارت نيرو جان بيماران آنها نيز به خطر بيفتد.
همچنين نبايد از نظر دور داشت كه بسياري از واحدهاي آپارتماني براي پمپاژ آب به طبقات بالاتر نياز به برق دارند و درواقع با قطعي برق آب منزلشان نيز قطع ميشود. در صورت اعلام قبلي در خصوص زمان قطعي برق در هر منطقه مردم ميتوانستند براي رويارويي با اين چالش از پيش خود را آماده كنند تا احتیاجات خود در اين ساعات را به زمانی دیگر موکول کنند. قطعی برق اگرچه آزاردهنده است اما تمام این موارد با یک اطلاعرسانی ساده و مشارکت شهروندان تا حد زیادی قابل کنترل و مدیریت است، به همین سادگی.
خسارت به كار مردم
در اين مدت با قطعي برق عملا كار مراكز دولتي و خصوصي كه خدمات عمومي ارايه ميكنند نيز مختل شد و با خاموشي سيستمهاي آنها و قطعي سرويسها امكان خدمترساني به مردم از بين رفت. در يك هفته اخير گزارشهايي تصويري متعددي از تعطيلي ادارات دولتي و سازمانهاي ارايهدهنده خدمات به مردم در شبكههاي اجتماعي منتشر شده كه حاكي از آن بود كه مردم به علت قطعي برق ساعتها براي انجام كارهاي اداريشان معطل ماندهاند. فاجعهبارتر اما آن است كه هيچكس نميداند برق مشخصا چه زماني قطع خواهد شد و چه زماني دوباره وصل ميشود و همين امر امكان تطبيق پيدا كردن با اين خاموشيهاي وزارت نيرو را به صفر رسانده است.
از سوي ديگر در نگاهي خردتر نبايد از نظر دور داشت كه در شرايطي كه وضعيت اشتغال در كشور با چالشهاي عديدهاي روبهرو است قطعي برق خسارات زيادي را نيز به مشاغل بخش خصوصي وارد كرده است. تمام کسبوکارهایی که به نوعی نیاز به سردنگاه داشتن محصولات خود دارند از آن جمله محسوب میشود، مانند فروشندگان انواع گوشتها، لبنیات و ....
همچنين سوپر ماركتها نيز با قطعيهاي مكرر برق با چالش فاسد شدن مواد خوراكي كه نياز به يخچال دارند مواجه شدهاند و از قطعيهاي طولانيمدت برق به شدت گلايهمند هستند.
از كار افتادن برق استخرها، مراكز تفريحي و تجاري نيز باعث شده اين مشاغل كه عمده درآمدشان در ايام تابستان است كار و كاسبيشان با مشكل جدي مواجه شود.
همچنين قطعي برق خصوصا در شبها باعث ميشود كه چراغ مغازهها نيز خاموش شود و طبيعتا وقتي نوري نباشد كه اجناس ديده شوند خريدار هم توان انتخاب و خريد نخواهد داشت. قطعي برق در ميدان وليعصر تهران -با وجود آنكه در شب نبود- اما با خاموش شدن چراغهاي ويترين و كولر مغازهها و كارتخوانهاي بانكي باعث شد تا مشتريان مغازهداران به شكل مشخصي كاهش يابد و فروشندگان بيكار در كنار درب مغازههايشان به اختلاط با هم و گمانهزني در خصوص زمان وصل شدن برق بپردازند.
قطعي اينترنت كه گفته ميشود به واسطه قطعي برق روي داده نيز از ديگر نتايج خاموشيهاي هفته قبل است كه مشكلاتي عديدهاي را براي كساني كه كارشان وابسته به اينترنت است به وجود آورده است. نشریات، ارایهدهندگان خدمات اینترنتی، رزرو بلیطها و انبوهی از کسبوکارهای دیگر از جمله زیاندیدگان قطعیهای بیضابطه اخیر برق هستند.
خسارت به مال مردم
تاكنون گزارشهايي متعددی در خصوص خرابي وسايل برقي در اثر قطع مكرر برق گزارش شده است. خرابي يخچال، تلويزيون، گيرنده ديجيتال، ماشين لباسشويي و ساير لوازم خانگي از جمله شايعترين خرابيهاي ناشي از قطعي برق است كه مردم بابت آنها گلايههاي زيادي را مطرح ميكنند.
از سوي ديگر خرابي دستگاهها و تاسيسات نصب شده در مراكز صنعتي و تجاري نيز از ديگر چالشهايي است كه وزارت نيرو با اعلام نكردن زمانبندي قطعي برق موجب آن شده است.
به شکل خلاصه اینکه، ما نمیدانیم مجموع خسارتها و صدماتي كه وزارت نيرو در اين مدت ايجاد كرده است چه میزان است اما این را به طور قطع میدانیم که وزارت نيرو هیچ مسوولیتی درباره این خسارات به عهده نمیگیرد. با اين شرايط از مدعيالعموم درخواست ميشود نسبت به رويه اتخاذ شده از سوي وزارت نيرو واكنش نشان داده و لااقل وزارت نيرو را مجاب كند كه از قبل زمان قطعي برق را اعلام كند.
دیدگاهها