به تازگي گزارشي با عنوان سرنوشت مبهم موضوعات بررسيشده توسط نمايندگان مجلس در حوزه فاوا را منتشر كرديم؛ اين گزارش گوياي اين امر بود كه اكثريت قريب به اتفاق اين «بررسي میشود»های مجلسيها در حوزه فاوا بينتيجه رها شده و خروجي مشخصي نداشتهاند.
این در حالی است که این رویه (ادامه «بررسی میشود»های بلاتکلیف در مجلس) همچنان ادامه داشته و به فهرست وعدههای قبلی نمایندگان در حال اضافه شدن است.
از ابتداي دولت جديد نمایندگان مجلس در قالب سوال، اظهار نظر، تحقیق و تفحص، دعوت مدیران اجرایی به مجلس، تشکیل کمیته پیگیری و سایر اشکال ممکن، اطلاعرسانی پرسروصدايي داشتهاند، اما نکته اصلی اینجاست که سرنوشت این قبیل پیگیریها هیچگاه بهدرستی مشخص نمیشود.
در اين گزارش سعي ميكنيم تا به مرور نمونههایی از پیگیریهایی قبلی و جدید مجلس در حوزه فاوا بپردازیم.
مرور پيگيريهاي قبلی و بلاتكليف مجلس
مواردي كه در دو سال اخير براي بررسي مشكلات حوزه فاوا مطرح شده بسيار زياد بودهاند كه البته تقريبا تمام آنها نيز یا بينتيجه رها شدند یا نتیجه آنها اطلاعرسانی نشده است. در پي به برخي از آنها اشاره ميكنيم:
-۱۲ مهرماه سال گذشته دو نماينده مجلس از وزیر ارتباطات درباره برخی ابهامات و شائبههاي مالي قراردادهای این وزارتخانه سوال کردند و سوال آنها برای بررسی به کمیسیون صنایع مجلس ارجاع شد. در یک کلام این سوال بهصراحت افزایش هزینهها بر اساس رانتجویی، عدم نظارت بر قراردادها و بیکاری بخشی از متخصصان را هدف قرار داده بود. این سوال از معدود مواردی بود که تا حدودی از سوی سوالکنندگان پیگیری شد و در نهایت پرونده آن با سوال از وزیر در صحن علنی و اعلام قانع شدن مجلس از توضیحات وزیر بسته شد. اين در حالي بود كه همچنان نماينده سوالكننده قانع نشده بود.
- از دیگر موارد از این دست که فروردين امسال نمایندگان برای ایفای نقش نظارتی در حوزه فاوا آغاز کردند، تشکیل کمیسیون فضای مجازی با توجه به اهمیت این موضوع بود که آن هم به نتیجه و خروجي عملي نرسید.
- وزیر ارتباطات اوايل امسال يكبار ديگر هم به کمیسیون صنایع مجلس رفت تا به سوالات دو نماینده درباره حوزه ارتباطات سیار، مخابرات، تلفنهای ثابت و مسایل مرتبط با این حوزه پاسخ دهد و قرار شد طی دو هفته به یکی از نمایندگان که سوال ملی داشت پاسخ قانعکننده بدهد، اما روشن نشد که آیا این مساله حل شد یا نه، ولی دیگر خبری از این سوال و پیگیری آن نشد.
- اول خردادماه امسال، ۳۶ نماینده مجلس طرح تحقیق و تفحص از مذاکرات پنهانی دولت با مدیر تلگرام را تهیه و تدوین کردند، اما سرنوشت این تحقیق و تفحص هم بعد از انتشارخبر اولیه روشن نشد.
- چهارم خردادماه امسال يك نماينده در طرح سوالی از وزیر ارتباطات خواستار پاسخگویی درباره کاهش سرعت اینترنت از وزیر شد و درخواست كرد كه وزير ارتباطات به صورت غیررسمی پاسخگوی این موضوع باشد تا طرح سوال او به صحن علنی کشیده نشود. با اين وجود علت كاهش سرعت اينترنت نيز هرگز به صورت رسمي از سوي وزير ارتباطات اعلام نشده و مجلس نيز پيگير موضوع نشد.
