ICT ايراني در هفتهاي كه گذشت
هفته گذشته در اقدامي جالب درحاليكه انتظار ميرفت مديران هاتگرام و طلاگرام سرانجام خود را نشان داده و اعلام كنند چه زماني طبق وعده قبلي پيامرساني مستقل ميشوند باز هم اين كار را انجام ندادند تا دبير شورايعالي فضاي مجازي به جاي آنها اين اطلاعرساني را انجام دهد.
از ديگر اخبار مهم حوزه فاوا در هفته گذشته ميتوان به عذرخواهی بابت شاهکار انتصاب مدیر استانی پست، اعلام 21 روز مهلت برای دریافت کارت سوخت، برخورد پلیس با خرید و فروش کارت سوخت و بروز مشکل جدید در سامانه رجیستری اشاره كرد كه در اين مطلب به اين اخبار ميپردازيم.
جداشدن پوستههاي فارسي تلگرام از آذرماه
هفته قبل دبیر شورایعالی فضای مجازی به نوعی زحمت سخنگویی نسخههای واسط تلگرام در کشور را کشید و به ارایه آمار و اطلاعاتی از پیشرفتهای تلگرام طلایی و هاتگرام برای خبرنگاران پرداخت. البته از جنس اخبار و اطلاعاتی که این مقام مسوول دولتی داد، این برداشت ميشود که گویی برخی مسوولان از «پایان ماموریت موفق کپیهای ایرانی تلگرام» خوشحال هستند.
اگرچه ظاهرا تاکید شد که این دو پیامرسان واسط تلگرام تنها تا پایان آذرماه سال جاری وقت دارند، اما پرواضح است که با توجه به حمایتهای پیدا و پنهانی که از آنها میشود، نگرانی خاصی از بابت اتمام این مهلت و در صورت نیاز تمدید آن به اشکال مختلف وجود ندارد.
ابوالحسن فيروزآبادي، دبير شورايعالي فضاي مجازي در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر وضعیت استقلال آنها از تلگرام چه پیشرفتی داشته، گفت: گزارشی که دریافت کردهایم این است که به صورت آزمایشگاهی مدعی استقلال هستند که البته برای پیادهسازی نیاز به دیتاسنترهای خاصی دارند. وزارت ارتباطات هم درباره مناقصه اعلام کرده كه سختافزار لازم را فراهم کند.
فيروزآبادي در پاسخ به این پرسش که اگر هاتگرام و تلگرام طلایی تا پایان آذر به استقلال نرسند، فیلتر میشوند؟ گفت: تصمیمگیری در این حوزه به عهده نهاد قضایی است و به عهده مرکز ملی فضای مجازی نیست، البته نهاد قضایی در این باره نظر مرکز را میپرسد.
وی در پاسخ به اين پرسش كه مهلت هاتگرام و تلگرام طلایی تا پایان آذر اعلام شده بود اما پس از آن اخباری درباره تمدید مهلت فعالیت این دو پیامرسان تا پایان سال منتشر شد، گفت: آن اخبار شایعه بود و از طرف ما اعلام نشده است و این موضوع «فعلا» شایعه است.
عذرخواهی بابت شاهکار انتصاب مدیر استانی پست
هفته گذشته محمد خالقی به عنوان مدیرکل جدید پست خراسان شمالی صادر و مراسم معارفه برای وی تدارک دیده شده بود. حتی بنرهای بزرگی با عکس وی در این مراسم نصب شد.
از تهران هم اسکندر حلالخور، عضو هیاتمدیره شرکت پست برای معارفه در مراسم حاضر بود. ناگهان تلفن حلالخور زنگ میخورد و سپس در اتفاقی عجیب، او پشت تریبون اعلام میکند که در حکم صادرشده «اشتباه تایپی» رخ داده و فرد دیگری (خانی) مدیرکل جدید پست است! عجیبتر اینکه بهناچار در همان وسط مراسم، نیروهای خدماتی روی سن رفته و بنرهای تبریک به حلالخور را پایین آوردند!
پس از انتشار ویديوی این ماجرا، بهروز نعمتی، مدیرعامل شرکت پست مجبور به عذرخواهی شد. براساس گزارش روابط عمومی شرکت پست، وی در شرح این ماجرا نوشت: پس از مشورت از ميان همکاران شاغل در پست استان دو گزینه معرفی شدند. گزینه نخست جناب آقای خالقی، از کارکنان با تجربه و مورد وثوق و گزینه دوم جناب آقای خانی از کارکنان جوان و پویای این شرکت بودند.
وی افزود: مراحل اخذ استعلام و مصاحبه مدیریتی برای هر دو گزینه انجام پذیرفت و طبق روال با مجمع نمایندگان استان و استاندار محترم نیز مشورت شد. از آنجا که استاندار محترم گزینه دوم را به دلایلی ارجح دانستند گزینه دوم قطعی و انتخاب شد.
نعمتی افزود: بر اساس نظر استاندار محترم مقرر شد خانی به عنوان گزینه نهایی معرفی شود و دراین باره نظر مساعد مجمع نمایندگان استان نیز اخذ شد اما متاسفانه در اثر سهلانگاری حوزه مدیرعامل شرکت پست، حکم گزینه نخست که از پیش آماده شده بود، به استان ارسال شد و موضوع بهگونهای رقم خورد که در شأن این شرکت نبود.
