ICT ایرانی در هفتهای که گذشت
khosrodad@asreertebat.com
قطعی اینترنت در ایران دارای قدمتی به اندازه تاریخ ورود اینترنت به کشور است. اما بعد از قطعی و اختلال دو هفتهای اینترنت در آبان ماه گذشته که همزمان با اعتراض مردم به گرانی بنزین آغاز شد و ادامه پیدا کرد، افکار عمومی بهطور خاص نسبت به ایجاد هر گونه نوسان در کیفیت اینترنت، حساس شد. بهطوری که درست یا اشتباه، امروزه وضعیت کیفی اینترنت به یک شاخص در میان باور عمومی به ویژه در میان مردم کوچه و بازار برای ارزیابی اوضاع و احوال جاری مملکت تبدیل شده است. متاسفانه اختلال و قطعیهای مکرر اینترنت پس از حمله سایبری گستردهای که حدود دو هفته پیش به زیرساختهای کشور رخ داد و بسیار نیز مورد بازتاب قرار گرفت، همچنان ادامهدار بود، با این تفاوت که به دلیل در پیش گرفتن سیاست سکوت مسوولان وزارت ICT(که البته همه جا نیز کارساز نیست)، کاربران اینترنت در کشور نسبت به منشا این رویداد تردیدهایی داشتند. در این شماره ICT ایرانی ضمن پرداختن به این مهم، اهم رویدادهای ICT در یک هفته گذشته از جمله تاكید سازمان نصر بر لزوم تامین نیروی انسانی متخصص برنامهنویسی را مورد تحلیل و ارزیابی قرار میدهیم.
هفته گذشته امیر ناظمی، معاون وزیر ICT با ارایه توضیحاتی باعث کاهش برخی التهابات شد که بر اثر اختلال گسترده اینترنت در کشور بروز یافته بود. به عبارت دیگر، همزمانی انتخابات یازدهم مجلس شورای اسلامی و از سوی دیگر بود و نبود اینترنت در ساعات مختلف شبانهروز، قویا این دو متغیر را در میان افکار عمومی به یکدیگر مرتبط میکرد تا اینکه رییس سازمان فناوری اطلاعات، تلویحا تاثیر عوامل سیاسی بر افت کیفیت اینترنت را رد کرد و آن را ناشی از حملاتی دانست که زیرساخت کشور از داخل و خارج کشور آن را متحمل میشود. وی طی مصاحبهای نسبت به این مهم که کیفیت اینترنت بر اثر حملات کاهش یابد، اظهار نگرانی کرد و گفت كه حملات اخیر در سطح فعلی که الان وجود دارد، هیچوقت نبوده و پیک حملات نسبت به کل ماکسیمم تاریخ گذشته، از هفته پیش دو برابر شده است. از طرفی بعضی دیتاسنترهای ما تاکنون با چنین حملاتی مواجه نبودهاند و آمادگی لازم را هم نداشتند که بخواهند با این حملات برخورد کنند. لذا ممکن است این نگرانی ایجاد شود که خود حاکمیت کیفیت را پایین میآورد. ناظمی همچنین گفته است، مقابله با این حملات DDoS با استفاده از یک سپر محافظ است که ما زیرساختهای داخل را در برابر حملات بیرون محافظت کنیم، البته این به آن معنا نیست که همه حملات از خارج کشور انجام میگیرد، بلکه از داخل هم حملاتی داریم. بر اساس این گزارش، اختلال اینترنت در حالی در هفته گذشته ادامه داشت که حقوق کاربران اینترنت در خصوص چگونگی جبران این قطعیها و در نظرگرفتن بستههای جبرانی نادیده گرفته میشود.
هفته گذشته سازمان نظام صنفی رایانهای تهران با برگزاری نشستی خبری به چالشهای صادرات ICT خصوصا در حوزه تامین نیروی انسانی و راهكارهای حل این مشكل پرداخت.
