هفته گذشته خبر احتكار 200هزار گوشي موبايل در كشور در شرايطي كه در بازار موبايل بسياري از برندها يافت نميشوند حوزه ICT كشور را به سرعت درنورديد. جالب آنكه در اين شرايط بحراني هيچكس نيز حاضر به قبول مسووليت و رسيدگي به این مشکل بزرگ نيست و هر نهاد، مسووليت را از گردن خود بر دوش ديگري مياندازد. آنطور كه در خبرها آمده اتحادیه دستگاههای ارتباطی پیگیری موضوع را به وزارت ارتباطات و این وزارتخانه نیز به سازمان تعزیرات حکومتی حواله داده و تعزيرات نيز از موضوع اظهار بياطلاعي كرده و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان را مسوول دانسته است.
به دنبال رد پای محتکران موبایل
براساس گزارش دقيق و قابل تاملي كه يكي از خبرنگاران خبرگزاري ايرنا منتشر كرده، 22 تیرماه گذشته رمضانعلی سبحانیفر ريیس کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی اعلام کرد، بیش از 200 هزار دستگاه تلفن همراه خریداری شده با ارز دولتی، تاکنون به بازار عرضه نشده و در حقیقت به نوعی احتکار شدهاند. به اين ترتيب بخشی از تلفنهای همراه وارداتی با برگه خریدهای صوری فروخته و به بازار عرضه شده است و بخشی از عرضهكنندگان تصميم دارند تا قیمتها مشخص نشود، عرضه صورت نگيرد.
گزارشهاي ميداني از بازار تلفن همراه نشان میدهد که فروشندگان و حتی برخی نمایندگیهاي موبايل از نبود برخی مدلهای گوشی در بازار و انبارها گلايهمند هستند. یکی از نمایندگان فروش گوشیهای تلفن همراه سامسونگ در پاساژ علاءالدین در این باره گفته: گوشیهای مدل «اس» و «اس ناین» این شرکت موجود نیست که بخواهیم به متقاضیان عرضه کنیم.
این نماینده که خواسته نامی از وی برده نشود، همچنين خاطرنشان ساخته: احتمال دارد واردکنندگان این مدلها را نگه داشتهاند تا در آینده با قیمتهایی بالاتر عرضه کنند.
نماینده فروش یکی دیگر از برندهای گوشی تلفن همراه نیز ابراز داشته: بازار با کمبود گوشی تلفن همراه مواجه است؛ بیشتر کالاها موجود نیست زیرا سردرگمی در باره قیمتها، شركتها را از عرضه محصول پشیمان کرده است.
ريیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی، ارتباطی و لوازم جانبی تهران درباره احتکار 200 هزار گوشی تلفن همراه گفته: اطلاعی از این موضوع ندارم و باید آن را از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیگیری کرد.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در پاسخ به پیگیریهای رسانهاي ، تاکید کرده که باید موضوع از سازمان تعزیرات حکومتی که متولی رصد بازار است، پیگیری شود.
در اين ميان سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی مدعي شده كه هیچ پرونده ای درباره احتکار گوشی تلفن همراه به تعزیرات نرسیده و از هفته قبل تاکنون فقط سه فقره پرونده گرانفروشی موبایل به سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع شده است. سخنگوی این سازمان گفته منتظر دریافت گزارش بررسیهای سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است.
اکنون با گذشت سه هفته از انتشار فهرست واردکنندگان گوشیهای تلفن همراه با ارز دولتی که نشان میدهد بیش از 220 میلیون یورو ارز دولتی برای واردات این کالا به 40 شرکت پرداخت شده، هنوز سرنوشت این گوشیهای احتکار شده و اینکه چه نهاد یا شخصی باید در این باره پاسخگو باشد، مشخص نیست.
بلاتکلیفی سهامداران هایوب
در حالیکه خبرها گویای اعتراض سهامداران بلاتکلیف "هایوب" به عنوان یکی از اپراتورهای اینترنتی کشور است، 28 تير ماه قرار بود مجمع سالانه و فوقالعاده شرکت دادهگستر عصر نوین برگزار شود كه البته به يكباره اين مجمع لغو و به زمان نامعلوم دیگری موکول شد.
علت اصلی این اتفاق، آماده نشدن گزارش حسابرس در مورد صورتهای مالی 12 ماهه سال گذشته "هایوب" عنوان شده است. گفته ميشود يازدهم تیر جلسهای با حضور اعضای شورایعالی بورس و شرکای موسسه حسابرس برگزار شده که طی آن حسابرس شرکت اعلام کرده پیشنویس اظهارنظر صورتهای مالی را تا 17 تیر به شرکت ارايه كرده و اظهارنظر نهایی نسبت به صورتهای مالی منتهی به 29 اسفند 96 را تا 20 تیر در کدال منتشر میکند.
پس از پیگیریهای موسسه حسابرسی ، 25 تیر نامهای به شرکت ارسال شده که رونوشت آن به سازمان بورس نیز ارسال و اعلام شده شرکت تغییرات مدنظر را انجام داده و صورتهای مالی را در 25 تیر برای حسابرس ارسال کرده است. همچنین طبق ماده 232 اصلاحیه قانون تجارت، صورتهای مالی نهایی باید 20 روز قبل از تاریخ تشکیل مجمع سالانه جهت اظهارنظر به حسابرس ارايه شود و از این رو به زمان کافی جهت بررسی و اظهارنظر نیاز است.
