شاید باورش سخت باشد، اما بسیاری از افراد معلول که از گردن به پایین فلج بوده و قدرت تکلم نداشتهاند، توانستهاند با کمک فناوریهای نوین با دنیای پیرامون ارتباط برقرار کنند و حتی برخی از آنها مانند استیفنهاوکینگ، فیزیکدان مشهور دستاوردهای بزرگی را برای بشریت بههمراه آوردهاند. این روزها ساخت ابزارهای مختلف برای کمک به معلولان در میان محققان رونق دوچندان گرفته و در همین راستا ساخت وسیلهای برای امکان برقراری ارتباط معلولان قطع نخاعی با اینترنت، توجه زیادی را به خود جلب کرده است.
یکی از جدیدترین ابزارهای ساختهشده در این زمینه، کلاه فکرخوانی است که به فرد ناتوان کمک میکند بدون فشردن هیچ دکمهای ایمیلهای خود را بررسی کند، در اینترنت به جستوجو بپردازد و با افراد دیگر در دنیای مجازی ارتباط برقرار کند.
کریستوف هینترمولر، سازنده این کلاه در خصوص نحوه کار این کلاه گفته است: حرکات چشم فرد از طریق دوربینی ثبت میشود، به محض اینکه نگاه فرد به هر نقطهای روی صفحهنمایش بیفتد، بخشی از کورتکس مغز او فعال میشود. این کلاه سیگنالهای متصاعدشده از هر بخش مغز را تشخیص داده و بهسرعت دستورات فرد را اجرا میکند.
با استفاده از این روش اگر فرد به مرورگر کروم نگاه کند، این مرورگر باز میشود و اگر به هر حرفی از حروف الفبا نگاه کند، همان حرف تایپ میشود؛ در نتیجه فرد بهراحتی میتواند بدون نیاز به استفاده از دستهایش به دنیای مجازی وارد شده و شروع به فعالیت کند.
طبیعی است که کار با این دستگاه به تمرکز بالایی نیاز دارد، اما خبر خوب برای استفادهکنندگان از این وسیله آن است که با کمک خانههای هوشمند امروزی و با بهرهگیری از قابلیتهای ویژه این کلاه، امکان کنترل وسایل الکتریکی منزل و خاموش و روشن کردن چراغها و کنترل یک خانه هوشمند نیز وجود دارد.
شرکت توسعهدهنده این فناوری که یک شرکت اتریشی به نام «گوگریک» است در سال 1997 تاسیس شده و در این 20 سالی که از فعالیتش میگذرد، موفق شده فناوریهای مختلفی برای تعامل ماشین و انسان بسازد.
اگرچه کلاه این شرکت هنوز مشکلات و ایرادهای زیادی دارد، اما میتواند همچون دریچهای نو برای افراد ناتوان نگریسته شود و هیچ بعید نیست با توسعه فناوریهای بهکاررفته در آن، در سالهای آتی تحولی عظیم در زندگی افراد معلول بهوجود آورد.
دیدگاهها