بر اساس آخرین گزارشهای رسمی و معتبر، یک مرد چینی ثروتمندترین فرد در این کشور محسوب میشود و ارزش سرمایه خالص او بیش از 48 میلیارد دلار محاسبه شده است. کسبوکار مورد علاقه این مرد جوان شبکههای اجتماعی و توسعه هوش مصنوعی است و شرکت او بهصورت گسترده در کمپانیهای بزرگی چون اسنپچت و تسلا سرمایهگذاری میکند. بر اساس آخرین خبرهای منتشرشده، گفته میشود شرکت بزرگ فناوری که او تاسیس کرده است از فیسبوک مارک زاکربرگ بیشتر میارزد. این مرد جوان، ما هاوتِنگ است که به احتمال قوی نام او را تاکنون نشنیدهاید. اما به نظر شما چرا وی تا این اندازه پیشرفت کرده است؟
ما هاوتِنگ که 46 سال دارد، اکتبر 1971 در یک شهر کوچک از توابع استان گوانگدانگ چشم به جهان گشود و در دانشگاه شنژن تحصیل کرد. هماکنون از او با سمت بنیانگذار و مدیرعامل «تِنسِنت» بهعنوان ارزشمندترین کمپانی آسیا، یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایهگذاری اینترنتی جهان و بزرگترین شرکت فعال جهان در عرصه محصولات سرگرمی و بازی یاد میکنند. این شرکت کنترل و مدیریت بزرگترین سرویس پیامرسان کشور چین را در اختیار دارد و زیرمجموعههای آن برای رسانههای خصوصی، سرویسهای سرگرمی، خدمات پرداخت الکترونیکی، گوشیهای هوشمند، سرویسهای اینترنتی، خدمات ارزش افزوده و خدمات تبلیغات آنلاین در چین و دیگر کشورهای جهان محتوا تولید میکنند.
این مرد با نام «پونی ما» هم معرفی میشود و نشریه تایم در سالهای 2007 و 2014 میلادی از او بهعنوان بانفوذترین فرد جهان یاد کرد. در سال 2015 میلادی نشریه فوربز به او لقب یکی از قدرتمندترین مردان جهان را داد. در سال 2017 نشریه فورچون نام او را در میان برترین بازرگانان جهان معرفی کرد. وی هماکنون معاونت کنگره شهرداری شنژن در دوازدهمین کنگره مردمی چین را هم برعهده دارد.
نکته مهم اینجاست که «ما» وقتی در سال 1993 میلادی از دانشگاه شنژن فارغالتحصیل شد، در کسبوکار مربوط به دستگاههای پیجر فعالیت خود را آغاز کرد و آنها روزها فقط یک مدرک دانشگاه در رشته علوم رایانه در اختیار داشت. او ظرف این 24 سال توانست تا این میزان پیشرفت کند.
از پیجر تا پلتفرمهای ارتباطی
از زمانی که آقای «ما» از دانشگاه فارغالتحصیل شد حدود پنج سال طول کشید تا بتواند شرکت «تِنسِنت» را تاسیس کند و بهصورت رسمی وارد فعالیتهای مرتبط با پلتفرمهای ارتباطی شود و سرانجام چنین شرکت بزرگی را در عرصه شبکههای اجتماعی و اطلاعرسانی در اختیار داشته باشد.
شرکت «تِنسِنت» در نخستین روزهای فعالیت خود یک نسخه مشابه از ابزارهای ارتباطی موجود را توسعه میداد و همین مساله باعث شد به کپیبرداری از محصولات غربی و سازگاری آن با بازار چین متهم شود. برای مثال، پلتفرم ارتباطی این شرکت مخصوص رایانههای شخصی شباهت بسیار زیادی به ابزار ارتباطی داشت که شرکت AOL آن روزها در اختیار مردم آمریکا میگذاشت.
ولی این شرکت ناامید نشد و با تلاش فراوان یک ابزار اختصاصی ویژه به نام WeChat را راهاندازی کرد و آن را در قالب سرویس پیامرسان موبایلی در اختیار مردم گذاشت. این ابزار هماکنون بیش از یک میلیارد مشترک فعال در سراسر جهان دارد. اپلیکیشن WeChat این روزها بیش از یک ابزار ارتباطی محسوب میشود و خدمات مختلف را در اختیار کاربران میگذارد. این ابزار سیستم جستوجوگر، شبکه اجتماعی اختصاصی و پلتفرمهای پرداخت موبایلی را هم در اختیار گرفته است.
