مدیرعامل شرکت فرادیس البرز مطرح کرد:
دستگاههای خودپرداز طی سالهای اخیر به یکی از ابزارهای اصلی بانکداری الکترونیکی در کشور تبدیل شدهاند. تولید دستگاههای خودپرداز در کشور یا بر عهده شرکتهای تولیدکننده داخلی است که نسبت به طراحی و تولید آن اقدام میکنند، یا توسط شرکتهایی انجام میشود که با وارد کردن تجهیزات دستگاههای خودپرداز از خارج و مونتاژ آن در کشور، خودپردازهای خود را تولید كرده و به فروش میرسانند.
میرمسعود زنوزی، مدیرعامل شرکت فرادیس البرز معتقد است سرنوشت دستگاههای خودپرداز به آینده پول فیزیکی گره خورده است و امکان و توان تولید کامل خودپرداز در کشور وجود دارد، حال آنکه خودپردازهای خارجی بازار را در سیطره خود گرفتهاند. گفتوگوی کوتاه ما با زنوزي را در خصوص تولید و توزیع خودپردازها در کشور بخوانید.
*توزیع و پراکندگی خودپردازها در ایران را چگونه میبینید؟ آیا به تناسب توزیع شدهاند یا اینکه در کلانشهرها و شهرهای کوچک توزیع نامتناسب است؟
در وضعیت فعلی از لحاظ استانی توزیع با انحراف قابل توجه همراه نیست و تخصیص خودپرداز تا حدودی متناسب است. در کمتر از پنج استان تا حدودی ظرفیت بیشتری نسبت به سایر استانها برای تخصیص خودپرداز وجود دارد.
*میزان تراکنش خودپردازها در ایران چقدر است؟
خودپردازها به صورت میانگین ماهیانه حدود ۹ هزار تراکنش یا به عبارتی روزانه 300 تراکنش دارند. تراکنشهای هر دستگاه خودپرداز به دلیل گسترش کلی شبکه خودپردازها کاهش یافته ولی مجموع تراکنشهایی که از کانال خودپرداز صورت میپذیرد، رشد کرده است. البته میانگین تراکنش خودپردازهای ایران نسبت به استاندارد جهانی بسیار بالاتر است. این به دلیل کمبود خودپرداز و از طرفی تفاوت در ارزش اسکناسها در خودپرداز است که با بهکارگیری ایرانچک و از طرفی توسعه شبکه خودپردازها تا حدی جبران شد. در مقام مقایسه، میزان رشد تراکنش در کانال موبایل بالاتر است. انتظار میرود بهخصوص در حوزه پرداختهای خرد که هماکنون عمدتا روی کانال POS انجام میشود، به صورت آفلاین و مبتنی بر موبایل تغییر کند ولی کانال خودپرداز همچنان در سبد خدمات بانکی قرار خواهد داشت.
*آیا امکانهای جدیدی برای دستگاههای خودپرداز در نظر گرفتهاند؟
قطعا با افزایش کارکرد و خدمات خودپردازها یا تجهیزات SST روبهرو هستیم. ارزش افزوده و ارایه خدمات بانکی و پرداخت متنوع در حال گسترش است. این پوشش به نحوی است که تقریبا تمام مواردی که از یک شعبه بانکی انتظار میرود قابل ارایه توسط این حوزه از تجهیزات است. فناوریهایی برای بهبود ارتباط مانند ارتباط با موبایل، ارتباط با پول دیجیتال، ارایه انواع کارت و سیمکارتها، تجهیز به QR کد و NFC جزو این موارد محسوب میشوند.
*در ایران چند دستگاه خودپرداز وجود دارد؟ چه مقدار از طریق واردات تامین میشود و چه مقدار از طریق تولید داخل؟
حدود ۶۰ هزار دستگاه در ایران وجود دارد، در بازار فعلی بیشتر شاهد واردات و گاهی مونتاژ نمونههای چینی هستیم. در بحث تولید داخلی، فرادیس البرز تنها شرکت طراحیکننده و تولید داخلی خودپرداز با برند فرادیس است که به صورت عملی کارکرد مقبول و قابل مقایسه با نمونههای معتبر جهانی دارد.
*حجم گردش مالی واردات این دستگاهها چقدر است؟ آیا در داخل ایران امکان تولید آن وجود دارد؟
عمده تجهیزات تحویلی مبتنی بر نمونههای وارداتی است. امکان تولید کاملا وجود دارد و این موضوع ثابت شده است. تاکید میکنم که در این صنعت تولید صددرصدی منطقی و امکانپذیر نیست، حتی تولیدکنندگان رده اول جهانی اقلام داخلی خود را از سایر شرکتها تامین میکنند و ما نیز مطابق با همین منطق صنعت، نسبت به طراحی و تولید اقدام کردهایم. این در حالی است که اقدامات سایر شرکتها متمرکز به واردات یا مونتاژ است.
دیدگاهها