فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، لینکدین، اسنپچت و... نامهایی هستند که آنها را از پایه و اساس شبکه اجتماعی میدانیم و پس از عضویت، بهدنبال استفاده از خدمات اجتماعی اینترنتی در این سایتها هستیم. در این میان قرار است پلتفرم دیگری در قالب شبکه اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد که تاکنون کارایی دیگری داشته است: Google Earth.
با برنامهریزیهایی که شرکت گوگل انجام داده است، این سرویس پلتفرم بعدی شما برای بهاشتراکگذاری داستانها و اتفاقات روزانه محسوب میشود و قرار است در آینده نهچندان دور بدون محدودیتی که شبکههای اجتماعی امروزی برای شما لحاظ میکنند، سرویسهای کاربردی و متنوعی را ارایه دهد.
در این شبکه اجتماعی جدید، تمامی نوشتهها، عکسها و ویدیوهایی که بهاشتراک میگذارید از روی نقشه جهانی Google Earth ردیابی میشود و الگوریتمهای هوشمندی که برای آن در نظر گرفته شده است در آنِ واحد تبلیغات محلی را بر اساس موقعیت جغرافیایی شما منتشر میکند. مطالبی که در صفحه شخصی خود بهاشتراک میگذارید بخشی از تاریخچه زندگی شما محسوب میشود و گوگل با نقشه اینترنتی خود به شما کمک میکند داستانهای زندگیتان را به صورت مصور در مکانهایی که اتفاق افتاده بهاشتراک بگذارید. این همان ایدهای است که ربکا مور، مدیر توسعه مرکز Google Earth مطرح کرد و این هفته در جریان برگزاری یک کنفرانس جهانی در برزیل توضیح داد که پروژه جدید با نام Voyager در شرکت گوگل توسعه مییابد.
خانم مور توضیح داد، قابلیتهای جدیدی که برای این سرویس اینترنتی در نظر گرفته بهگونهای است که طی دو سه سال آینده بهصورت عمومی در اختیار همه مردم جهان قرار میگیرد و باور کاربران را نسبت به شبکههای اجتماعی تغییر میدهد. این قابلیت یک کپیبرداری از شبکههای اجتماعی امروزی نیست، بلكه** Voyager امکاناتی را ارایه میدهد که کاربر بتواند نقطه به نقطه از روی نقشه مجازی گوگل بهصورت لحظه به لحظه روایتهای زندگی خود را بهاشتراک بگذارد و عضویت شبکه اجتماعی را بهصورت مدرن تجربه کند.**
ابزار Voyager نخستین بار در آوریل گذشته توسط گوگل ارایه شد و بخشی از طراحی مدرن سرویس Google Earth بود. از همان ابتدا گوگل این ابزار را بسیار توانمند و کارا معرفی کرد و توانست تجربه استفاده از نقشههای الکترونیکی و مجازی را با این ابزار تغییر دهد. خانم مور در توضیحات اخیر خود یک مثال ساده را بهنمایش گذاشت و در آن 11 داستان تعاملی را که در طول روز برایش اتفاق افتاده بود، روی این پلتفرم اجتماعی بهاشتراک گذاشت و نشان داد چطور میتوان با استفاده از نقشه جهان این داستانها را بهتر روایت کرد. او گفت پروژه مذکور یک طرح 10 ساله در شرکت گوگل محسوب میشود که طی چند سال اخیر سرمایهگذاریهای فراوان روی آن صورت گرفته است و در پایان میتواند بهعنوان مدرنترین شبکه اجتماعی جهان قابلیتهای کاملا متفاوت را در اختیار کاربران بگذارد.
ابزار Voyager همچنین از اوایل ماه جاری میلادی برای پخش تصاویر زنده و مستقیم از منطقه آلاسکا مورد استفاده قرار گرفت و با مشارکت مرکز Explore.org به کاربران جهانی امکان داد نگاه نزدیکتر و دقیقتری به طبیعت وحشی و بکر شمالیترین نقطه زمین داشته باشند.
