ICT ايراني در هفتهاي كه گذشت
هفته گذشته حوزه فاوا كشور با فراز و فرودهاي زيادي همراه بود كه صحبتهاي تند مدیرعامل سازمان نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران در خصوص كشمكش وزارت صنعت و وزارت ارتباطات براي اعطاي مجوز به تاكسيهاي اينترنتي كه حكم يك جنگ تبليغاتي را پيدا كرده از جمله نكات برجسته آن بود.
از سوي ديگر بازگشايي سهام شركت هايوب، انسداد1300 درگاه بانكي به دليل تخلفات آنها و نيز بسته شدن سامانه كارا از جمله ديگر اخبار مهم حوزه فاوا بود كه سعي ميكنيم در اين گزارش به آنها بپردازيم.
كشمكش دو وزارتخانه براي مجوزدهي به تاكسيهاي آنلاين
هفته گذشته روزنامه فناوران با علی رضا قنادان، مدیرعامل سازمان نظارت بر تاکسیرانی تهران مصاحبهاي را در مورد دلیل مخالفت تاکسیهای آنلاین با اصلاحیه لایحه قانون توسعه حمل ونقل عمومی انجام داد كه حاوي نكات ارزشمندي بود. در ماده 9 این اصلاحیه آمده است:" مدیریت حمل ونقل بار و مسافر در محدوده شهر و حومه آن به عهده شهرداری است." همین ماده نقطه اصلی اعتراضهای گسترده تاكسيهاي اينترنتي و اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی به این اصلاحیه است.
قنادان معتقد است كه بهترین حالت برای تاكسيهاي اينترنتي این است که آشفتگی فعلي باقی بماند چراكه برای بخش خصوصی طبیعی است که منافع سهامداران شرکت را در نظر گرفته و به منافع عامه مردم توجه نكنند. به همين دليل اگر این کشمکشها ادامه پیدا کند به نفع شرکت خصوصی خواهد بود، چون نبودن ضابطه، رهایی در همه موضوعات و هرجومرج به وجود آمده برای شرکت فرصت رشد بیقاعده ایجاد میکند.
مديرعامل سازمان نظارت بر تاكسيراني شهر تهران در اين مصاحبه ابراز داشته: کشور ما نمیتواند از خودش قانونی برای این کسبوکارها بنویسد، باید از تجربه کشورهای بزرگ دیگر استفاده کند. وي اضافه كرده: ما یک تیم پژوهشی داریم که مستندات زیادی جمع کردند که در امریکا، انگلستان، عربستان، مالزی، دبی، چین و هند چه رفتاری با اوبر یا شرکتهای مشابه شده و رگولاتوری اینها چطور بوده است. اولین نتیجه این است که در کل نقاط یادشده، شهرداریها به این شرکتها مجوز سرویس حملونقل را دادهاند و وزارت ICT اين كار را انجام نميدهد.
قنادان معتقد است در شرايط فعلي ما دچار یک جنگ بين بخشهای مختلف دولت با هم شدهایم. درواقع پدیدهای در دولت، از قبل بین اتحادیههای صنفی و وزارتخانههای مختلف وجود داشته كه باعث شده اینها باهم به یک تعادلی برسند.
وي در خصوص ادعاي ايجاد اشتغال كه همواره از سوي تاكسيهاي اينترنتي مطرح ميشود نيز تاكيد كرده: "چه ایجاد اشتغالی؟ طرف در آژانس کار میکرده الان رفته تاکسی اینترنتی، یا مسافربر شخصی بوده، الان اینترنتی کار میکند. از اینها مهمتر(تاكسيهاي اينترنتي)عدم توازن در اقتصاد ایجاد کردهاند. کارگری که مثلا ماهیانه 5/1 میلیون تومان حقوق میگرفته به امید این که در این شغل 4 میلیون در ماه درآمد دارد پراید خریده و کار خود را رها کرده و به سرویسهای اینترنتی پیوسته است. تبدیل شده به یک شغلی که بازارش آنقدر اندازه ندارد و بعد تبدیل شده به یک خودروی آلاینده كه تردد بالايي دارد. اين در حالي است كه در نقاط دیگر جهان دارند معابر را جمع میکنند که مردم پیاده یا با دوچرخه یا مترو رفتوآمد کنند.
مديرعامل سازمان نظارت بر تاكسيراني تهران در خاتمه از وزارت ارتباطات و ساير نهادهاي متولي نيز انتقاد كرده و گفته: با وزیر ارتباطات، هیات مقرراتزدایی و با وزارت صنعت صحبت شده، متاسفانه این مساله تبدیل به کشمکش بین دو وزارتخانه شده بر سر اينكه كدام يك متولي شوند. به اين ترتيب مجوز تاکسی آنلاین تبدیل به یک جنگ و تبلیغ انتخاباتی شده است. من دارم از نوآوری حمایت میکنم یا چیزهای دیگری پشت پرده است؟ من مسوول حمایت از استارتآپها هستم یا دارم کار دیگری میکنم و ژست حمایت میگیرم؟
بازگشايي سهام هايوب
هفته گذشته نماد هایوب پس از 8 ماه بلاتکلیفی سهامداران در حالی بازگشایی شد که بیش از 130 میلیون سهم این شرکت در صف فروش قرار گرفت.
