یكی از مهمترین مشكلاتی كه بر سر راه دولت الكترونیكی بوده و هست به مشكل عدم تبادل اطلاعات میان دستگاههای مختلف برمیگردد؛ به نحوی كه برخی از این دستگاهها برای ارایه اطلاعات به یكدیگر طلب پول میكنند. این موضوعی بود كه پیش از این بارها از سوی برخی از مسوولان از جمله رضا باقری اصل رییس سابق كمیسیون دولت الكترونیكی سازمان فناوری اطلاعات و دبیر فعلی شورای اجرایی فناوری اطلاعات مطرح شده بود.
حال اما اطلاعاتی منتشر شده كه نشان میدهد كه یكی از زیر مجموعههای وزارت ارتباطات كه خود داعیه اجرای این طرح را دارد از سازمان امور مالیاتی برای ارایه اطلاعات درخواست پول كرده است!
لزوم رایگان بودن تبادل اطلاعات بین دستگاهها
پیش از این رضا باقری یكی از مدیران باسابقه وزارت ارتباطات و دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات بر لزوم رایگان بودن تبادل اطلاعات بین دستگاههای اجرایی تاكید كرده و گفته بود: دستگاه دولتی نباید امکان اخذ وجه از سایر دستگاهها را برای تبادل اطلاعات داشته باشد و این اقدام بین دستگاههای اجرایی باید به صورت رایگان انجام شود.
وی با اشاره به اینکه در بند ب ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه بر تبادل رایگان اطلاعات تاکید دارد، افزود: در قوانین بودجه سالانه این موضوع نقض شد و به یکسری از دستگاهها اجازه داده شد برای ارایه خدمات به دستگاههای دیگر درخواست وجه کنند.
دبیر اجرایی فعلی شورای فناوری اطلاعات همچنین ابراز داشته بود: مطالبه وجه برای تبادل اطلاعات، مانع جدی برای ارایه خدمات مطلوب به مردم است و در لایحه برنامه ششم توسعه سعی شده است تا این مورد به دقت بررسی شود و راهکار رفع آن ارایه شود. در لایحه بودجه سال آینده هم ردیفهای بودجهای برای هزینه تبادل اطلاعات دستگاهها در نظر گرفته شده که برخلاف برنامه پنجم توسعه و مانع تحقق دولت الکترونیکی است و این موضوع باید اصلاح شود.
باقری به مالکیت دادههای عمومی اشاره کرد و گفت: مالکیت دادههایی که با بودجه عمومی و یا پول مردم تهیه شده، با دولت است. این موضوع یکی از معضلات اصلی و مانع تحقق دولت الکترونیکی بوده و انتظار میرود در برنامه ششم توسعه برطرف شود.
پست پول میخواهد
دو هفته پیش نامهای مشروح از سوی رییس سازمان امور مالیاتی خطاب به معاون امور پارلمانی وزارت اقتصاد رسانهای شد كه در آن نام دستگاههایی كه مانع اجرا و پیادهسازی سامانه جامع مالیاتی شده و به نوعی تحقق شفافیت و عدالت مالیاتی را با مشكل مواجه كردهاند، اعلام شده بود.
در این نامه اولین دستگاهی كه متهم به عدم همكاری شده بود شركت پست است. سازمان امور مالیاتی طی این نامه رسما اعلام كرد كه شركت پست (زیرمجموعه وزارت ارتباطات) خواستار دریافت پول به ازای دریافت اطلاعات شده است.
