يکي از پژوهشگران جوان دانشگاه MIT راهحل نوين و جالبي براي پرکردن جوهر پرينتر ارايه داده که البته تاثير مثبتي نيز بر کاهش آلودگي هوا دارد. «آنيرود شارما»، محقق جوان هندي که اين چاپگر را ساخته گفته قصد داشته با اين اختراع يک پديده نامناسب را که تهديدکننده سلامت انسان است، به يک فرصت تبديل کند. اگرچه MIT تاکنون هيچ اطلاعات فني از نحوه کار اين چاپگر را مطرح نکرده است، اما مسوول آزمايشهاي اين کمپاني اعلام کرده که اين فرايند بيشتر جنبه مکانيکال دارد.
اين محقق هندي که ساخت کتانيهاي مخصوص هدايت نابينايان را نيز در کارنامه خود دارد، تاکنون چند اختراع مختلف را به نام خود ثبت کرده است، اما بهدليل روحيه خلاقانهاش چندان به اقتصادي کردن پروژههايش اهميت نداده و همين که يک اختراع را ثبت کرد به سراغ ساخت يک اختراع جديد ميرود. البته اين بار از آنجايي که MIT پشت اين پروژه قرار دارد پيشبيني ميشود اين طرح تجاريسازي شده و درآمد اقتصادي نيز ايجاد کند.
گفتني است، پيش از اين نيز طرحهاي خلاقانه زيادي از سوي محققان براي کاهش آلودگي هوا ارايه شده که ساخت بيلبوردهايي که آلودگي هوا را گرفته و آن را با آب ترکيب کرده و با انجام برخي از فعل و انفعالات شيمايي نهايتا هواي تازه ساخته و در فضا پراکنده ميکند، يکي از آنها است. اين طرح که در کشور شيلي ارايه شده و در اين کشور نيز به کار نيز گرفته شده تاکنون در کاهش آلودگي اثربخش بوده است.
چند سال قبل نيز يک محقق ايتاليايي نوعي بتن ساخت که در صورتي که در ساختمانهاي شهري بهکار ميرفت، باعث جذب آلودگي هوا و کاهش آلودگيهاي هواي شهري ميشد که اين کار از طريق فعل و انفعالاتي صورت ميگرفت که اين بتن در برخورد با نور خورشيد و آلايندهها از خود نشان ميداد.
يکي ديگر از خلاقيتهاي فناورانه براي مقابله با آلودگي هواي شهري هم در آمستردام اتفاق افتاد که در آنجا براي تشويق مردم به آلوده نکردن هوا به ساکنان مناطقي که هواي اطرافشان آلوده نيست در ساعت پاکيزه بودن هوا اينترنت وايفاي رايگان ارايه ميدادند و همين طرح هم موجب بهبود وضعيت هواي اين شهر شد.
به نظر ميرسد باتوجه به آلوده شدن هواي کلانشهرهاي ايران در سالهاي اخير استفاده از اين ايدههاي خلاقانه و نيز ايدههاي مشابهي که محققان کشورمان براي کاهش آلودگي هوا ارايه دادهاند ميتواند تا حدودي راهگشا باشد.