قیمت سهام این شرکت پس از اعلام ادغام با شرکت پارسآنلاین رشد کرد اما پس از به وجود آمدن ابهام در ادغام سهام و همچنین سایر ابهامات درباره فعالیت مالی این شرکت، نماد آن برای حفظ حقوق سهامداران بسته شد.
سرانجام شرکت دادهگستر عصرنوین با انتشار چند اطلاعیه در شبکه کدال، گزارش عملکرد سه ماهه و گزارش فعالیت ماهانه خود را منتشر کرد که نشان داد در عملکرد ٣ ماهه، هایوب موفق به پوشش ١٩ ریال سود شده است، که این رقم به نسبت دوره مشابه سال قبل افت ۶٩ درصدی داشته است.
همچنین هایوب به انضمام گزارشهای منتشر شده، بیان کرده است سود حاصل از پروژه USO براساس رویه جاری شرکت است و پس از اعلان نظر نهایی سازمان حسابرسی، درآمد مذکور در صورت لزوم اصلاح میشود.
بر اساس آمار، شرکت دادهگستر عصر نوین، در دوره سه ماه توانسته 44 میلیارد تومان درآمد عملیاتی کسب کند، که نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش 30 درصدی را نشان میدهد. عمده کاهش این درآمد مربوط به فروش تجهیزات مشترکان و نیز کاهش درآمد حاصل از پروانه FCP نسبت به دوره مشابه سال قبل است.
با وجود ارایه این اطلاعات انجام معامله در نماد معاملاتی "هایوب" تا اطلاع ثانوی به صورت معامله تحت احتیاط است.
از سوي ديگر همزمان با بازگشایی هایوب، یک مقام مسوول با بیان اینکه بازگشایی این نماد معاملاتی بنا به تصمیم شورایعالی بورس صورت گرفته است، گفته: ناشر همچنان تحت حسابرسی ویژه قرار داشته و بنا به نظر داده شده صورتهای مالی دوره 94 و 95 این شرکت دچار ابهام و اشکال است.
انسداد 1300 درگاه متخلف بانكي
هفته قبل سرپرست معاونت توسعه و نظارت شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت، اعلام کرد که از ابتدای امسال تاکنون 1300 درگاه پرداخت اینترنتی متخلف مسدود شده است.
مهدی طوبایی افزود: در این مدت با رصد درگاههای پرداخت تاکنون یک هزار و 438 درگاه مشکوک به رفتارهای غیرمتعارف شناسایی شدند که از این تعداد هزار و 300 درگاه مسدود شد.
وی ادامه داد: در مجموع 396 کد ملی یا کد شناسه وارد فهرست سیاه شاپرک شد و از این پس آنها نمیتوانند مجوز درگاههای اینترنتی دریافت کنند.
طوبایی ادامه داد: شرکتهای ارایهدهنده خدمات پرداخت نیز در این مدت 449 درگاه متخلف را شناسایی و مسدود کردند.
سرپرست معاونت توسعه و نظارت شرکت شبکه الکترونیکی در پاسخ به اینکه چه تعداد از سایتهای مسدودشده تخلف شرطبندی و قمار داشتند، گفت: بیش از ۹۰ درصد از آنها در این زمینه دست داشتند.
وی گفت: طبق استانداردهای بینالمللی پرداخت، دارندگان درگاههای اینترنتی و پایانههای فروش باید کد صنفی فعالیت کسب و کار خود را در زمان دریافت خدمات پرداخت به شرکتها اعلام کنند بنابراین هرگونه مغایرت بین کسبوکار اعلام شده و زمینه فعالیت اشخاص نوعی تخلف محسوب میشود.
بسته شدن سامانه كارا
هفته گذشته مسوولان وزارت کار اعلام كردند سامانه کارا به دلیل تکمیل ظرفیت بسته شده و تا اطلاع ثانوی امکان ثبت طرح برای دریافت تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری میسر نيست.
دستورالعمل آییننامه پرداخت وام اشتغال روستایی با هدف کاهش بیکاری و رونق اشتغال برای اجرا در مناطق روستایی، عشایر و شهرهای کمتر از 10 هزار نفر از سوی علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی 4 دیماه 96 تحت عنوان «دستورالعمل آییننامه اجرایی قانون حمایت از توسعه ایجاد اشتغال پایدار مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی» به استانداران سراسر کشور ابلاغ شد.
دولت 1.5 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستایی و 20 هزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح اشتغال فراگیر اختصاص داده است. یعنی قرار بود 12 هزار میلیارد تومان منابع صندوق توسعه ملی و منابع داخلی بانکها به بحث اشتغال روستایی اختصاص یابد.
آمار منتشره تاکنون حکایت از این داشته که بیش از نیمی از منابع، تخصیص داده شده و قرار است تا پایان شهریور ماه مابقی منابع جذب شود، اما از هفته گذشته در سامانه کار برای متقاضی اشتغال روستایی این پیام نمایان می شود: «تا اطلاع ثانوی امکان ثبت طرح برای دریافت تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری میسر نمیباشد»؛ دلیل این موضوع از سوی وزارت کار تکمیل بودن ظرفیت اعلام شده است.
رامین اسدی، مدیر پروژههای سرمایهگذاری اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی علت بسته شدن سامانه کارا، را به دلیل تکمیل ظرفیت و حجم بالای ثبت طرحهای متقاضی مشاغل روستایی، عشایری اعلام كرده است.
دیدگاهها