یکی دیگر از جالبترین داستانها به آمازون مربوط میشود که بر اساس پروژه «من آمازون هستم» روی Voyager بهاشتراک گذاشته شده است. در این اتفاق پستهای مختلف و پشت سر هم داستانهایی را از نقاط مختلف منطقه آمازون روایت میکنند و زیباییهای این منطقه را بهنمایش میگذارند که ممکن است بسیاری از مردم جهان تاکنون آنها را ندیده باشند.
زمانی که این ابزار بهصورت عمومی در اختیار همه مردم قرار گیرد، هر عکس یا اطلاعاتی میتواند بهراحتی روی نقشه گوگل منتشر شود و پستها میتوانند بهصورت خصوصی، عمومی و ... بهاشتراک گذاشته شوند و کاربران هم میتوانند در نقاط مختلف جهان تجربیات خود را از حضور مناطق جغرافیایی مختلف بهاشتراک بگذارند.
شبکه اجتماعی نقشهمحور Voyager یکی از گستردهترین مخازن اطلاعاتی محسوب میشود که در اختیار کاربران جهانی قرار میگیرد و قرار است آنچه را در زندگی روزانه در هر نقطه از کره خاکی تجربه میشود بهصورت کاملا متفاوت بهنمایش بگذارد. این شبکه اجتماعی بر مبنای سرورهای اطلاعاتی گوگل راهاندازی میشود و با تمام کلاندادههای این شرکت در ارتباط است.
از آنجایی که گوگل قصد دارد محتوای خود را نیز روی این شبکه اجتماعی بهاشتراک بگذارد، میتوان از آن بهعنوان بهترین و کاملترین شبکه اجتماعی جهان یاد کرد. خانم مور در این خصوص به خبرگزاری رویترز توضیح داد که اطلاعات در این شبکه اجتماعی در دو بخش بهاشتراک گذاشته میشود. بخش نخست که مدیریت آن در اختیار گوگل است و این شرکت آخرین و بهروزترین اطلاعات را بر اساس سلیقه، نیاز و موقعیت جغرافیایی هر کاربر برای او منتشر میکند. بخش دیگر به اطلاعاتی مربوط میشود که کاربران منتشر میکنند و با یکدیگر در ارتباط هستند. وسعت شبکه Voyager میتواند به بزرگی اینترنت باشد، بنابراین کاربران و گروهها میتوانند از این پلتفرم برای معرفی برنامههای شخصی خود استفاده کنند و بدون در نظر گرفتن اینکه چه ابتکار یا نوآوری ارایه کردهاند، میتوانند با همه مردم جهان در ارتباط باشند تا توجه آنها را به خود جلب کنند.
برای فهم بهتر از این شبکه اجتماعی میتوانیم نگاهی به فیسبوک داشته باشیم. این پلتفرم که با دو میلیارد مشترک فعال بهعنوان بزرگترین شبکه اجتماعی جهان محسوب میشود، سرمایهگذاریهای گستردهای انجام داده است تا بتواند اطلاعات جغرافیایی مربوط به تکتک اعضای خود را ذخیره کند و البته بهدلیل سوءاستفادههای صورتگرفته، با مشکلات فراوانی در این زمینه مواجه شده است. پلتفرم Google Earth Voyager نیز مانند فیسبوک به مدیران متخصص، ویراستاران محتوا و ... نیاز دارد تا بتواند یک شبکه اجتماعی زنده خالی از هر گونه سوءاستفاده باشد و به حریم شخصی افراد احترام بگذارد. بر این اساس گوگل برنامهریزیهای گستردهای انجام داده است تا به بهترین شکل از اطلاعات جغرافیایی کاربران روی سرورهای خود بهره ببرد.
به هر حال، گوگل هماکنون این امکان را در اختیار کاربران جهانی قرار داده تا داستانهای شخصی مربوط به زندگی خود را روی Voyager بهاشتراک بگذارند، ولی زمانی که این ابزار به یک شبکه اجتماعی کامل تبدیل شود و بهصورت عمومی در اختیار مردم جهان قرار گیرد، Google Earth خود را بهعنوان یک شبکه اجتماعی معرفی میکند.
دیدگاهها