شرکت «تِنسِنت» همچنین یک کسبوکار بزرگ در حوزه بازیهای موبایلی راهاندازی کرده است که این بخش از شرکت سال گذشته درآمدی بالغ بر 10 میلیارد دلار را به دست آورد و بازیهای محبوبی چون Clash of Clans و Honor of Kings را در اختیار کاربران جهانی گذاشت.
«ما» هماکنون 8.6 درصد از سهام شرکت «تِنسِنت» را در اختیار دارد و بر این خبر بر اساس آخرین اسناد رسمی ثبت شده در اکتبر 2017 منتشر شده است. شایان ذکر است ارزش سهام شرکت «تِنسنت» و میزان سرمایههای شخصی «ما» سال گذشته رشد دو برابری را تجربه کرد تا او بنیانگذار و مدیرعامل بزرگترین شبکه اجتماعی جهان یعنی مارک زاکربرگ را به چالش بکشد.
بخشیدن دو میلیارد دلار
سال گذشته «ما» بیش از دو میلیارد دلار از سرمایه شخصی خود را به بخشهای مختلف در حوزه بهداشت و آموزش چین بخشید. او که هماکنون بهعنوان معاون کنگره ملی مردم چین وابسته به حزب کمونیست فعالیت میکند، در این بخش هم کمکهای مالی فراوانی انجام داده است. از این نظر میتوان گفت شخصیت عمومی وی در مقابل رقیب اصلی او یعنی «جک ما»، بنیانگذار شرکت «علیبابا» کاملا مخالف است.
این دو مرد چینی که هیچگونه ارتباط فامیلی و خانوادگی با هم ندارند، طی چند سال اخیر بهعنوان بزرگترین بازرگانان و ثروتمندترین مردان چین بودهاند. «جک ما» در مقایسه با مدیرعامل شرکت «تنسنت» هیاهوی رسانهای بیشتری دارد و مدام به زبان انگلیسی مصاحبه میکند؛ با این وجود «پونی ما» کمتر در رسانهها حاضر میشود و نخستین شرکت چینی را در اختیار دارد که ارزش آن بیش از 500 میلیارد دلار محاسبه میشود.
اینطور که هفته قبل بهصورت رسمی اعلام شد، «تِنسنت» بهعنوان ارزشمندترین شرکت چین سرمایه بیشتری را در مقایسه با فیسبوک در اختیار دارد. هفته گذشته ارزش هر سهام «تِنسنت» در تالار بورس هنگکنگ دو درصد افزایش یافت تا ارزش مجموع سرمایههای این شرکت توسعهدهنده شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای بازی به 522 میلیارد دلار برسد. در مقابل، ارزش شرکت فیسبوک سهشنبه گذشته 519 میلیارد دلار محاسبه شد تا مارک زاکربرگ از این مدیریت ارزشمندترین شبکه اجتماعی جهان را در اختیار نداشته باشد.
البته باید توجه كرد اگرچه «تِنسنت» توانسته است از نظر مالی فیسبوک را پشتسر بگذارد، ولی برای جذب تعداد مشابه مشترک همچنان مسیر طولانی پیش رو دارد. شرکت فیسبوک هماکنون محبوبترین و مردمیترین شبکه اجتماعی جهان محسوب میشود و تعداد مشترکان فعال آن بیش از دو میلیارد نفر محاسبه میشود. در مقابل شبکه «تِنسنت» در کشور چین محبوبیت زیادی دارد و ابزار ارتباطی آن یعنی WeChat توانسته حدود یک میلیارد مشترک فعال جذب کند. البته شرکت «تِنسنت» در دیگر زمینهها فعالیت میکند بخشی از بازار محصولات خانگی چین را هم در اختیار گرفته است. اول سال جاری میلادی نیز این شرکت 12 درصد از سهام شرکت توسعهدهنده شبکه اجتماعی «اسنپچت» را خرید و سپس با انجام سرمایهگذاری قابل ملاحظه پنج درصد سهام شرکت تولیدکننده خودروهای برقی «تسلا» را از آن خود کرد. این شرکت هماکنون روی بسیاری از استارتآپهای آسیایی هم سرمایهگذاری میکند و پیشبینی شده تا سال 2020 میلادی ارزش مجموع سرمایههای آن دو برابر شود.
دیدگاهها