سرقت اطلاعات بانکی افراد از طریق ایجاد درگاههای جعلی بانک چیز تازهای نیست اما همچنان در کشور قربانی میگیرد. در همین رابطه در هفته گذشته این بار سرقت اطلاعات بانکی تعداد قابل توجهی از افراد که به سایتهایی با مضمون غیراخلاقی مراجعه کردند خبرساز شد. آنطور که پلیس فتا اعلام کرده مردم میبایست در مورد دریافت پیامک از شمارههای ناشناس که سایتهای غیراخلاقی را توصیه میکنند مراقب باشند تا در دام کلاهبرداران نیفتاده و اطلاعات بانکیشان سرقت نشود. البته بروز این کلاهبرداری که سایتهای غیراخلاقی وابسته به پدید آوردندگان آن هم به واسطه تبلیغات پیامکی در مدتی کوتاه بازدید زیادی داشته است گویای این امر است که میبایست مردم در مورد سیمکارتهای بیهویتی که با نامشان ثبت شده نیز حساس شوند چرا که همواره این احتمال میرود که کلاهبرداران از طریق سیمکارتی که به نام شخص سومی ثبت شده اقدام به ارسال پیامکهایی برای گروهی گسترده از افراد کنند.
علاوه بر این اما در هفته گذشته حمله یک بدافزار به تاسیسات صنعتی و نفتی عربستان و منتسب کردن این حمله به ایران نیز در رسانهها بازتاب گستردهای داشت. نکته مهم در مورد این اتهام وارد شده به ایران اما این بود که هنوز هیچ مدرک مستدلی مبنی بر دخالت ایران در این حمله ارایه نشده است.
کلاهبرداری با پیامک معرفی سایت غیر اخلاقی
یکی از خبرهایی که در هفته گذشته روی خروجی رسانههای مختلف کشور قرار گرفت مربوط به کلاهبرداری و سرقت اطلاعات کارتهای بانکی برخی افراد با استفاده از سایتهای غیراخلاقی در طی مدتی کوتاه بود.
آنطور که رییس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا بیان کرده مجرم یا مجرمان با ایجاد صفحات غیر اخلاقی و ارسال پیامک از طریق شمارههای ناشناس، مردم را ترغیب به مراجعه به سایتهای غیراخلاقی خاصی کردهاند.
محتوای این پیامکها تبلیغ برای خرید فیلمهای آموزش جنسی از طریق سایتهای تبلیغ شده بوده و فریبخوردگان بعد از ورود افراد به این سایتها به لینک خرید که «فیشینگ» (سرقت اطلاعات و هویت کاربران) است ارجاع داده شده و از این طریق اطلاعات کارت بانکی از جمله رمز کارت آنها سرقت میشده است .
البته در این مورد باز هم رد پای سیمکارتهای بیهویت دیده میشود و آنطور که اعلام شده حجم زیادی از این پیامکها از شمارههای ناشناس برای مردم ارسال شده است و حجم مراجعه به این سایتهای غیراخلاقی در یک بازه زمانی کوتاه حدود 28 هزار بازدید بوده است که بخشی از آنها فریب خورده و اطلاعات کارت بانکی خود را به درگاه پرداخت جعلی این سایتها اعلام کردهاند و در نتیجه اطلاعات کارت بانکی آنها سرقت شده است.
در همین زمینه رییس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا از هموطنان خواسته به هیچ عنوان به این گونه پیامکها اعتنا نکنند و اگر افرادی به سایت مربوطه مراجعه کرده و از طریق درگاه پرداخت اطلاعات کارت بانکی خود را ارایه دادهاند حتما اطلاعات پرداخت خود از جمله رمز دوم کارت را تغییر دهند.
تاکنون پنج دامنه مختلف اینترنتی توسط پلیس فتا شناسایی شده که این دامنهها عمدتا رایگان و در خارج از کشور بودهاند اما شیوه و محتوای مشابهی داشتهاند.
در همین راستا به منظور پیشگیری از وقوع جرایم این چنینی که مرتبط با تلفن همراه هستند، هفته گذشته تفاهمنامه همکاری بین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و اپراتورهای تلفن همراه کشور نیز منعقد شد. وحید صدوقی، مدیر عامل همراه اول در این مراسم به توسعه قابل توجه شبکههای تلفن همراه در کشور اشاره کرد و در این خصوص گفت: به علت تنوع و افزایش خدمات این شبکهها، احتمال بروز سوء استفاده هم افزایش مییابد. در همین خصوص با کلاهبردارانی روبرو هستیم که حتی تحصیلکردگان را هم به روشهای متفاوت، فریب میدهند.
در سالهای اخیر تخلفات مرتبط با تلفن همراه و ارسال پیامکهای افراد کلاهبردار همچنان ادامه داشته است و گویا حتی ثبت کد ملی نیز نتوانسته به طور کلی سیمکارتهای بدون هویت را ساماندهی کند.
رابطه واریز یارانه با افزایش استفاده از ارتباطات
هفته گذشته اظهارات مدیر جوان شرکت ارتبطات زیرساخت در خصوص رابطه واریز یارانه با افزایش استفاده از شبکههای موبایلی از مواردی بود که توجه رسانهها را به خود جلب کرد. وی در اتاق بازرگانی و درگفتگو با نمایندگان بخش خصوصی مدعی شد: "اکنون خواسته مردم کاهش تعرفههای ارتباطی است و به همین دلیل در زمان پرداخت یارانهها دیده شده که رشد استفاده از شبکههای موبایلی قابل توجه میشود و این نشان از آن است که مردم علاقهمند به استفاده از ارتباطات هستند اما گاهی توان مالی آنها اجازه نمیدهد."
