طی ماههای گذشته اخبار زیادی در مورد افزایش تقاضا برای قطعات و تجهیزات کامپیوتری بهگوش میرسد که از نظر برخی کارشناسان و فعالان بازار کامپیوتر، این موضوع نشانه افزایش کاربری رایانههای رومیزی است.
به همین دلیل با وجود کاهش حجم واردات انواع نوتبوک و تبلت، شاهد تداوم واردات قطعات و تجهیزات کامپیوتری در حد منطقی از مبادی رسمی ورود کالا و گمرکهای کشور هستیم. بگذریم از اینکه بخش بزرگی از نیاز بازار همچنان از طریق قاچاق تامین میشود.
در مورد کالاهایی که در داخل هم تولید میشوند، شاهد رشد تنوع و البته تقاضا هستیم. مثال مشخص آن هم همین بازار کیسهای کامپیوتری که در سالهای اخیر نمونههای داخلی رشد چشمگیری، چه از لحاظ طراحی ظاهری و چه از لحاظ کیفیت داشتهاند.
با این حال برندهای وارداتی هم بیکار ننشسته و همچنان به امید ورود به خانههای ایرانی، راهی این سرزمین میشوند و خود را پرزنت میکنند. اما کدام برند در بازار این کالا بیشترین فروش را دارد و آیا کیسهای وطنی توانستهاند بدون حمایتهای دولتی و تنها بهدلیل کیفیت و طراحی مطلوب توجه خریدار را در یک بازار رقابتی سالم به خود جلب کنند؟ آیا بازار رقابتی سالم برای این کالا وجود دارد یا آنچه در بازار مانیتور و تلویزیون رخ داده را در بازار کیسهای کامپیوتری نیز شاهد خواهیم بود؟
ایرانیها بیشتر میفروشند
میتوان گفت که با وجود کوچک شدن بازار این کالا بهدلیل رشد عرضه نوتبوک به بازار، هماکنون تنوع در بازار کیس در حدی است که برای هر سلیقهای کیسی وجود دارد و کاربران میتوانند بسته به نوع کاربری و انتظاری که از کیس دارند، از میان نمونههای گوناگون این کالا یک مدل مطابق با انتظارات خود انتخاب کنند.
البته به گفته فعالان بازار کامپیوتر، بازار کیس در سالهای اخیر تحت تاثیر رشد استفاده از نوتبوک در حد چشمگیری نسبت به قبل کوچک شده است، اما این بهمعنی پایان یافتن دوره کیس کامپیوتری نیست.
به گفته آنها، در حال حاضر عمده مخاطبان این کالا ادارات دولتی، آموزشگاهها و کاربران شخصی مانند گیمرها و گرافیستها هستند و البته طی یکسال اخیر و در پی گرانی نوتبوک، کاربران خانگی نیز تا حدودی دوباره به سراغ کامپیوترهای رومیزی آمده و دستی بر سر و روی آنها کشیده و بهقولی آنها را نونوار کردهاند.
همین موضوع موجب شده تا بازار کیس این روزها نسبت به سایر کالاها وضعیت بهتری داشته باشد. به گفته علی شیرخدا، یکی از فعالان بازار تجهیزات کامپیوتری، طی سالهای اخیر تنوع بازار کیس در حد چشمگیری افزایش یافته و رقابت میان عرضهکنندگان تولیدکنندگان کیسهای کامپیوتری شدید است. وی میگوید: در حال حاضر پرفکت، کولرمستر، ترمالتیک، ریدمکس، دیپکول و تسکو و البته فراسو و گرین در بازار ایران محبوبیت زیادی دارند.
این فعال بازار میگوید: در حال حاضر کیسهای کامپیوتری با قیمتی بین 80 هزار تا دو میلیون تومان و حتی گاه بیشتر در بازار موجودند که خریداران بسته به نوع کاربری، از میان نمونههای مختلف به انتخاب میپردازند.
