در کشور ما نهادهای زیادی در حوزه امنیت فضای سایبری مشغول فعالیت هستند که مسوولیت صیانت از فضای سایبری را بر عهده دارند. ویروس ایکس آمد، سایت ایکس هک شد، مراقب بدافزار فلان باشید و خبرهایی از این دست و یا هشدارهایی پیرامون مسایل فنی همواره در صدر اخبار نهادهای حوزه امنیت سایبری کشور همچون افتا و ماهر و غیره است. اما این بخشی از حریم سایبری کشور است اما تمام آن نبوده و بخشهای دیگری هم وجود دارد که ظاهرا در سایه قرار گرفته و ماموریتی برای آن پیشبینی نشده است.
برای نمونه هفته پیش در هفتهنامه از علنی شدن قمارخانههای آنلاین در کشور و خالی کردن جیب جوانان و خروج ارز از کشور آن هم با پشتوانه درگاههای بانکی نوشتیم، حالا اما شاهد رشد و رونق فریبی بزرگ تحت عنوان کسبوکار (بخوانید کلاهبرداری) کلیک کن، میلیونر شو هستیم که آنها نیز توانستهاند بسیاری از جوانان را با وعده پولدارشدن به سمت خود جذب کنند.
در این میان اما هیچ نهاد مشخصی وجود ندارد که نسبت به رشد قارچگونه اینگونه معضلات به مردم هشدارهای لازم را ارایه و روشنگری کند. حالا قمارخانههای آنلاین تهدیدی جدی در فضای سایبری محسوب میشوند اما به حال خود رها شده و بلاتکلیف هستند و از سوی دیگر کسبوکارهایی با الگوهایی همچون بازاریابی هرمی به جوانان وعده پولدار شدن میدهند.
این سایتها در زمينه «پرداخت در ازاي كليك» و یا به بهانه واهی بازاریابی و فروش محصول! فعاليت ميكنند و بسیاری از آنها با سوءاستفاده از اعتماد کاربران به سادگی جیب آنها را خالی میکنند؛ بنابراین هم از پولدارشدن خبری نیست و هم این مساله باعث بروز مشكلات و نارضایتیهای فراوان در كشور میشود.
به نظر میرسد گسترش فعالیت اینگونه کسبوکارهای کاذب در فضای مجازی جرقه شکلگیری فرایندی همچون موسسات مالی و اعتباری غیرقانونی باشد که البته ابعاد آن در فضای مجازی قابل قیاس با دنیای واقعی نیست و چنانچه به آنها بیتوجه باشیم و اطلاعرسانی به موقع انجام نشود تعداد بسیار زیادی از مردم به علت ناآگاهی خود و تعلل مسوولان مغبون خواهند شد که این مساله خود میتواند زمینهساز بحرانهای بسیار بزرگتری شود.
در حال حاضر هیچ نهاد مشخص و مستقلی خود را مسوول این بخش از فضای سایبری نمیداند و چه بسا این بلاتکلیفی باعث شود گرهای را که میتوان با دست باز کرد بخواهیم با دندان باز کنیم.
دیدگاهها