ICT ايراني در هفتهاي كه گذشت
هفته گذشته برنامه 90 به افشاگري در خصوص شرطبنديهاي گسترده اينترنتي پيرامون فوتبال اختصاص داشت. به عقيده كارشناسان فوتبال و مقامات قضايي، اين امر نهتنها قمار و خلاف محسوب شده بلكه باعث از بين رفتن جذابيتهاي بازي فوتبال و سالم ماندن اين ورزش شده است. اين افشاگري البته بهسرعت سبب شد تا برخي شاخهاي اينستاگرامي به برنامه 90 و مجري آن حمله كنند.
از ديگر اخبار جالب توجه هفته قبل در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات ميتوان به اعلام غيرقانوني بودن سايتهاي خريد و فروش ارز ديجیتالي، درخواست ممنوعيت فعاليت مسوولان در شبكههاي اجتماعي فيلترشده، تلاش براي اتصال گوشيهاي قديمي به رجيستري و صحبتهاي دبیر شورای فضای مجازی در خصوص طرح اینترنت 3 اشاره كرد.
اعتراض اینفلوئنسرها به افشاگري سايتهاي شرطبندي
هفته گذشته برنامه 90 با بررسی موضوع شرطبندی در فوتبال روی آنتن رفت و صحبتهای مطرحشده در آن مشخص کرد که لایهاي عظيم از شرطبندي و فساد در ليگهاي سطوح مختلف فوتبال كشور وجود دارد.
شاخهای مجازی اما از لحظهای که برنامه ۹۰ پخش شد، ضمن حمله به اين برنامه و افرادی که میخواهند در سایتهای شرطبندی را تخته کنند، به برخی سایتهای وطنی اشاره کردند که در این راستا فعالیت دارند.
از سوي ديگر، سرهنگ نیکنفس، معاون پلیس فتا در گفتوگوی تلفنی با برنامه نود درخصوص شرطبندی در فوتبال ایران اظهار کرد: از ابتدای سال 97، سایتهایی که در حوزه قمار و شرطبندی فعالیت میکردند، 1500 سایت بود که شناسایی شد، 913 فقره پرونده در سراسر کشور تشکیل شد و مبلغ مسدودی که در قالب این پروندهها مشخص شد، 71 میلیارد و 800 میلیون تومان بود.
او با بیان اینکه گردش مالی این سایتها قابل توجه بوده که مسدود شدند، گفت: در سه سایت مطرح بیش از 209 هزار نفر کاربر اقدام به شرطبندی میکردند.
سرهنگ نیکنفس ادامه داد: بیش از 210 هزار درگاه بانکی که خدمات پرداخت به سایتهای شرطبندی ارايه میکرده، بسته شده و بانک مرکزی همکاری خوبی در این زمینه دارد ولی اکنون تراکنشها به مرور زمان به ابزارهای پنهان و پول نقد تبدیل شده است.
او تاکید کرد: آمار پروندهها نشان میدهد افرادی که در سنین پایین هستند و در این سایتها شرطبندی میکنند، تعدادشان بالا است و نیاز به توجه بیشتر والدین دارد.
غيرقانوني بودن سايتهاي خريد و فروش ارز ديجیتالي
هفته گذشته ريیس پلیس فتا ناجا با اشاره به اینکه تاکنون سازو کارهای مشخصی برای «رمزارزها» در کشور تعیین نشده، گفت: تاکنون برای هیچ سایت اینترنتی در این حوزه مجوز قانونی صادر نشده است.
این مقام ارشد انتظامی افزود: در زمینه ذخیره و نگهداری «رمزارزها» در صرافیها و کیف پولها به خاطر بومی نبودن و خارج از دسترس بودن آنها برای کاربران ایرانی، احتمال کلاهبرداری با استفاده از ابزار و روشهای دسترسی غیرمجاز وجود دارد.
وی یادآور شد: افراد فعال در این حوزه باید دقت داشته باشند که اکسچینجها (تالارهای معاملاتی، صرافیهای آنلاین) و کیف پولها گلوگاههای اصلی «کریپتوکارنسی» هستند و هر لحظه احتمال کلاهبرداری از سوی آنها و از دست رفتن سرمایه سرمایهگذاران متصور است.
ريیس پلیس فتا ناجا با اشاره به اینکه تاکنون سازوکارهای مشخصی برای «رمزارزها» در کشور تعیین نشده و از سوی نهادهای مسوول درحال بررسی است، گفت: تاکنون برای هیچ سایت اینترنتی در این حوزه مجوز قانونی صادر نشده است. افرادی که قصد فعالیت در این حوزه را دارند حتما با مطالعه و دانش کافی وارد این حوزه شده و موقع خرید «رمزارزها» از یک فرد، با او به صورت رو در رو دیدار کرده و معامله را بهصورت حضوری انجام دهند.
درخواست ممنوعيت فعاليت مسوولان در شبكههاي اجتماعي
هفته قبل یک عضو حقوقدان شورای نگهبان با تاکید بر لزوم مقدسشمردن قانون و اجرای آن توسط همه، گفت: معنایی ندارد که وقتی استفاده از فلان شبکه ممنوع است در آن فعالیت کنیم. آنوقت چطور از مردم انتظار دارید كه به مصوبات و قوانین عمل کنند، اما تا شب نشده خودمان آن را نقض میکنیم.
