ICT ايرانی در هفتهای كه گذشت
هفته گذشته طبق مطلبي كه CNN منتشر كرد مشخص شد كه بسیاری از شرکتهای چینی استخراج ارز مجازی تلاش دارند تا با توجه به سخت شدن شرایط در چين و گران شدن برق در اين كشور به ایران نقل مکان کنند که این امر به دليل ممنوعيت واردات ابزار استخراج ارز مجازي به ايران با شكست مواجه شده است.
از ديگر اخبار جالب توجه حوزه فاوا در هفته گذشته ميتوان به مهلت 40 روزه بانکها برای ارایه رمز یکبارمصرف اینترنتی، راهاندازي اينترنت مستقل روسيه از آبان ماه و ايجاد سازوکار جدید برای افراد فاقد کارت ملی هوشمند اشاره كرد كه در ادامه به مشروح اين اخبار ميپردازيم.
محدوديت در امكان تجارت ارز مجازي در ايران
در سالهاي اخير بسیاری از شرکتهای چینی استخراج ارز مجازی تلاش کردند تا با توجه به سخت شدن شرایط به ایران نقل مکان کنند که گويا این تصميم با شکست مواجه شده است.
طی ماههای گذشته شرایط برای استخراج ارز مجازی در چین سختتر شده است.به دلیل آنکه در برخی استانهای چین قیمت برق بسیار پایین است چین طی ماههای گذشته به جذابترین خاستگاه شرکتهای استخراجکننده ارز مجازی در جهان تبدیل شده بود.
پس از سختتر شدن شرایط این شرکتها به دلیل ارزان بودن برق در ایران به دنبال نقل مکان از چین به ایران رفتند، اما شرایط در ایران هم برای آنها سخت شده است.
فنگلیو که 20 هزار واحد استخراج ارز مجازی دارد، میگوید: بسیاری از استخراجکنندگان چینی طی سال گذشته و به دلیل برق ارزان به ایران نقل مکان کردند. شرایط حاملهای انرژی در ایران به گونهای است که نیروگاهها پس از تاسیس 5 سال گاز مجانی دریافت میکنند و این مساله قیمت برق در ایران را ارزان کرده است .وی همچنین تاکید کرد: قیمت بنزین و گازويیل نیز در ایران بسیار ارزان است.
با این حال اما با توجه به سیاستهای سختگیرانه دولت ایران در استخراج ارزهای مجازی شرکتهای چینی نتوانستهاند، در این زمینه موفق عمل کنند. چرا که ورود تجهیزات استخراج ارز مجازی در مرز توسط دولت ایران ممنوع شده است.
لیو اعلام کرده است که توانسته با اظهار تجهیزات استخراج ارز مجازی با نام رایانه 3 هزار دستگاه وارد ایران کند، اما برای واردات تجهیزات بیشتر با مشکل مواجه شده است.
وی میگوید: خطر دستگیر شدن در مرز برای کسانی که به دنبال وارد کردن تجهیزات استخراج به ایران هستند، بسیار بالا است.
لیو میگوید: گمرک ایران تاکنون 40 هزار دستگاه استخراج ارز مجازی را در مرز کشف و ضبط کرده است.
مشکل دیگر این شرکتها این است که علیرغم ارزان بودن برق در ایران، اما برخی واسطههای نیروگاهها برای تامین برق شرکتهای استخراجکننده نصف سود استخراج بیتکوین را طلب میکنند.
وی میگوید: من یک نیروگاه پیدا کردم که موافقت کرده در ازای دریافت 30 درصد سود، قیمت برق را به ازای هر کیلووات ساعت 0.009 در اختیار ما قرار دهد. اما پس از دو ماه این نیروگاه قیمت برق را دو برابر کرد و خواستار سهم 50 درصدی شد.
لیو گفت: البته تایید ایجاد پارکهای صنعتی برمبنای فناوری کامپیوتری ابری شرکتهای استخراجکننده را امیدوار کرده است و هم اکنون 10 هزار دستگاه استخراج بیتکوین در این پارکها فعال هستند.
این استخراجکننده ارز مجازی چینی میگوید: شرکتهای کوچک و متوسط میتوانند در این پارکها ارز مجازی استخراج کنند.
در صورتی که 900 مگاوات برق به ایران پارکها اختصاص داده شود 500 تا 600 هزار دستگاه استخراج ارز مجازی میتواند در این پارکها مستقر شوند.
مهلت 40 روزه بانکها برای ارایه رمز یکبارمصرف اینترنتی
هفته گذشته رییس پلیس فتا تهران بزرگ با بیان اینکه ۶۰ درصد از جرايم اینترنتی مربوط به برداشتهای غیرمجاز از حساب افراد است، گفت: تا ۴۰ روز دیگر بانکها مکلف هستند، برای برداشتهای اینترنتی رمز یکبار مصرف در اختیار کاربران قرار دهند.
وی با بیان اینکه تمام تلاشمان را برای موضوعات پیشگیرانه درنظر گرفتهایم، ادامه داد: این امر منوط به این است که بانکها بتوانند موضوعاتی را که در سال گذشته با آنها به توافق رسیدهایم انجام دهند. بانکها باید بستر رمزهای یکبار مصرف را ایجاد کرده و آنها را در اختیار مشتریانشان قرار دهند تا مشتریان از این طریق بتوانند از رمز یکبار مصرف استفاده کنند. چنانچه این بستر برای کاربران ایجاد شود، میتوانیم کاهش بسیار خوبی در جرايم برداشتهای اینترنتی غیرمجاز داشته باشیم.
