گلایههای فعالان صنف آیتی از بیتوجهی مسوولان به مشکلات بازار
در پی ثبات نرخ دلار آزاد روی رقم حدودی سه هزار و 780 تا سه هزار و 785 تومان، بازار نوتبوکهای ارزانقیمت با رونق نسبی مواجه شد.
بررسیهای بازاری مشخص کرده است که بیشترین مخاطبان این نوتبوکها که با میانگین قیمت 800 هزار تا یک میلیون و 500 هزار تومان در بازار موجودند، دانشجویان و بهویژه دانشجویان شهرستانی هستند.
بهنظر میرسد این دسته از خریداران که از کاهش قیمتها ناامید شدهاند، برای خرید آنچه مورد نیازشان است با حداقل بودجه راهی بازارهای کامپیوتر شدهاند.
اگرچه این موضوع در ظاهر خبر خوبی برای بازار کامپیوتر ایران است، اما فروشندگان معتقدند كه این رونق نسبی است و نمیتوان روی سود آن چندان حساب کرد. کارشناسان نیز رونق نسبی در بازار کالاهای ارزانقیمت، از تجهیزات جانبی گرفته تا نوتبوک را نشاندهنده شرایط وخیم بازار کامپیوتر میدانند. به گفته آنها، در حال حاضر بازار کامپیوتر ایران با مشکلات بسیاری، از تامین موجودی و ثبت سفارش گرفته تا سختگیریهای اداره استاندارد مواجه است و کسبه نمیدانند در پی یافتن راهحل برای کدام مشکل باشند.
کارشناسان معتقدند، هیچ نهادی هم به فکر یافتن راهحل اساسی برای پایان دادن به مشکلات بازار کامپیوتر نیست.
گلایههای اقساطیفروشهای بازار کامپیوتر
فعالان بازار کامپیوتر که مدتها است رکود حاکم بر بازار را تحمل کرده و بسیاری از آنها زیر فشار این رکود کمر خم کردهاند، میگویند: راهکارهای بسیاری برای نجات بازار یا حداقل سرمایه خود در پیش گرفتهاند که هیچکدام چارهساز نبوده است. به گفته آنها رویآوردن به فروش اقساطی کالاهای کامپیوتری و بهویژه نوتبوک راهکاری است که تا حدودی به رونق بازار منجر شده، اما راهحل اصولی و درست نیست.
به گفته غلامرضایی، یکی از فعالان بازار کامپیوتر پایتخت، در هفته گذشته میزان تقاضا برای نوتبوکهای ارزانقیمت تا حدودی افزایش یافته است که در بیشتر موارد خریداران متقاضی خرید اقساطی نوتبوک هستند. به گفته این فعال بازار، در شرایط فعلی معامله اقساطی نوتبوک نه به نفع فروشنده است و نه خریدار؛ زیرا روند نوسانات نرخ دلار آزاد مشخص نیست و ممکن است نوتبوکی که امروز با دلار سه هزار و 780 تومان بهفروش میرسد روز دیگر با قیمتی بالاتر فروخته شود، به همین دلیل فروشندگان تمایل چندانی به فروش اقساطی کالاها ندارند. اما شرایط آنها را ناچار کرده برای تامین هزینههای جاری زیر بار فروش اقساطی کالاها بروند.
به گفته وی، از سوی دیگر خریداران بهدلیل بیاعتمادی به روند قیمتها در بازار دلار بهسختی زیر بار خرید اقساطی کالاهای کامپیوتری میروند و هنگام خرید، از فروشنده تسهیلات یا تخفیف میخواهند.
کارشناسان، فروش اقساطی را بدترین راهکاری میدانند که میتوان برای پایان رکود بازار پیشنهاد داد. به گفته آنها در هر بازاری رونق خرید و فروش کالاها به شیوه اقساطی نشاندهنده رکود شدید حاکم بر بازار است؛ خواه بازار نوتبوک و کامپیوتر باشد یا بازار لوازم خانگی و... .
امید به تابستان پررونق
اگرچه تابستان سال گذشته هم بازار کامپیوتر رونق چندانی را تجربه نکرد و تشدید نوسانات نرخ دلار آزاد و درهم موجب تداوم رکود در بازار تابستانی کامپیوتر شد، اما کسبه بازار کامپیوتر همچنان به امید روزهای گرم پررونق تابستانی هستند.
به گفته آنها دیگر رکود، بیش از حد طولانی شده است و بهنظر میرسد پس از این دوره طولانی باید منتظر رونق بازار باشیم.
آنها رونق بازار نوتبوک و تجهیزات کامپیوتری ارزانقیمت را به فال نیک گرفته و معتقدند این احتمال وجود دارد که در هفتههای آینده شاهد رونق بازار کالاهای دیگر و بهویژه کالاهای میانقیمت و شاید گرانقیمت باشیم.
در این زمینه غلامرضا پاکضمیر، رییس هیاتمدیره مرکز کامپیوتر ایران با بیان این مطلب که میزان تقاضا از بازارهای کامپیوتر در حد ناچیزی است و کسبه در این زمینه اظهار نارضایتی میکنند، میگوید: در سالهای اخیر و به ویژه سال جدید درآمد فروشندگان بهشدت کاهش یافته و این درحالی است که بهدلیل افزایش نرخ تورم، هزینههای جانبی کسبه که حقوق و دستمزد کارمندان، هزینه اجاره و شارژ فروشگاه و همچنین مالیات را شامل میشود، افزایش یافته است. به این ترتیب فعالان بازار انگیزه خود را برای فعالیت در بازار کامپیوتر از دست دادهاند. به گفته وی، این امیدواری وجود دارد که از نیمه مردادماه شاهد رونق بیشتر بازارهای کامپیوتر باشیم.
میرمهدی، رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه هم با بیان این مطلب که بازار روزهای سختی را میگذراند، میگوید: بابت کاهش مالیات اعضای صنف و رفع مشکلات آنها بارها جلساتی با سازمان امور مالیاتی برگزار شده که نتیجه مثبتی دربر نداشته است.
یکی از فعالان بازار هم با انتقاد از این وضعیت، میگوید: تا حدود سه سال پیش بیشترین مالیاتی که برای فروشگاههای بزرگ در نظر گرفته میشد در حدود پنج میلیون تومان بود، اكنون اما مالیاتهای 50 میلیون تومانی برای اعضای فروشگاهی صنف تعیین میشود و این درحالی است که بازار کمترین میزان سود را دارد.
به گفته وی، متاسفانه هیچ بخشنامه شفاف مالیاتی نداریم و بهطور کلی فروشندگان سردرگم هستند.
کارشناسان نیز میگویند: در صورت تداوم این روند، شاهد خروج تعداد بیشتری از کسبه و اعضای صنف از این حوزه خواهیم بود.
دیدگاهها