به گفته یکی دیگر از فعالان بازار کامپیوتر، **کیسهای کامپیوتری ایرانی در بازار محبوبیت و فروش بالایی دارند و در حال حاضر این کیسهای وطنی از سوی گروههای گوناگون کاربری مورد استقبال قرار میگیرند.**
کارشناسان نیز با تایید گفتههای فعالان بازار، میگویند: بررسیها گویای این امر است که کیسهای وطنی اقبال بلندی در بازار دارند و تولید این کالا موفق بوده است. اما دلیل این موفقیت چیست؟ آیا حمایتهای تعرفهای از تولیدات داخلی در کار است؟ یا کیفیت بالای کیسهای وطنی موجب شده است ایرانیها بتوانند بازار کیس را بهدست گیرند؟
چرا وطنیها محبوبند؟
در بیان محبوبیت کیسهای وطنی، به تنوع بالا از لحاظ طراحی ظاهری و قیمت، طراحی ظاهری زیبا، پیکربندی مناسب و... بسنده میکنیم.
میتوان گفت** کیسهای وطنی بهواقع از لحاظ کیفی در سطح مطلوبی قرار دارند و این موضوع در کنار طراحی بهروز و کاربرپسند موجب شده کاربران ایرانی از گروههای مختلف مانند خانگی، اداری، گیمرها و... این کیسها را به نمونههای وارداتی ترجیح دهند.**
به گفته شاهچراغی، یک فعال بازار کیسهای کامپیوتری، ممکن است برخی تصور کنند بهدلیل حمایتهای دولتی و افزایش تعرفه واردات کیسهای کامپیوتری، محبوبیت کیسهای ایرانی افزایش یافته، اما حقیقت این است که کیفیت مطلوب موجب شده در حدود نیمی از تقاضا در بازار کیسهای کامپیوتری به نمونههای وطنی اختصاص یابد.
علی دهدار، یک کارشناس بازار که دستی در واردات قطعات و تجهیزات کامپیوتری دارد نیز در این زمینه میگوید: اگرچه کیسهای وطنی کیفیت مطلوبی دارند، اما در برخی موارد گیمرهای حرفهای بهدنبال چیزی فراتر از یک کیس با طراحی خاص هستند. برای مثال، آنها بهدنبال کیسهایی با بدنههایی از جنس شیشه نشکن و پیکربندی خاص هستند، به همین دلیل ترجیح میدهند با پرداخت مبلغی هرچند بسیار گران این کیسها را خریداری کنند.
به گفته وی، **طی یکی دو سال اخیر تعرفه واردات کیس به 26 درصد افزایش یافته و این بهمعنای حمایت از تولید داخلی با اهرم تعرفه است.** به گفته وی، شاید اگر تعرفه واردات کاهش یابد هم، خریداران، کیسهای وطنی را به نمونههای وارداتی ترجیح دهند، اما لااقل شرایط رقابت سالم خواهد بود.
مدیر مارکتینگ و فروش یکی از واردکنندگان کیس نیز با بیان این مطلب که هماکنون هزینه ترخیص هر یک دستگاه کیس کامپیوتری در حدود 80 هزار تومان است، میگوید: تعرفه واردات سنگین است، اما برخی محصولات مخاطبان خود را در گروههای گیمینگ و... دارند و اصلا جامعه هدف گیمرها هستند که برای خرید کالای مورد نظر هزینه لازم را میپردازند.
جعفری، یک کارشناس بازار هم در این زمینه میگوید: با توجه به اینکه تعرفه واردات کیس در حد بالایی است، میتوان گفت بازار کیس دو دسته مشتری مشخص دارد؛ دسته اول مشتریان عادی هستند که بیشتر به سراغ کیسهای وطنی میروند و دسته دوم مشتریان خاص و حرفهای هستند که از میان کیسهای وطنی و وارداتی دست به انتخاب میزنند و در هر صورت ایرانیها فروش بیشتری دارند.
در این زمینه یک کارشناس بازار کیس، سهم فروش کیسهای ایرانی و وارداتی را یک نسبت 60 به 40 دانست و گفت: در حال حاضر کیسهای وطنی فروش بیشتری دارند تا وارداتیها و کیسهای وطنی معمولا از سوی تمام گروههای کاربری مورد استفاده قرار میگیرند، درحالیکه کیسهای وارداتی معمولا جامعه خاصی مانند گیمرها را مد نظر قرار میدهند. به گفته وی، در حال حاضر تعرفه واردات کیس 26 درصد و در حد منطقی است و در مقایسه با کالاهایی مانند مانیتور که تعرفه ورودی آنها 54 تا 56 درصد است، در نظر گرفتن تعرفه 26 درصد چندان بالا بهنظر نمیرسد. وی کیفیت مطلوب، تنوع بالا از نظر مدل و طراحی و قیمت مناسب را عامل محبوبیت کیسهای وطنی عنوان کرد.
دیدگاهها