اين توجيهات اما در حالي مطرح ميشود كه هيچ توضيح منطقي در اين خصوص كه چرا هيچكس متوجه بنر بزرگي كه روي صحنه چسبانده شده و نام اشتباه روي آن درج شده و بسياري نكات ديگر وجود ندارد.
21 روز مهلت برای دریافت کارت سوخت
هفته گذشته شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران اعلام کرد: از تاریخ ۳ آذرماه سال جاری، سوختگیری در جایگاهها تنها با کارت سوخت انجام میشود. بر اساس این اطلاعیه، مالکان خودروها و موتورسیکلتهایی که کارت سوخت خود را گم کردهاند، لازم است به ترتیبی که در رسانهها توضیح داده خواهد شد، از تاریخ شنبه ۳ آذرماه، حداکثر لغایت شنبه ۲۴ آذرماه ۱۳۹۷ در خصوص ثبت درخواست خود برای دریافت کارت سوخت جدید اقدام کنند.
به منظور تسهیل در دریافت کارت جدید سوخت، امکان دسترسی به سامانه ثبت مشخصات از طریق اینترنت یا تماس تلفنی فراهم شده که نحوه دسترسی و اقدام، از طریق رسانههای عمومی و صداوسیما به اطلاع مردم خواهد رسید.
اين اطلاعيه تاکید میکند که برای ثبت تقاضای دریافت کارت سوخت جدید، هیچ مبلغی از متقاضیان توسط شرکت ملی پخش دریافت نخواهد شد.
گفته ميشود این اقدام به معنای سهمیهبندی و افزایش نرخ سوخت نبوده و لازم است، صاحبان خودرو به شایعات بیاساس در این مورد توجه نكنند؛ قرار است از زمان فراهم شدن امکان تحویل سوخت با کارت برای عموم دارندگان خودروها و موتورسیکلتها بنزین صرفا با ارايه کارت به خودروها و موتورسیکلتها تحویل خواهد شد.
برخورد پلیس با خرید و فروش کارت سوخت
موضوعی که بهتازگی موجب جلب توجه افکار عمومی شده، نه قاچاق سوخت بلکه خرید و فروش کارت سوخت خودروها است؛ مسالهای که اگرچه در گذشته به صورت پراکنده و جسته و گریخته وجود داشته اما با قوت گرفتن احیای کارت سوخت و افزایش قاچاق بنزین، شدت گرفته و برخی نواقص قانونی و فرایندهای اداری بر آن دامن زده است.
در حال حاضر به گفته شهروندان، در برخی جایگاهها، پیشنهادهایی مبنی بر خرید و فروش کارت سوخت به مالکان خودروها ارايه میشود که برخورد با آن نیازمند ورود جدی پلیس به مساله است.
در همین رابطه سردار حسین رحیمی، ريیس پلیس پایتخت، ميگويد: نیروی انتظامی در برخورد با پدیده قاچاق همواره در صف اول بوده و اگر سودجویان از روشهای جدیدی برای گمراه کردن دستگاههای نظارتی همچون خرید و استفاده از کارت سوخت دیگران به منظور تهیه بنزین و قاچاق آن استفاده کنند، پلیس مساله را با جدیت پیگیری و برخورد میکند.
وی افزود: موضوع خرید و فروش کارت سوخت در برخی جایگاهها در دستور پلیس قرار میگیرد و اگر با مواردی برخورد کنیم، به طور قطع برخورد پلیس بازدارنده خواهد بود.
روند صدور کارت سوخت المثنی از هنگام ثبتنام در دفاتر پلیس ۱۰+ تا تحویل به مالک خودرو از طریق پست حدود سههفته به طول میانجامد؛ موضوعی که سودجویان را بر آن میدارد تا با خرید کارت سوخت شهروندان و استفاده از آن در چرخه قاچاق سوخت، در کنار گمراه کردن رهگیری سوختگیری از سوی مراجع نظارتی، تا زمان ثبت درخواست و صدور کارت سوخت المثنی با آسودگی از کارت خریداریشده بهره ببرند.
بروز مشکل جدید در سامانه رجیستری
پس از اجرای کامل طرح رجیستری بهتدریج با درگیری تعداد بیشتری از مردم با این طرح، سوالات مختلفی برای مردم پیش میآید.
یکی از سوالات شایع مربوط به نبودن مدل گوشی مورد نظر در فهرست سامانه اظهارنامه گمرکی گوشی تلفن همراه است. کاربران زیادی تاکنون پرسیدهاند «درحالیکه برندی در فهرست گمرک وجود دارد اما مدل گوشی موردنظرمان در فهرست نیست، برای رجیستری آن چه باید کرد و آیا امکان ثبت گوشی تحت مدلی نزدیک به مدل مورد نظر وجود دارد؟»
کمیته اجرای رجیستری پیگیری در اين خصوص ميگويد: «اگر مدلی در فهرست وجود ندارد، به این معنی است که تاکنون وارد کشور نشده است. کاربران برای ثبت این مدل باید مدتی صبر کنند تا مدل مورد نظر به صورت تجاری وارد کشور شده و به فهرست اضافه شود یا متقاضی بهعنوان اولین نفر به گمرک بالاتر از میدان ولیعصر (دفتر تعیین ارزش) مراجعه کرده و این مدل را ثبت کند».
دیدگاهها