از ساختمانسازی و واردات خودرو تا کالاهای خانگی
بازار خرید و فروش کالاهای کامپیوتری، تجهیزات دیجیتال و گوشی تلفن همراه در هفتههای گذشته و بهویژه یک هفته اخیر که نرخ دلار روندی تقریبا صعودی در پیش گرفته است، همچنان روزهای بیرونقی را سپری میکند.
این رکود جان فعالان بازار کالاهای این حوزه را به لب رسانده و موجب شده برخی از آنها برای تامین هزینههای جاری و برخی برای کسب سود بیشتر اقدامات جدیدی انجام دهند.
از واردات کالاهای دیگر مانند لوازم آرایشی بهداشتی و سرمایهگذاری در بخش ساختمان و... که بگذریم، در مدت اخیر برخی از فعالان حوزه کامپیوتر و موبایل وارد حوزههای پرسود این حوزه، مانند مودم و روتر و در کل تجهیزات شبکه، تجهیزات جانبی موبایل همچون هندزفری، باتری یدکی و... شدهاند.
سرمایهگذاری کامپیوترفروشها خارج از بازار
در سالهای اخیر و در پی رونق بازار مسکن در سالهای قبل، شاهد ورود برخی از سرمایهگذاران در بخشهای گوناگون و همچنین حوزه کامپیوتر به بخش مسکن بودیم.
این موضوع نهتنها در میان فروشندگان، بلکه در میان فعالان شرکتی و واردکنندگان نیز رواج داشته و حتی هماکنون که اوضاع مسکن چندان مساعد نیست، مشهود است.
در کنار این اتفاق برخی از کسبه بازار کامپیوتر نیز به سرمایهگذاری در بخشهای دیگر مانند واردات کالاهای پرسود حوزه لوازم خانگی، آرایشی و بهداشتی و... میپردازند. اطلاعات بهدستآمده از بازار گویای این امر است که کاهش شدید سود از طریق واردات قانونی موجب شده برخی از واردکنندگان کالاهای دیگری را نیز همراه با محمولههای کامپیوتری وارد بازار کنند.
البته این بهمعنی قاچاق نیست و ممکن است واردکنندگان، مجوزهای لازم برای واردات کالاهای آرایشی بهداشتی و یا ... را نیز دریافت کرده باشند، اما ورود به این بخش از نظر کارشناسان کمی عجیب و غیرمنطقی است.
کارشناسان معتقدند در چنین شرایطی که سود واردات قانونی کالا کاهش یافته و واردکننده با مصایب بسیار کالا را وارد و هزینههای گمرکی را پرداخت میکند و با این وجود کالا روی دستش میماند، طبیعی است که واردکننده روی واردات کالاهای پرسود تمرکز کند. به گفته کارشناسان، تغییر موضع فعالان این حوزه را تنها در بخش واردات شاهد نیستیم و حتی بسیاری از فعالان فروشگاهی نیز بهدلیل کاهش سود و ناتوانی در تامین هزینههای جاری ناچار به ترک حوزه شدهاند. برای مثال تعدادی از فعالان بازار واحد فروشگاهی را تحویل داده و در بخشهای دیگری مانند ساختمانسازی، واردات خودرو و... سرمایهگذاری کرده و برخی نیز سرمایه خود را به پول نقد تبدیل کرده و سرمایه خود را در بانک نگهداری میکنند.
از نظر کارشناسان این بدترین اتفاقی است که میتواند برای بازار کالاهای تکنولوژیکی رخ دهد و نشانه عقبماندگی بازار است. به گفته آنها تا زمانی که وضعیت بازار از لحاظ عرضه و تقاضا در این حد باشد، باید منتظر خروج فعالان بازار از این عرصه بود.
تمرکز موبایلفروشها روی تجهیزات جانبی
اگرچه بی رونقی بازار گوشی موبایل در حد بازار کامپیوتر و تجهیزات دیجیتال نیست، اما رونق هم در حد ماه و حتی سالهای قبل نیست. همین موضوع موجب شده است فعالان بازار برای جبران کاهش سود به واردات و فروش کالاهای پرسود و کمهزینه که بیشتر هم از طریق قاچاق وارد کشور میشوند مبادرت ورزند. نمونه اش همین قاب و کیفهای موبایل و تبلت یا پاوربانک و باتری و شارژر یدکی که هر کاربری به آن نیز دارد.
این کالاها سود بسیاری برای واردکننده، فروشنده و همچنین واسطهها دربر دارند.
اما در کنار این موضوع، شنیده میشود برخی از واردکنندگان گوشی که از محل فروش گوشی تلفن همراه سود چندانی عایدشان نشده است، به سمت مودم و روترهای بیسیم رفته و روی این کالاها تمرکز کردهاند.
به گفته کارشناسان، اگرچه رکود بازار گوشی موبایل موقتی بهنظر میرسد و پیشبینی میشود در آستانه فصل تابستان شاهد رونق در بازار گوشی موبایل و تجهیزات جانبی باشیم، اما سرمایهگذاری روی بازار تجهیزات شبکه که سود بالایی دارد و بازاری چهار فصل است نیز اقدامی هوشمندانه بهنظر میرسد.
بازار تلویزیون بیرونقتر از همیشه
بازار تلویزیون در ماه گذشته بیرونقترین روزهای خود را سپری کرد. به گفته فعالان بازار این در حالی است که برخی شرکتهای عرضهکننده همچنان هدایای نوروزی را به خریداران ارایه میدهند که البته بررسیهای بازاری مشخص کرده که این هدایا بیشتر برای شرکتها جنبه ضد تبلیغ دارد.
در هر صورت شرکتهای تولید و عرضهکننده تلویزیون به این شیوه جلب توجه خریداران دلخوش کرده و نصیبی هم از بازاری که میتوانست رونق داشته باشد نبرده است.
کارشناسان معتقدند قیمت گران این تلویزیونها دلیل اصلی بیمیلی خریداران است و زمانی که نام تولید ایران روی محصولی درج میشود، خریدار انتظار قیمت رقابتی با محصولات خارجی دارد و این در حالی است که محصولات تولید ایران قیمتی برابر نمونههای وارداتی دارد. به گفته کارشناسان، این درحالی است که تولیدکننده ایرانی نهتنها مواد و قطعات اولیه را با تعرفه پایین وارد کشور میکند، بلکه از حمایتهای تعرفهای هم برخوردار است. در نتیجه، گرانفروشی این کالاهای وطنی برای خریدار نامطلوب بوده و حق دارد زیر بار خرید چنین کالایی نرود. کارشناسان میگویند در چنین شرایطی هیچ تعجبی ندارد که خریدار به جای انتخاب کالای تولیدات داخلی به سراغ برندهای وارداتی برود.
در هر حال کارشناسان دلیل اصلی رکود بازار و رشد قاچاق در بازار تلویزیون را گرانی تلویزیون و سوءاستفاده برخی تولیدکنندگان داخلی از شرایط بازار میدانند و میگویند: اگر تولیدکننده سود خود را کاهش دهد و تولید ملی را با قیمت مناسب به بازار عرضه کند وضعیت بازار صوتی و تصویری بهتر از حال بود.
دیدگاهها