ICT ايراني در هفتهاي كه گذشت:
هفته گذشته ايران و آمريكا حاضر نشدند بيانيه بينالمللي براي حمايت از شهروندان در برابر حملات سايبري را امضا كنند. اين موضوع مورد توجه رسانههاي جهان و بهخصوص نيويوركتايمز قرار گرفت.
از ديگر اخبار مهم حوزه فاوا در هفته گذشته ميتوان به دستکاری غیرمجاز کانالها در تلگرام طلایی، اعلام حكم اعدام براي دو هكر بانك ملت، ارتباط ۷۰ درصد پروندههای کلاهبرداری با دستگاه خودپرداز و بازار داغ خرید و فروش کارت سوخت اشاره كرد.
امضا نشدن بيانيه منع حملات سايبري توسط ايران و آمريكا
آمریکا هفته گذشته از امضای یک بیانیه بینالمللی در حمایت از شهروندان در برابر حملات سایبری خودداری کرد که این مساله نشاندهنده تردیدها در دولت دونالد ترامپ برای محدود کردن گزینههای خود برای استفاده از سلاحهای سایبری تهاجمی و دفاعی است.
به گزارش نیویورکتایمز، این بیانیه را امانوئل مکرون، ريیسجمهور فرانسه درجریان «مجمع صلح پاریس» همزمان با یکصدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول منتشر کرد و آمریکا یکی از معدود کشورهای غربی بود که تصمیم گرفت آن را امضا نکند. این بیانیه با عنوان «درخواست پاریس برای اعتماد و امنیت در فضای سایبری» را 51 کشور بیش از 130 شرکت و 90 دانشگاه و گروه غیردولتی امضا کردند و این تازهترین اقدام از یک رشته تلاشها در جهت رسیدن به چیزی است که برخی از آن به عنوان «کنوانسیون دیجیتالی ژنو» یاد میکنند.
درست همانطور که «کنوانسیون ژنو» حمله به غیرنظامیان را منع میکند، بیانیه پاریس نیز وارد کردن لطمات نظاممند به افراد و زیرساختهای حیاتی همانند از کار انداختن شبکههای برق را ممنوع خواهد کرد.
این بیانیه همچنین شامل درخواستی برای «جلوگیری از مداخله بدخواهانه توسط بازیگران خارجی با هدف مخدوش کردن فرایندهای انتخاباتی از طریق فعالیتهای سایبری» بود. تمام اعضای اتحادیه اروپا این توافقنامه را امضا کردند، اما استرالیا و ترکیه نیز همانند آمریکا از امضای آن خودداری کردند.
کشورهایی که متهم به حملات سایبری تحت حمایت دولت میشوند (مانند روسیه، کره شمالی و ایران) در این فرایند مشارکت نداشتند. اسرايیل که همراه با آمریکا مجری پیچیدهترین حمله سایبری تاریخ (حمله استاکسنت به برنامه هستهای ایران) بوده نیز از امضا خودداری کرد. آمریکا اعلام نکرد که چرا این توافق را امضا نمیکند و یک دیپلمات که خواست نامش ذکر نشود، گفت که احتمال دارد آمریکا بعدا آن را امضا کند.
اما اگر مباحث گذشته درباره تعیین معیارهای رفتار در فضای سایبری را ملاک قرار دهیم، مقامات آمریکایی از هرگونه توافقی که ممکن است این قبیل اقدامات غیرقانونی را ممنوع سازد متنفرند؛ زیرا آمریکا ممکن است بخواهد در مناقشههای آینده از اقداماتی مانند جاسوسی، دستکاری در اطلاعات یا حمله به زیرساختها استفاده کند.
با این حال، برخی از بازیگران کلیدی این عرصه، صرف این حقیقت که شرکتها و دولتها برای ایجاد نوعی دیدگاه برای ایمنسازی اینترنت کنار هم آمدهاند را یک گام به جلو میدانند. براد اسمیت، ريیس مایکروسافت از طرفداران اصلی کنوانسیون دیجیتالی ژنو گفت: بسیاری از دموکراسیهای جهان حول این نیاز برای محافظت از تمام دموکراسیها در برابر حملات سایبری در حال بسیج شدن هستند.
بیانیه پاريس موارد مختلفی را شامل میشود که برخی از آنها به این شرح است:
- جلوگیری و ترمیم فعالیتهای مخرب سایبری که به تهدید یا تخریب سیستماتیک و قابل توجه شهروندان یا زیرساختهای حیاتی میپردازند.
- جلوگیری از فعالیتهایی که به عمد به دسترسی عمومی به اینترنت آسیب میزنند.
- جلوگیری از سرقت داراییهای معنوی شامل اطلاعات محرمانه تجاری با هدف به دست آوردن مزیت رقابتی
- توسعه روشهایی برای جلوگیری از تکثیر ابزارهای مخرب سایبری
- توانمندسازی فرایندها، محصولات و خدمات دیجیتالی در چرخه توزیع و حیات
دستکاری غیرمجاز کانالها در تلگرام طلایی
دسترسیهای غیرعادی نسخههای فرعی یا کپی تلگرام به اطلاعات کاربران همیشه یکی از مهمترین سوژههای مورد توجه فعالان فضای مجازی در چندماه اخیر بوده است. در آخرین واکنش، یکی از نمایندگان سابق مجلس با اشاره به کم شدن تعداد کاربرانش ادعا کرده که صرفا کسانی که عضو نسخههای کپی تلگرام بودهاند از کانالهایی خاص کم شدهاند. این ادعا در حالی مطرح میشود که کانالهای مختلفی در چند ماه اخیر از کم شدن ناگهانی و غیرعادی کاربرانشان شکایت داشتهاند. کارشناسان فنی در گفتوگو با همشهری تایید کردهاند که از نظر فنی امکان دستکاری تمام امکانات تلگرام از طریق نسخههای فرعی تلگرام با توجه به بررسی کدهای آنها وجود دارد.