وی اضافه کرد: اگر قانون تصویب شود و در رده مسوولان کشور حرمت نداشته و زیر پا گذاشته شود، کیان مجلس و روح قانونگذاری لطمه میخورد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان تاکید کرد: اگر قانون خوب است برای همه خوب بوده و اگر بد است برای همه بد است. باید قانون را مقدس شمرد.
محسن اسماعیلی در هفتمین همایش نقش پژوهش در فرایند قانونگذاری، اظهار کرد: اگر قانون خوب است، باید قابلیت اجرا در جامعه را هم داشته باشد. مهم کارآمدی قانون است، کما اینکه نظارت بر اجرای قانون و پایبندی بر آن نیز جزو فرایند قانونگذاری به شمار میآید.
تلاش براي اتصال گوشيهاي قديمي به رجيستري
هفته قبل محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره اینکه برخی گوشیهای تلفن همراه در گذشته فعال بودهاند که به دلیل استفاده نشدن در مدت طولانی، پس از اجرای طرح رجیستری قابل استفاده نیستند، گفت: پیش از اجرای سراسری طرح رجیستری در یک دوره سه ماهه به صورت آزمایشی به تمام دارندگان گوشی تلفن همراه در کشور مهلت داده شد که هر گوشی که دارند فعال کنند.
وی ادامه داد: پس از وقوع اتفاقات ارزی در کشور، شرایطی پیش آمده که برخی مردم كه بهرغم ارايه مهلت قانونی گوشیهای خود را فعال نکردهاند، حالا میخواهند از گوشیهای قدیمی خود استفاده کنند.
جهرمی ادامه داد: در حال حاضر سیستم رجیستری با اتصال شماره تلفن و شماره سریال گوشی کار میکند و اگر قرار باشد هر گوشی که سابق فعال بوده دوباره فعال شود، زمینه سوءاستفاده افرادی که همیشه به دنبال سوءاستفاده هستند فراهم میشود. با توجه به این نیاز، این موضوع در کمیته فنی رجیستری در حال بررسی است تا راهحلی برای آن پیدا شود.
وی همچنین اضافه كرد: وقتی مسیر اصلی واردات گوشی بهدرستی کار نمیکند، به متوقف شدن ثبت گوشی رجیستری انتقاداتی وارد شده است، اما راهحل باز کردن مسیر مسافری نیست و همه باید مسوولیت واقعی خود را انجام دهند زیرا مسیر کالای مسافری نباید راه دور زدن مسیر اصلی واردات باشد.
رونمایی دبیر شورایعالی فضای مجازی از اینترنت 3
هفته گذشته دبير شورايعالي فضاي مجازي با اشاره به لزوم احراز هويت كاربران در هنگام اتصال به اينترنت گفت: اگر به دوران قبل از اینترنت برگردید، تلفن و تلگراف وجود داشته که در تمام آنها احراز هویت مهم بوده است. مشخص بودن دو طرف ارتباط مهم بوده است.
فيروزآبادي افزود: در یک نظام شبکهای که انسانها و اشیا وجود دارند این ایده که فاقد مرز و هویت و غیرقابل شناسایی باشند و سیالیت در آنها وجود داشته باشد، نقطه مورد اختلاف است. چینیها یک نظام بسته را مشابه سکوهای آمریکایی در کشور خودشان پیاده کردند. اروپاییها در این مدت بهدلیل همپیمانی با آمریکاییها در این حوزه فکر نکردند و الان با مشکلات زیادی مواجه شدهاند. کمااینکه در جریان بحران اخیر فرانسه نیز مقامات این کشور گفتند بخش مهمی از مشکل جلیقهزردها را ناشی از تحریکاتی میدانند که در فضای مجازی صورت میگیرد.
وي ادامه داد: غیر از آن در حوزههای اقتصادی دیدند که کمپانیهایی مثل گوگل و آمازون میلیاردها دلار سود اقتصادی میبرند اما حتی یک سنت هم مالیات نمیدهند. بر همین اساس، قانون جیدیپیآر را گذاشتند و الان از اینترنت سوم صحبت میکنند که بسیار شبیه چیزی است که ما در ایران از مدتها قبل مطرح میکردیم که اینترنت باشد و اتصال جهانی وجود داشته و یکپارچه باشد اما در این فضا باید مسوولیتپذیری داشته باشیم و هرکسی هرکاری یا اقدام اجتماعی اقتصادی سیاسی انجام میدهد، مسوولیت بپذیرد و مبتنی بر هویت مشخص باشد. بهنظر میرسد اروپاییها دارند این کار را میکنند، چون بسیار دیر دارند انجام میدهند و بسیار برایشان پرهزینه است.
دبير شورايعالي فضاي مجازي در توضيح چيستي اينترنت سوم، گفت: شبکه ملی اطلاعات همراه با ارتباط با جهان است؛ اینترنتی است که در آن هویت مشخص میشود، در آن احراز هویت داریم و امیدواریم در چارچوب شبکه ملی اطلاعات روی اینترنت کار کنیم ولی هرکس که به آن داخل میشود هویت مشخصی دارد. به نظرمان باید این برنامه تا پارسال انجام میشد.
فيروزآبادي البته در صحبتهاي خود توضيح نداد كه به چه علت اين طرح اجرا نشده، از چه زمان اجرايي ميشود و به تعويق افتادن آن به چه علتي بوده است.
دیدگاهها