ICT ایرانی در هفتهای که گذشت
هفته گذشته اخبار متعددی در خصوص تاکسیهای اینترنتی منتشر شد و بار دیگر این تاکسیها را به سرخط اخبار مهم حوزه فاوا تبدیل کرد.
لزوم وجود قوانین برابر برای تاکسیهای اینترنتی و سنتی و ایجاد بستر لازم برای رقابت عادلانه دو محور اصلی انتقادات وارد آمده در خصوص تاکسیهای اینترنتی بود.
از جمله دیگر اخبار مهم حوزه فاوا میتوان به تلاش رایتل برای عبور از بحران زیان، باز شدن قفل «پرونده الکترونیک سلامت» و آماده نبودن شبکه ارتباطاتی کشور برای مواجهه با شرایط بحرانی اشاره کرد.
هفته گذشته مدیرعامل سازمان تاکسیرانی تهران تاکید کرد: برخی نهادها در دولت به اسم حمایت از استارتآپها موجب میشوند رانتهایی در این حوزه ایجاد شود و این رانتها نیز پشت اوضاع اقتصادی و وضع معیشت مردم پنهان میشود و در ادامه نیز اعلام میکنند شهرداری با تکنولوژی مخالف است و میخواهد استارتآپهای رقیب را تعطیل کند.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی تهران تصریح کرد: معاینه فنی، سن فرسودگی و حذف پراید از ناوگان تاکسیرانی تنها گوشهای از قیدهایی است که دولت برای ما ایجاد کرده است و امروز شما نگاه کنید که در تاکسیهای اینترنتی چند دستگاه پراید مشغول فعالیت هستند، بهطوری که دولت پراید را از ناوگان تاکسیرانی حذف کرده است.
مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانیهای شهری کشور تاکید کرد: طبق مصوبات قانونی هر خودرویی نمیتواند در سیستم حمل و نقل عمومی به کار گرفته شود، زیرا باید دارای مشخصههای خاصی باشد و باید اعلام کنم فرد راننده تاکسی نیز باید استانداردهای لازم را داشته باشد تا بتواند در ناوگان حمل و نقل عمومی فعالیت کند، اما متاسفانه در حوزه تاکسیهای اینترنتی شاهد این موضوع هستیم که ضابطه و قانون مشخصی وجود ندارد.
ضامنی تصریح کرد: ضوابط و قواعد نباید برای تاکسیهای رسمی با تاکسیهای اینترنتی متفاوت باشد و اصول و ضوابط باید برای آنها مانند رانندههای رسمی تاکسی رعایت شود که اجرای آن در نهایت منجر به ایجاد رقابتی سالم بین تاکسیرانی و تاکسیهای اینترنتی میشود.
هفته گذشته همچنین یک عضو هیات مدیره انجمن تاکسیرانان تهران به فعالیت شرکتهای مسافربری اینترنتی پلاک شخصی اشاره کرد و گفت: برخی رانندگان این شرکتها در کنار خیابان ثبتنام میشوند و برای جذب راننده بیشتر مشوقهای مالی نیز لحاظ میشود مانند پرداخت 500 هزار تومانی برای جذب هر راننده پلاک شخصی و این سوال مطرح است که ثبتنام یک راننده مسافربر پلاک شخصی چه شباهتی با تاکسی رسمی و قانونی دارد که هر دو باید با عنوان تاکسی خطاب شوند.
از سوی دیگر پروانه سلحشوری نماینده مجلس شورای اسلامی خواستار ورود دولت و مجلس به مساله قانونگذاری تاکسیهای اینترنتی شد و از ورود کمیسیون اجتماعی مجلس به حوزه نظارت بر تاکسیهای اینترنتی خبر داد.
او با انتقاد از رویه دولت در خصوص استارتآپها عنوان کرد: دولت، ظهور تاکسیهای اینترنتی را دستاورد خود میشمارد و معتقد است با توسعه استارتآپها توانسته اشتغالزایی کند. ما مخالف چنین مسالهای نیستیم، اما انتظار میرود به موازات بهرهبرداری از اشتغالزایی این استارتآپها، گامی هم جهت نظارت بر این کسبوکارها برداشته شود وگرنه مجلس به این مساله ورود میکند و کمیسیون اجتماعی مساله نظارت بر تاکسیهای اینترنتی را در دستور کار قرار میدهد.
هفته گذشته مدیرعامل رایتل در گزارشی به هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی از رشد 18 درصدی درآمد رایتل در شش ماه اخیر خبر داد.
محمد رضوانیفر مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی با اشاره به رشد درآمد شرکتهای زیرمجموعه شستا گفت: «در یک سال اخیر با روند رو به رشد مناسبی از نظر کسب درآمد مواجه بودهایم و برخی از شرکتها رشد درآمدی قابل توجهی داشتهاند اما باید گفت رایتل به دلیل بدهی و زیانهای حاصل از توسعه زیرساختها شرایط سختی را ماههای اخیر داشته ولیکن قطعا با حمایت و سرمایهگذاری مناسب و وجود توانایی مدیریتی و روند رو به رشد فعلی میتواند به درآمدزایی مورد انتظار برسد.»
در ادامه سعید کریمزاده مدیرعامل شرکت خدمات ارتباطی رایتل در این نشست با ارایه گزارشی از عملکرد شش ماه اخیر مدیریت خود و بررسی آن نسبت به زمان مشابه قبلی گفت: «در شش ماه اخیر شرکت رایتل علاوه بر کاهش قابل توجه هزینهها با رشد 18 درصدی درآمد مواجه بوده است و این در حالی است که در سال 97 به علت افزایش هزینهها این مجموعه با انباشت بدهی و زیان مواجه شده بود که با برنامهریزی مناسب و حمایت شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی به سمت کاهش آن حرکت میکنیم.»