مدیر عامل زیرساخت در ادامه صحبتهای خود همچنین به دغدغههای وزارت ارتباطات برای تعیین تعرفه اشاره کرد و گفت: طی ماههای گذشته چندین مرتبه در دیتا و صوت کاهش تعرفه رخ داده، اما این تغییر تعرفهها نیز شرایط را به گونهای پیش میبرد که شرکتهای نوپا در رقابت دچار مشکلات بیشتر شده و به گلایه میپردازند.
به عقیده معاون وزیر ارتباطات برهمین اساس اکنون وزارت ارتباطات با این چالش مواجه است که تعرفهها به گونهای طراحی شوند که در عین جلب رضایت مردم، شرکتهای نوپا نیز متضرر نشوند.
در نهایت این که مدیرعامل شرکت زیرساخت معتقد است برای اینکه چنین اتفاقی رخ ندهد شرکتها و بنگاههای کوچک میبایست با یکدیگر متحد شده تا بتوانند زمان سرمایهگذاری خود را افزایش دهند و برهمین اساس هم در وزارت ارتباطات مشوقهای متعددی را در نظر گرفته تا این اتفاق رخ دهد.
انتقاد از تاریخ انقضای کارتهای بانکی
شاید برای شما هم پیش آمده که درست موقعی که نیاز به استفاده از کارت بانکیتان دارید متوجه شوید که تاریخ انقضای آن به پایان رسیده است و ناچار شوید برای دریافت کارت جدید زحمت حضور در شعبه را به جان بخرید.
بانکها با توجیهات مختلفی از جمله با انگیزههایی نظیر مبارز با پولشویی این اقدام خود را توجیه میکنند اما واقعیت این است که در این میان دارنده کارت نمیبایست به خاطر آنکه بانک وظایف خود را انجام داده به زحمت افتاده و یک روز کاریاش را برای دریافت کارت بانکی جدید هدر بدهد.
در هفته گذشته سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در همین زمینه توضیحاتی ارایه کرده و اعلام کرد وجود اطلاعات کامل و کافی و بهروز بودن آن در تمامی امور و بهخصوص امور بانکی یکی از ضروریات است و هیچکس بهخاطر تایید هویت دارندگان حسابهای بانکی و دریافتکنندگان خدمات بانکی بنا به مصالح عمومی جامعه و بعضا مستند به قوانین و مقررات گلایهای ندارد.
با این وجود اما از نظر سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان امروزه با توجه به وجود سیستمهای امنیت اطلاعات و با استفاده از رمزینههای چندگانه بهسهولت میتوان با یک بار مراجعه نسبت به شناسایی و تایید اشخاص اقدام کرد. همچنین در سایر موارد نیاز میتوان به تایید هویت از امکانات سیستمی که مجهز به بحث امنیت اطلاعات است، بهره گرفت. هماکنون بانکهای مختلفی در کشور با استفاده از اینگونه امکانات و زیرساختها بدون حضور مشتری، مبالغ هنگفتی در روز و ماه از یک حساب به حساب دیگر منتقل میکنند و خود با استفاده از فناوری روز بر این نقل و انتقال وجوه نظارت میکنند. پس میتوان مراجعه حضوری مردم بهویژه بازنشستگان و معلولان جسمیحرکتی و سالمندان به بانکها را با استفاده از فناوریهای روز بدوا منتفی کرده یا به حداقل رساند.
حمله شمعون2 به سامانههای عربستان
هفته گذشته شرکت امنیتی پالو آلتوی امریکا مدعی شد بدافزار شمعون 2 از سوی ایران به تاسیسات صنعتی و نفتی عربستان حمله کرده است.
این بدافزار که حدود یک ماه پیش به هزاران سیستم کامپیوتری در عربستان حمله کرده، براساس نظر برخی شرکتهای امنیتی، تفاوت چندانی با ورژن قدیمی بدافزار شمعون نداشت. بدافزار "شمعون 1" در سال 2012 اطلاعات 35 هزار کامپیوتر شرکت نفتی آرامکو عربستان را از بین برد. این بدافزار، یک حمله چندمرحلهای را برای آسیب زدن به اهدافی در عربستان، تدارک دیده است. جالب آنکه مقامات دولتی در آمریکا نیز، به طرفداری از سعودیها در این زمینه پرداختهاند.
البته تاکنون هیچ مدرک مستدلی برای اثبات این اتهام و ادعا که ایران را طراح شمعون دو معرفی میکند ارایه نشده و تنها بر اساس شواهدی که در مورد شمعون یک وجود دارد و البته آنها نیز هیچ گاه ثابت نشدند، این اتهام متوجه ایران شده است.
پایان پیگیری سازمان خصوصیسازی
در نهایت اینکه هفته گذشته سازمان خصوصی سازی با انتشار اطلاعیهای از تسویه بدهیهای خریدار سهام کنترلی شرکت مخابرات ایران و انصراف این سازمان از فسخ قرارداد منعقده خبر داد.
سازمان خصوصی سازی با انتشار اطلاعیهای در این زمینه اعلام کرد: پیرو اطلاعیه قبلی این سازمان به آگاهی میرساند، نظر به این که خریدار سهام کنترلی شرکت مخابرات ایران در مهلت تعیین شده اقدام به تسویه بدهیهای معوق خود کرد، لذا این سازمان از تصمیم فسخ قرارداد منعقده با خریدار منصرف شد.