طبق این نامه، ارايه گزارش تا قبل از انقضای مدت مذکور امکانپذیر نیست. با این حال، حسابرس شرکت 26 تیر مجددا نامهای به سازمان بورس ارسال و اعلام کرده اظهارنظر آن موسسه نسبت به گزارش عملکرد سال مالی 96 در 10 مرداد نهایی و صادر خواهد شد.
به اين ترتيب هیات مدیره شرکت باید طبق مفاد قانون تجارت درخصوص زمان برگزاری مجمع تصمیمگیری و به سهامداران اطلاعرسانی کند.
بازار داغ کلاهبرداری اپهای صیغهیاب
هفته گذشته ريیس مرکز مبارزه با جرایم ملی و سازمانیافته پلیس فتا نسبت به کلاهبرداری از کاربران توسط برخی اپلیکیشنهای اندرویدی جعلی که تحت عنوان صیغهیاب، دوستیاب و يا ماهواره جیبی فعالیت میکنند، هشدار داد.
آنطور كه در پایگاه اطلاعرسانی پلیس آمده: اخیرا انتشار اپلیکیشنهای اندرویدی جعلی تحت عناوین مختلف نظیر صیغهیاب، دوستیاب، ماهواره جیبی و آپ شو رايج شده كه اين اپها با هدایت كاربر به درگاههای جعلی به بهانه فعالسازی اطلاعات كارت بانكي فرد را سرقت ميكنند. علیرغم دستگیری اعضای باندهای مجرمانه در این حوزه، تعداد قربانیان این شگرد رو به افزایش است.
ريیس مرکز مبارزه با جرایم ملی و سازمانیافته پلیس فتا ناجا هشدار داده: مجرمان با تبلیغ و انتشار لینک برنامههای غیرقانونی، کاربران را به درگاه جعلی هدایت و ضمن سرقت اطلاعات و رمز کارت، اقدام به برداشت غیرمجاز از حساب آنها میکنند.
وی از هموطنان درخواست کرده در صورت مواجهه با هر گونه مورد مجرمانه و یا نابهنجار و غیراخلاقی آن را از طریق سایت پلیس فتا به آدرس Cyberpolice.ir بخش مرکز فوریتهای سایبری، لینک ثبت گزارشات مردمی اعلام کنند.
شاید بد نباشد که بدانید چندی پیش در خبری اعلام شد که اکثر مشتریان و در واقع فریبخوردگان سایتهای موسوم به همسریابی و صیغهیابی، مردان متاهل هستند که در بیشتر مواقع حتی اقدام به طرح شکایت نیز نمیکنند.
جنجال جدید اپراتور ضدضربه
سالها است كه ايرانسل در خصوص بورسي شدنش و نيز در خصوص سيمكارتهاي بيهويتي كه عرضه كرده با انتقادات زيادي مواجه بوده و البته كه برخورد محكمي نيز با اين اپراتور صورت نگرفته است.
حال اما تبليغات بيلبوردي اين اپراتور صداي خودروسازان را درآورده است و موجب نوشتن نامهاي اعتراضي به ايرانسل شده است.
در نامهاي كه معاون ارتباطات گروه خودروسازی سایپا به مدير تبليغات ايرانسل نوشته، آمده است:" طی چند روز گذشته تبلیغاتی در سطح کشور برای شرکت ایرانسل در حال انجام است که پیام "فعلا ماشین نخرید و سیمکارت بخرید" را دستمایه تبلیغ قرار داده است. (نمونه عرضه پل ستارخان در تهران)
همانگونه که مستحضر هستید هدف تبلیغات چهار سال گذشته کمپین خودرو نخرید که به طور وسیع در فضای مجازی جریانسازی شد، لطمه به صنعت خودرو داخلی و ایجاد فرصت برای خودروسازان خارجی برنامهریزی شده بود که با درایت مسوولان صنعت خودروی کشور کمپین به شکست انجامید.
امسال نیز نبضهایی از همان جریان شروع به تپیدن کرده که متولیان صنعت خودروی کشور در حال تحلیل و رصد آن هستند؛ هر چند با توجه به شرایط اقتصادی فعلی و شناسایی سرشاخههای کمپین اقدامات آنان تا این لحظه عقیم مانده است.
از همین رو با توجه به اینکه پیشبینی میشود، طی روزهای آتی تبلیغات شرکت ایرانسل وارد فازهای جدیدی شود، لطفا دستور فرمایید در اسرع وقت برای دوری از شائبه جریانسازی و همراهی با کمپینهایی علیه صنعت خودرو، اقدام به تغییر پیام تبلیغات شود."
آخرین مهلت تلگرامطلایی
به دو برنامه تلگرام طلايي و هاتگرام که با تیم واحدی مدیریت میشوند ابتدا تا پایان خرداد برای تبدیل شدن به پیامرسان مستقل و بومی مهلت داده شد اما با اتمام مهلت و انجام نشدن تعهدات، مهلت دوبارهای برای آنها در نظر گرفته شده است؛ اين بار اما آنطور كه از زمزمههاي شبكههاي اجتماعي شنيده ميشود با ارایه مهلت اضافه به اين اپها فقط تا شهریور موافقت شده است. به اين ترتيب اگر این بار این مهلت به پایان برسد و وعده مستقل شدن هاتگرام و طلاگرام محقق نشود، شرایط پیامرسانهای داخلی وارد مرحله حساسی خواهد شد.
طبيعي است كه برای جلوگیری از ناموفق بودن نتیجه مستقلسازی، لازم است مرکز ملی فضای مجازی برنامه عملی و اجرایی هاتگرام و طلاگرام برای مستقل شدن را به صورت دقیق و مرحله به مرحله بررسی و بر آن نظارت کند.