متن كامل بخش اول نامه سازمان امور مالیاتی كه خطاب به شركت پست نوشته شده به این شرح است:
«به منظور اطمینان از صحت اطلاعات محل فعالیت اشخاص حقیقی و حقوقی، دسترسی برخط به اطلاعات ابزاری و بهروز از الزامات سیستم مالیاتی میباشد. لذا لازم است شركت پست اطلاعات مربوط به كدپستی و همچنین گشت پستی كلیه اماكن در تمامی استانهای كشور را بهروزرسانی و در اختیار سازمان قرار دهد. هرچند كه اطلاعاتی در این خصوص به سازمان ارایه شده است ولی تا این تاریخ شركت فوق از امضای تفاهمنامه همكاری با سازمان امور مالیاتی خودداری کرده، لذا همكاری كامل در خصوص تبادل اطلاعات از قبیل شركتهای طرف قرارداد با پست، GNAF و ... صورت نمیگیرد. لازم به توضیح است است كه شركت مذكور (پست) ارایه برخی از اطلاعات به سازمان را منوط به پرداخت هزینه از طرف سازمان اعلام کرده است.»
شركت پست: تكذیب میكنیم
ما اما منتظر پاسخ و واکنش رسمی ماندیم که چرا و چطور شرکت پست که زیر نظر وزارت ارتباطات به عنوان یکی از مدعیان بزرگ تسهیلگر دولت الکترونیکی و انتقادکننده از دیگر دستگاهها به شمار میرود، حالا خود متهم به طلب پول برای ارایه اطلاعات به یک دستگاه دولتی (سازمان امور مالیاتی) شده است؟
انتظار ما برای ارایه پاسخی رسمی و مشروح از سوی شرکت پست بینتیجه بود. لذا خود پیگیر موضوع و چرایی سکوت در این خصوص شدیم.
یك مقام آگاه در شركت پست اما به شكل غیر رسمی اظهارات سازمان امور مالیاتی درخصوص درخواست پول از سوی پست را رد كرده و از برگزاری نشستی هماهنگ میان سازمان امور مالیاتی و شركت پست كه در 15 تیر ماه برگزار شد، خبر داد.
آنطور كه در اخبار آمده سرپرست معاونت فناوری پست و سرپرست مرکز فاوای سازمان امور مالیاتی در راستای گسترش همکاریها با یکدیگر دیدار و گفت و گو کردند و حسینیلر سرپرست معاونت فناوری و احمدی سرپرست فاوای سازمان امور مالیاتی در خصوص انعقاد تفاهمنامه و گسترش همکاریها گفتوگو کردند.
این مقام آگاه در خصوص بینتیجه بودن این خبر و این که نه قراردادی منعقد شده و نه پاسخی به درخواست پول، گفت: این تفاهمنامه به زودی به امضای مدیرعامل پست و رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور خواهد رسید.
جمعبندی
اما جا دارد برای نتیجهگیری از مجموع آن چه بیان شد ماجرایی از پیامبر اكرم (ص) ذكر كنیم كه نكتهای كه در آن وجود دارد حاوی پند خوبی است.
در زمان حضرت رسول (ص)، مادری فرزندش را نزد ایشان میآورد و میگوید: یا رسولالله! دیگر از دست این بچه عاجز شدهام. حرف مرا نمیشنود. رطب بسیار دوست دارد و آنقدر رطب خورده که به مریضی افتاده. او را نصیحت کنید. حرف شما را گوش میکند. پیامبر(ص) پس از شنیدن سخنان این زن، به او میگوید برود و فردا نزد او بیاید. مادر بچه را برد و فردا نزد پیامبر (ص) آورد. ایشان طبق فرموده خود، به وعده عمل کردند و با زبانی شیرین و کودکانه طفل را نصیحت کردند که رطب زیاد نخورد و به دلیل بیماری که دارد، از خوردن آن پرهیز کند. زبان ایشان به حدی گیرا و شیوا بوده که کودک به راحتی آن حرفها را میپذیرد. وقت رفتن مادر فرزند از آن حضرت میپرسند که با وجود این راحتی، چرا ایشان همان دیروز این حرفها را به کودک نزدند. پیامبر میفرمایند چرا که دیروز خودشان هم رطب خورده بودند. حرف خوب زمانی اثرگذار است که گوینده خود به آن عمل کرده باشد.
دیدگاهها