مشکل از حدود دو ماه پیش آغاز شده است و فقط به یک یا دو کانال تلگرامی نیز مربوط نمیشود. تعداد اعضای این کانالها مرتب در حال کاهش است؛ آنهم درحالیکه خود اعضا چنین درخواستی را مطرح نکردهاند. آنها وقتی خواستهاند دوباره وارد کانال دلخواهشان شوند، با پیام خطا روبهرو شده و اینطور بهنظرشان میرسید که از دسترسی به محتوای کانال – حتی درصورت تایید ادمین– منع شدهاند. نقطه مشترک ميان تمام کاربرانی که با این مشکل مواجه شدهاند، استفادهشان از نسخههای فرعی تلگرام یعنی هاتگرام یا تلگرام طلایی بوده است. جالب اینکه مشکل بعد از حذف نسخه فرعی تلگرام و استفاده از نمونه اصلی برطرف شده است.
حكم اعدام براي دو هكر بانك ملت
هفته گذشته سخنگوی قوه قضاییه جزییات پرونده دو متهم محکوم به اعدام به علت اخلال در نظام پولي و بانكي را تشریح کرد.
سخنگوی قوه قضاییه هفته قبل در نشست خبری خود از دو متهمی نام برد که محکوم به اعدام شدهاند.
يكي از متهمان سردستگی گروه مجرمانه منتهی به اخلال در نظام پولی و بانکی و اقتصادی در سطح وسیع و گسترده داشته و بنابر اعلام قوه قضاييه بهصورت سازمانیافته از طریق هک و نفوذ در شبکه بانکی بانک ملت و برداشت غیرقانونی مبلغ یکهزار و 540 میلیارد ریال از حسابهای بانکی هزار و 352 نفر از مشتریان بانک ملت اقدام كرده است. وي به موجب اين جرم به اعدام از طریق چوبه دار و ضبط همه وجوه و منافع حاصله به نفع دولت بهعنوان جزای مالی و رد مال محصله به میزان ۳۵۰ میلیون ریال مشترکا با متهم ردیف سوم (محمد بهاءالدینی) در حق شاکی خصوصی محکوم شد.
متهم ديگر نيز به عنوان مفسد فیالارض از طریق سردستگی گروه مجرمانه منتهی به اخلال در نظام پولی و بانکی و اقتصادی در سطح وسیع و گسترده و بهصورت سازمانیافته از طریق هک و نفوذ در شبکه بانکی بانک ملت و برداشت غیرقانونی مبلغ یکهزار و 540 میلیارد ریال از حسابهای بانکی هزار و 352 نفر از مشتریان بانک ملت به اعدام از طریق چوبه دار و ضبط همه وجوه و منافع حاصله به نفع دولت بهعنوان جزای مالی و رد مال محصله به میزان ۳۵۰ میلیون ریال مشترکا با متهم ردیف سوم (محمد بهاءالدینی) در حق شاکی خصوصی محکوم شد.
ارتباط ۷۰ درصد پروندههای کلاهبرداری با دستگاه خودپرداز
هفته گذشته ريیس پلیس آگاهی تهران بزرگ گفت: ۷۰ درصد پروندههای کلاهبرداری در حال رسیدگی در پلیس آگاهی مربوط به کلاهبرداری از طریق کشاندن افراد به پای دستگاه خودپرداز است.
ريیس پلیس آگاهی تهران بزرگ خاطرنشان کرد: برای انتقال پول به حساب آنها هیچ نیازی به مراجعه شهروندان به پای دستگاه خودپرداز وجود ندارد؛ هرگونه تماس از سوی افراد غریبه و ناشناس و طرح موضوعات مختلف همچون برنده شدن در قرعهکشی برنامههای مختلف رادیویی، تلویزیونی یا معرفی خود بهعنوان مامور خرید ارگانهای مختلف دولتی و نظامی و درخواست برای مراجعه به پای دستگاه خودپرداز برای دریافت پول، قطعا برای کلاهبرداری از شهروندان صورت میگیرد.
بازار داغ خرید و فروش کارت سوخت
هفته گذشته براساس گزارش يكي از خبرگزاريها مشخص شد تشدید جریان قاچاق سوخت به خارج از کشور موجب شده کارت سوخت خودروهای سواری ٨٠ هزار تومان، موتورسیکلت ۵۰ هزار تومان و خودروهای گازويیلی یک میلیون تومان خرید و فروش شود.
بازار قاچاق سوخت بهرغم اقدامات تعزیری دستگاههای نظارتی چنان داغ شده که خرید و فروش کارت سوخت انواع خودرو و موتور سیکلت رونق گرفته است و در بسیاری از جایگاههای سوخت پایتخت، مالکان خودرو در قبال دریافت وجه، کارت سوخت خودروی خود را به کارمندان جایگاهها میفروشند و سپس با مراجعه به دفاتر پلیس ۱۰+، مفقودی کارت خود را اعلام کرده و برای دریافت کارت جدید اقدام میکنند. تا طی شدن مراتب اداری سوزانده شدن کارت سوخت و صدور کارت سوخت جدید، کارتهای فروخته شده به شهرهای مرزی منتقل میشود و قاچاقچیان در شهرهای مرزی با استفاده از این کارتها، اقدام به سوختگیری و قاچاق آن به خارج از کشور میکنند.
دیدگاهها