در این نشست زارعان رییس كمیسیون صادرت نرمافزار سازمان نصر تهران با اشاره به اینكه صادرات نرمافزار میتواند مشكلات ما را تا حدودی حل كند، گفت: اقداماتی مثل گرفتن پروژههای برنامهنویسی از خارج كشور و انجام آنها در داخل میتواند كمك كند.
وی افزود: مشكلات زیادی در حوزه تامین نیروی انسانی حوزه فاوا وجود دارد كه این مشكلات باید با مشاركت بخش خصوصی و دولتی حل شود.
زارعان ادامه داد: قدم اول را نیز ما بر میداریم و با آوردههای مشخص و قابل قبول جهت تامین نیروی انسانی مورد نیاز خود وارد عمل میشویم. تمركز ما بر مناطق محروم برای تربیت نیروی برنامهنویس است.
رییس كمیسیون صادرت نرمافزار سازمان نصر تهران همچنین عملكرد سه دهه گذشته كشور در حوزه نرمافزار را درخشان ارزیابی نكرده و ابراز داشت: درحال حاضر در وضعیت نامطلوبی هستیم و در 6، 7 سال گذشته تحریمها و دیگر مشكلات سخت و پیچیده بوده است. بررسی و ارزیابی برای پیدا كردن اشكال كار ما را به این نتیجه رساند كه بر توسعه صادرات نرمافزار در حوزه خدمات تمركز كنیم و در نتیجه كمیسیون صادرات نرمافزار بعد از 18 سال از ایجاد نظام صنفی شكل گرفته تا پاسخگوی نیاز صادركنندگان نرمافزار باشد.
وی افزود: در حال حاضر یكی از چالشهای اصلی ما تامین نیروی انسانی ماهر برای ارایه سرویس قابل رقابت با محصولات جهانی است. لذا تاكید ما در نظام صنفی تمركز بر آموزش نیروی انسانی ماهر است.
به احتمال فراوان برای شما هم پیش آمده است که ضمن خرید یا گرفتن خدماتی خاص به محلی مراجعه کردهاید و مسوول دریافت وجه به شما گفته است، کارتخوان نداریم و لطفا نقد پرداخت کنید! با توجه به رشد قابل ملاحظه پرداخت الکترونیکی و کاهش مبادله اسکناس کاغذی، اولین ظن عدم استفاده از کارتخوان، فرار مالیاتی است که البته در موارد بسیاری نیز مصداق دارد. با توجه به کاهش قابل ملاحظه درآمدهای نفتی دولت در سال آینده و مواجهه با کسری بودجه، یکی از منابعی که به نظر میرسد روی آن بهطور جدی حساب باز شده است، دریافت مالیات از انواع مشاغل است. در این میان الزام آنها به نصب کارتخوان، راهکاری است که از منظر سازمان امور مالیاتی کشور میتوان به میزان درآمد مشاغل و رمز و رازهای پنهان آن بیشتر پی برد. کمااینکه فرار مالیاتی، میانبرهایی بسیار فراتر از نصب یک دستگاه کارتخوان دارد و گرداننده کسب و کار با کمی جست و جو قطعا آن را خواهد یافت! اما به هر حال آنچه در حوزه مالیات در هفته گذشته مورد بازتاب قرار گرفت، اعلام فهرست مشاغل جدیدی بود که از این پس مشمول نصب کارتخوان بهطور اجباری شدند. پس از پزشکان و وکلا که با وجود مقاومتهای بسیار سرانجام حاضر به نصب کارتخوان در محل ارایه خدمات خود شدند، از این پس آرایشگاهها، رستورانها (در انواع و اقسام)، مراکز اقامتی از قبیل هتلها، هتلآپارتمانها، مهمانپذیرها، باغویلاها و هم نوشتافزارفروشیها ملزم به نصب کارتخوان هستند. گفتنی است در این اقدام که همزمان با هفتههای پایانی سال صورت گرفته است، 15 گروه شغلی مشمول نصب دستگاه شدهاند. گرچه این اقدام یک راهکار برای اخذ مالیات از مشاغل به شمار میرود، اما همانطور که اشاره شد، قطعا راههای دور زدن آن نیز بسیار است!
دیدگاهها