- خردادماه امسال همچنين رييس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس، درباره عدم برخورد با سایتهای شرطبندی که با فرارسیدن ایام برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال، بازار این نوع سایتها داغ شده بود مطالبي را مطرح كرد و وعده طرح سوال داد كه همچنان خروجي دربر نداشته است.
- یازدهم تیرماه امسال در پی گرانفروشیها در آشفتهبازار تلفن همراه، نمایندگان کمیسیون صنایع مجلس مقرر كردند وضعیت این بازار و موضوع گرانی گوشی را با حضور محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات بررسی کنند كه خبری از نشست مذکور و خروجی آن نشد.
- 14 مردادماه امسال ريیس کمیته ارتباطات مجلس از پیگیری جدی مجلس برای اتصال همه دستگاههای اجرایی و دولتی به مرکز ملی تبادل اطلاعات (GSB) برای تحقق واقعی پروژه دولت الکترونیکی در کشور خبر داد كه تا اين لحظه خروجي این پیگیری و اقدامات احتمالی در این زمینه در دست نیست.
- يك ماه بعد يعني 14 شهريورماه سوال نماینده قزوین از وزیر ارتباطات در خصوص رعایت نكردن شأن و جایگاه نظارتی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد اما همچنان نتيجهاي عملي دربر نداشته و پيگيري مشخصي صورت نگرفته است.
- هفتم مهرماه بار ديگر (مطابق وعده خردادماه سال جاری) اعلام شد موضوع مذاکرات پنهانی دولت با مدیر شبکه پیامرسان تلگرام، به درخواست تعدادی از نمایندگان، در کمیسیون صنایع مجلس بررسی شود، اما همچنان اين بررسي صورت نگرفته يا نتايج آن منتشر نشده است.
- هشتم مهرماه قرار شد وضعیت قانونی و اجرای نماد اعتماد الکترونیکی کسبوکارهای مجازی در کارگروه ارتباطات و فناوری اطلاعات بررسی شود كه تا اين لحظه نتايج اين بررسي منتشر نشده است.
- محمدرضا پورابراهیمی در آبانماه سال ۹۶ ضمن تاکید بر مزایای نصب صندوقهای مکانیزه فروش، ارسال لایحه مربوط به آن را به صحن علنی مجلس وعده داد. با اين وجود سال ۹۶ به اتمام رسید و این لایحه به صحن علنی نرفت تا اینکه در آخرین اظهار نظر، ناصر موسوی لارگانی مردادماه سال ۹۷ را زمان ارايه این لایحه به صحن علنی عنوان كند اقدامي كه البته همچنان انجام نشده است.
کلام پایانی
اگرچه مواردي مثل لزوم استفاده از كارت سوخت كه در مجلس تصويب هم شده در عمل اجرايي نشد، اما حجم بالاي بررسيها و كارهايي كه مجلس وعده انجام آنها را ميدهد در حوزه فاوا زياد شده و بيشتر آنها خروجي مشخصي نداشتهاند.
نگاهي گذرا به مواردي كه در دو سال اخير در حوزه فاوا در مجلس بررسي شده گوياي اين امر است كه تقريبا هيچيك از آنها به نتيجه و سرانجام مشخصي نرسيده است. با اين وجود هر روز وعدههاي جديد روي وعدههاي قبلي اضافه ميشود اما مجلس اقدامي موثر و كارا براي برطرف كردن مشكلات و مسايل حوزه فاوا انجام نداده است. باتوجه به شرايط موجود به نظر ميرسد كه لازم است در شرايط فعلي نمايندگان به جاي مطرح كردن مسايل جديد در پي پيگيري و حل مسايل مطرحشده و انباشتهشده از سالهاي قبل باشند.