چندي پيش مجتبي ذوالنور، عضو كميسيون امنيت ملي مجلس اعلام كرد كه يك سازمان امنيتي دولتي تلگرام طلايي را درست كرده است. كمي بعد هم علاءالدين بروجردي، رييس اسبق كميسيون امنيت ملي مجلس اين موضوع را پيش كشيد كه تلگرام طلايي از وزارت اطلاعات مجوز دارد. اكنون همين حواشي مطرحشده در خصوص منشا تلگرام طلايي به صدر اخبار حوزه فاوا راه پيدا كرده است.
از ديگر خبرهاي مهم در اين حوزه ميتوان به هشدار در خصوص خريد اينترنتي سكه و طلا، انتشار اپهاي جعلي كارت سوخت و سرگردانی متقاضیان کارت هوشمند ملی براي دريافت اين كارت پس از شش ماه انتظار اشاره كرد.
انتساب تلگرام طلايي به يك دستگاه امنيتي
هفته گذشته مجتبي ذوالنوري، عضو فراکسیون ولایی مجلس گفت: آیا اکنون که هاتگرام و طلاگرام از سوی یک دستگاه امنیتی در داخل کشور راهاندازی شده و کاربران از طریق این دو وارد تلگرام میشوند و به طور طبیعی یک نسخه از اطلاعات آنها در داخل ذخیره میشود، دیگر آن نگرانی درباره حفظ اطلاعات مردم وجود ندارد؟
وی با بیان اینکه تلگرام چه هاتگرام باشد یا طلاگرام، تلگرام است، ادامه داد: این دو، راه رسیدن به تلگرام هستند. خودشان پیامرسان نیستند بلکه فیلتری هستند برای رسیدن به تلگرام و بنابراین باز هم عیوب تلگرام سر جایش است.
ذوالنوری بیان کرد: اگر یکچهارم آن پهنای باندی که در اختیار هاتگرام و طلاگرام قرار گرفته در اختیار پیامرسانهای داخلی بود، اکنون بیش از این دو کاربر میداشتند.
وی توضیح داد: وقتی کاری شروع میشود، موج اول آن بسیار مهم است، ولی وزارت ارتباطات قفل اول را برای پیامرسانهای داخلی باز نکرد که همین امر القای ناتوانی پیامرسانهای داخلی را به دنبال داشت و در مردم، زدگی ایجاد کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره احتمال فیلتر شدن هاتگرام و تلگرام طلایی نیز گفت: این امر به عزم و اراده دولت بستگی دارد. دولت تاکنون بر اساس رفع دغدغهها در این زمینه جلو نرفته و اقدام اساسی صورت نگرفته است.
يك روز بعد از اين اظهارات اما علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی تصریح کرد: مسوولان وزارت اطلاعات حدود یک سال پیش در کمیسیون امنیت ملی مجلس حاضر شده و گزارش دادند این دو مجاز هستند و آنها را جزو شبکههای غیرممنوع اعلام کرده بودند، ولی نظر رسمی را باید وزارت ارتباطات درباره فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی اعلام کند.
اين عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره ابراز نگرانی برخی درباره نقش دولت در خصوص اوجگیری فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی، گفت: شورایعالی فضای مجازی فراتر از دولت است و تصمیمات در آنجا اتخاذ میشود.
هشدار در خصوص خريد اينترنتي سكه و طلا
در ماههای گذشته و به دلیل نوسانات شدید نرخ ارز و سکه و طلا میزان تبلیغات فروش طلا و جواهر در فضای مجازی و گروهها و صفحات مختلف افزایش چشمگیری داشته و برخی از این صفحات مدعی فروش طلا و جواهر با سود کمتر و قیمت ارزانتر نسبت به بازار سکه و طلا هستند.
افزایش قابل توجه قیمت طلا و سکه نسبت به سال گذشته انگیزههای سوءاستفاده در این بستر را افزایش داده است؛ از وارد کردن طلا و سکههای تقلبی به بازار تا ایجاد انگیزه برای ورود به فرایند خرید و فروش آنلاین و حتی شکلگیری شبکههایی با هدف خرید و فروش کاغذی نه واقعی، اقداماتی است که در دستور کار برخی سودجویان قرار گرفته است .
بر این اساس برخی گروهها با تشکیل شبکههایی نسبت به خرید و فروش کاغذی سکه اقدام میکنند، به این صورت که معادل پول سکه وارد چرخه میشود و با افزایش و کاهش قیمت سکه از این پول کسر شده یا بدان اضافه میشود. از آنجا که همه این اقدامات بدون نظارت مراجع ذیصلاح صورت میگیرد، هشدارهای متعددی از سوی نیروی انتظامی، اتحادیههای صنفی و دیگر مراجع نظارتی در این خصوص داده شده است.
بهتازگي نیز بسیاری از کسانی که با قصد خرید و فروش آنلاین سکه در یکی از شرکتها دست به کار شده بودند، حالا در قالب مالباختگان درصدد به دست آوردن دوباره سرمایههای از دسترفته هستند. برخی از کارشناسان و فعالان صنفی در حوزه طلا و سکه اما هشدار میدهند که رعایت نكردن توصیههای ایمنی لازم در این عرصه میتواند موجب تکرار اتفاقاتی نظیر آنچه بر سرمایهگذاران سکه ثامن گذشت، شود.
رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر ایران درباره خرید و فروش آنلاین طلا و جواهر در همين رابطه گفت: در فضای مجازی هنوز هیچ مجوزی از هیچ ارگانی برای دادوستد طلا و جواهر و سکه داده نشده است.
اپهاي جعلي كارت سوخت در کمین مردم
هفته گذشته ريیس اداره پیشگیری از جرايم سایبری پلیس فتا گفت: مالکان خودرو و موتورسیکلتهای متقاضی دریافت کارت سوخت برای نامنویسی و اخذ کارت، مراقب سامانهها و اپلیکیشنهای جعلی افراد فرصتطلب و سودجو باشند.
وي افزود: با اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، مالکان خودرو و موتورسیکلتهای فاقد کارت سوخت با مراجعه به سامانه خدمات دولت همراه به نشانی www.mob.gov.ir و اپلیکیشن خدمات دولت همراه میتوانند برای ثبتنام کارت سوخت اقدام کنند.
وی خاطرنشان کرد: متقاضیان باید به سامانههای اعلامشده مراجعه و از رفتن به سایر سایتها و دانلود اپلیکیشنهای مختلف جدا خودداری کنند. برخی شهروندان در هنگام ثبتنام به آدرس سایت توجه نکرده و با جستوجو از طریق موتورهای جستوجو یا رفتن به لینکهایی که در دیگر سایتها ارايه شده است، در دام سودجویان سایبری گرفتار میشوند. ثبت کردن اطلاعات در سایتهای جعلی میتواند زمینهساز سوءاستفاده از کاربران شود که پیامد این بیدقتی میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند سرقت شود؛ بنابراین هموطنان با مراجعه به سامانه اعلام شده میتوانند امنیت اطلاعات مهم خود را تضمین کنند.
اين مقام مسوول از احتمال نفوذ بدافزارها به سیستمهای شهروندان خبر داده و افزود: از آنجایی که یکی از روشهای ثبتنام، استفاده از اپلیکیشن دولت همراه است. این احتمال وجود دارد تا مجرمان سایبری با طراحی اپلیکیشنهایی مشابه و جعلی، اقدام به سرقت اطلاعات کاربران کرده یا با قرار دادن این اپلیکیشن در سایتهای آلوده به بدافزار، اطلاعات ذخیرهشده در سیستم قربانیان را هدف قرار دهند.
وی این شگرد مجرمانه را فیشینگ عنوان کرد و در توصیه به شهروندان گرامی تاکید کرد: هموطنان به منظور دریافت نسخه اصلی اپلیکیشن مربوطه باید به مارکتهای معتبر و داخلی مراجعه و از دریافت یا مراجعه به سایر منابع خودداری کنند.
ريیس اداره پیشگیری از جرايم سایبری در توصیه به متقاضیان دریافت کارت سوخت تاکید کرد: در صورت عدم آشنایی کافی با فضای وب، از افراد معتمد و آشنا کمک بگیرند و اطلاعات خود را در این فضا منتشر نکنند.
وی تصریح کرد: ثبتنام از طریق سامانه مذکور و همچنین اپلیکیشن دولت همراه، رایگان است و نیازی به ارايه اطلاعات بانکی در این مرحله نیست.
سرگردانی متقاضیان کارت هوشمند ملی
برخی از متقاضیان کارت هوشمندملی بیش از شش ماه است که کارت خود را دریافت نکردهاند و در این زمینه مسوولان مربوطه در دفاتر ثبتنام پاسخی نمیدهند و مردم سرگردان و حیران در انتظار کارتهای خود هستند.
درحالیکه قرار بود صدور کارتهای هوشمند ملی با کارتهای تولید داخل از اول آبان آغاز شود اما این وعده عملیاتی نشده است به طوری که بسیاری از متقاضیان کارت هوشمند ملی شش ماه است که ثبتنام کردند اما نتواستهاند کارت خود را دریافت کنند.
در همین رابطه، سیفالله ابوترابی، سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور در تاریخ 18 مهر اظهار کرده بود: تمام مراحل مقدماتی برای این بخش انجام شده است و با توجه به توافقی که با مسوولان چاپخانه دولتی انجام شده است، نخستین مرحله از کارتهای هوشمند ملی تولید داخل تا پایان آبان صادر میشود كه البته اين وعده همچنان عملي نشده است.
خبرهاي جديد حاكي از آن است كه بهرغم تاکید مسوولان سازمان ثبتاحوال کشور در خصوص صدور کارت هوشمندملی در ابتدای آبان نهتنها کارتهای قبلی صادر نشده است بلکه دفاتر از ثبتنام متقاضیان نیز امتناع و اعلام میکنند باید تکیلف افرادی که ثبتنام کردهاند مشخص شود تا دوباره ثبتنام جدید صورت گیرد.
دیدگاهها