رییس پلیس فتا تهران بزرگ با بیان اینکه این بستر طبق بخشنامه بانک مرکزی از اول خرداد ۹۸ باید توسط بانکها ایجاد شود، تصریح کرد: بانکها مکلف هستند تا از ۴۰ روز دیگر خدمات رمزهای یکبار مصرف را به مشتریانشان ارايه دهند. با استفاده از رمزهای یکبار مصرف امکان دسترسی مجرمان به حساب کاربران دیگر وجود نخواهد داشت. این رمز یکبار مصرف در حال حاضر فقط درخصوص برداشتهای اینترنتی صورت میگیرد و دیگر موارد مانند استفاده از کارتخوان یا دستگاه ATM را در حال حاضر شامل نمیشود، البته حجم زیادی از پروندهها در پلیس فتا شامل همین برداشتهای اینترنتی غیرمجاز است.
سرهنگ کاظمی با بیان اینکه ۴۰ درصد کل جرايم رایانهای در کشور شامل برداشتهای اینترنتی غیرمجاز میشود، خاطرنشان کرد: ۴۰ درصد پروندهها در حوزه پلیس فتا شامل همین برداشتهای اینترنتی غیرمجاز است و ۲۰ درصد دیگر پروندههای ما درخصوص کپی کردن کارتهای عابر بانک است و ما در مرحله دوم از بانکها میخواهیم تا رمز یکبار مصرف را در خصوص دستگاه ATM ایجاد کرده و در اختیار کاربران قرار دهند تا کاربران در هر تراکنش یک رمز جدید در اختیار داشته باشند.
وی ادامه داد: وقتی مجرمان به حساب افراد دسترسی پیدا میکنند، رمز آن را که یک رمز دايمی است در اختیار داشته و به راحتی همینطور که در حال حاضر شاهد آن هستیم انتقال وجه یا سرقت وجه را انجام میدهند، اما چنانچه در هر تراکنش از رمزهای یکبار مصرف استفاده شود و بانکها از طرق مختلف و ایجاد سامانههای مختلف بتوانند این رمز را در اختیار کاربران قرار دهند قاعدتا آسیبپذیری و تهدید شهروندان از این طریق کمتر خواهد شد. البته بانک مرکزی هنوز تاریخی را برای استفاده از رمزهای یکبار مصرف در خصوص ATMها و دستگاههای پوز اعلام نکرده است.
راهاندازي اينترنت مستقل روسيه از آبان ماه
دومای روسیه با وجود مخالفتهای گسترده درخصوص ایجاد اینترنت مستقل در جامعه، در شور سوم و نهایی سرانجام قانون مربوطه را تصویب کرد تا از دهم آبان ماه امسال به اجرا در آید.
مخالفان این قانون نگران امنیتی شدن فضای اینترنت برای مخالفان و اعمال محدودیتهای بیشتر بر مردم هستند حال آنکه دولت بارها اعلام کرده است که نگران آن است که آمریکا به یک باره دکمه قطع اینترنت مردم روسیه را فشار دهد و زندگی مردم روسیه که به شدت به اینترنت وابسته شده، با مشکلات جدی مواجه شود.
مطابق متن این طرح قانونی، سازمان نظارت بر ارتباطات جمعی و فناوریهای اطلاعاتی مسوولیت نظارت و اجرای طرح ایجاد اینترنت مستقل در روسیه را برعهده دارد. ارزیابی نوع خطرها و ریسک ها در مسايل مربوط به شبکه اینترنتی در روسیه نیز برعهده دولت روسیه خواهد بود.
این قانون پس از امضای ريیس جمهوری روسیه، از اول ماه نوامبر سال ۲۰۱۹ (دهم آبان ماه ۹۸) به اجرا در میآید و با توجه به اینکه یکی از حامیان اصلی آن دولت بوده، بعید به نظر میرسد که مانعی بر سر اجرای آن در زمان یاد شده وجود داشته باشد.
گفتنی است شبکه اینترنتی در روسیه سالانه ۱۵ درصد گسترش مییابد که بیش از پنج برابر رشد تولید ناخالص ملی این کشور است.
ايجاد سازوکار جدید برای افراد فاقد کارت ملی هوشمند
ريیس سازمان ثبت احوال کشور از پایان اعتبار کارت ملی قدیمی خبر داد و گفت: قرار است سازوکاری برای دارندگان کارت ملی قدیمی اندیشیده شده و اوراق هویتی موقتی برایشان صادر شود.
اين مقام مسوول در مورد اتمام مهلت کارت ملی قدیمی، گفت: برابر مصوبه هیات دولت کارتهای ماقبل سال 97 از اعتبار ساقط هستند به همین دلیل ظرف دو، سه روز آینده از نظر حقوقی وضعیت را بررسی خواهیم کرد تا برای افرادی که مراجعه نکردند سازوکاری فراهم شود تا بتوانیم برایشان اوراقی صادر کنیم تا در حین ثبتنام آنها در اختیارشان قرار گیرد.
ريیس سازمان ثبت احوال زمان صدور کارت هوشمند ملی را فعلا نامشخص عنوان کرد و گفت: صدور کارت هوشمند با تاخیر انجام میشود و آن هم به دلیل مشکلاتی است که در تامین بدنه کارت همچنان وجود دارد.
دیدگاهها