هفته گذشته پرونده الکترونیک سلامت که از آن به عنوان ریل اصلی کنترل هزینههای سلامت یاد میشود پس از گذشت ۱۵ سال به صورت کامل در سراسر کشور اجرایی شد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه تا امروز این ریل را نداشتیم، گفت: امکان ندارد پزشک خانواده و سیستم ارجاع و گایدلاینهای بالینی را بدون چنین زیرساختی عملیاتی کنیم؛ به همین دلیل تشخیص دادیم که اولویت ما ایجاد این زیرساخت باشد. از امروز برای ورود به سیستم ارجاع، پزشک خانواده و اجرای گایدلاینهای بالینی آماده هستیم.
وی تصریح کرد: اجرای پرونده الکترونیک سلامت، حرکت نمایشی نیست. تعداد افرادی که خارج از محدوده پرونده الکترونیک سلامت هستند، مربوط به افرادی میشود که هنوز به نظام سلامت، مراجعه نکردهاند و تمام مراکز سطح یک، دو و سه خدمات به این سامانه متصل هستند.
وزیر بهداشت بیان کرد: استقرار پرونده الکترونیک سلامت اقدام بسیار عظیمی است که میتواند به عنوان انقلابی در نظام ارایه خدمت تلقی شود و خوشبختانه این طرح در مدت کوتاه و با تلاش شبانهروزی همکاران ما به نتیجه رسید، به گونهای که حداقل ۷۵ میلیون ایرانی با کدملی قابلیت تشکیل پرونده الکترونیک سلامت را دارند.
نمکی ادامه داد: پروسه ایجاد پرونده الکترونیک سلامت در وزارت بهداشت بسیار پیچیده بود، اما از این پس برای هر فرد بدون پرونده الکترونیک سلامت در زمان مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی، این پرونده تشکیل و سابقه مراجعات و بیماریهای وی نیز به آن منتقل میشود.
وی درباره مزایای پرونده الکترونیک سلامت گفت: پرونده الکترونیک سلامت از بسیاری هزینههای غیرضروری جلوگیری و راهنماهای بالینی به عنوان فیلتری برای تقاضاهای القایی خدمات عمل کرده و از تکرار خدمات که در نهایت به هدررفت منابع منجر میشود، جلوگیری میکند.
هفته گذشته مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی پایداری شبکه ارتباطات کشور در شرایط بحران پرداخت و اعلام کرد: این شبکه پاسخگوی نیازهای متولیان امداد و نجات و فوریتهای انتظامی نیست.
دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با عنوان «بررسی پایداری شبکه ارتباطات کشور در شرایط بحران»، با نگاهی به بررسی وقایع سیل اخیر و سوابق بحرانهای گذشته، اعلام کرد؛ در شرایط بحران، شبکههای مخابراتی فعلی که در دسترس متولیان امداد و نجات و فوریتهای انتظامی قرار دارند، پاسخگوی نیازهای جاری آنها نیست زیرا این شبکهها، فناوریهای مخابراتی ناهمگون را بهکار میبرند، باندهای بسامدی متفاوتی استفاده میکنند و ظرفیت طیف بسامدی اختصاص یافته به آنها برای تامین نیازهای مخابراتیشان کافی نیست.
شبکههای مخابراتی فعلی که توسط متولیان امداد و نجات و فوریتهای انتظامی استفاده میشوند به دلایل مختلف نظیر مشکلات ناشی از تداخل بسامدی، عدم تعریف بسامد مشترک برای ایجاد هماهنگی بین سازمانهای متولی فوریتهای امدادی و انتظامی کشور و ظرفیت پایین فرکانسهای فعلی پاسخگوی نیازهای عملیاتی در شرایط بحران نیست.
گواه این مدعا آن است که در تجربه بحران اخیر سیل بسیاری از نهادهای رسمی و متولیان امداد و نجات کشور در سطوح مختلف مدیریتی و عملیاتی برای برقراری اختصاص بسامد و ایجاد یک اپراتور اختصاصی سراسری، دچار مشکلات جدی بودند.
سازمانهای امدادی همچون اورژانس و آتشنشانی در جلسات کارشناسی پیرامون ناکارآمدی ارتباطات در شرایط بحران، خواستار اختصاص باندهای بسامدی بیشتر و ارتقای فناوری ارتباطی خود هستند. این در حالی است که طیف بسامدی یکی از منابع ملی کشورها محسوب شده و استفاده بهینه از آن میتواند موانع فنی و مالی لازم برای تحول فناوری ارتباطات بخش فوریتهای امدادی و انتظامی را فراهم آورد.
در این گزارش آمده است که در سیل اخیر ارتباطات متولیان امداد و نجات و نهادهای کلیدی در بعضی موارد چندین ساعت قطع شد و به دلایل مختلف مسوولان امر حتی نمیتوانستند وقوع حادثه را اطلاعرسانی کنند و درخواست کمک خود را به نهادهای دیگر ارسال کنند. اپراتورهای تجاری و فعالان امداد و نجات از کم بودن میزان باندهای تخصیص داده شده شکایت داشتند و فناوری خود را نیازمند ارتقا میدانستند. کم بودن منابع مالی نیز یکی از دلایل عدم ارتقای فناوری این نهادها ذکر میشد.
این در حالی است که اینترنت پهنباند، افقهای جدیدی را در زمینه خدمات قابل عرضه فوریتهای امدادی و انتظامی توسعه داده است، اما بهبود ارتباطات نیروهای امدادی و انتظامی به طیف بسامدی بیشتر و استفاده از فناوری پیشرفته نیاز دارد.
دیدگاهها