سر و سامان دادن به وضع نابسامان فعاليت تاكسيهاي اينترنتي از آن دست مواردي است كه هر از گاهي صحبتهايي در خصوص آن مطرح شده و در نهايت بينتيجه رها ميشود. دبير شورايعالي هماهنگي ترافيك هفته گذشته يك بار ديگر به بيان انتقادهايي پيرامون اين تاكسيها پرداخت كه البته بعيد به نظر ميرسد اين بار هم نتيجه مشخصي دربر داشته باشد.
از ديگر اخبار مهم حوزه فاوا در هفته گذشته ميتوان به خبر شنود شدن موبايل رييسجمهور، توليد بدنه كارت هوشمند در داخل، سير نزولي ترافيك مرسولات پستي و ادامه مزاحمتهاي تلفني براي اورژانس بهدليل وجود سيمكارتهاي بيهويت اشاره كرد.
تلاش بينتيجه براي قانونمندي تاكسيهاي اينترنتي
وزارت کشور سالهاست در حال اعلام وعده ساماندهی و تقلا برای قانونمندسازی فعالیت تاکسیهای اینترنتی است و البته تاکنون موفقیتی در این زمینه نداشته است. اكنون و در جدیدترین اظهار نظر و تکرار وعدههای مشابه سالهای گذشته در این رابطه، دبیر شورایعالی هماهنگی ترافیک کشور اعلام كرده وزارت کشور مخالف فعالیت تاکسیهای اینترنتی نیست و قصد دارد فعالیت این تاکسیها را ضابطهمند کند.
پوریا محمدیان یزدی اظهار كرده است: وزارت کشور به دنبال ضابطهمند کردن فعالیت تاکسیهای اینترنتی است. این شرکتهای اینترنتی نباید در کنار خیابان عضوگیری کنند و تایید صلاحیت اعضا تنها با یک استعلام صورت گیرد. درحقیقت باید همانطور که در تاکسیرانی سختگیریهایی برای رانندگان اعمال میشود و تنها با ارايه یک شماره پلاک هویت فرد، تخلفات وی، تعداد کمیتههای انضباطی و نوع مشکلاتش مشخص میشود، برای آنها نیز این اقدامات انجام شود.
دبیر شورایعالی هماهنگی ترافیک کشور با اشاره به اینکه تاکسیهای اینترنتی در حوزه تاکسیرانی نیز اثرگذار بوده و باعث کاهش درآمد آنها شدهاند، بيان كرد: اگر در طرح جامع حملونقل مشخص شود که در کل سفرهای شهر مثلا 20 درصد حملونقل بایستی با تاکسی صورت بگیرد، با حضور این تاکسیهای اینترنتی که مجوزهای لازم را ندارد، کنترل این 20 درصد از دست ما خارج میشود؛ البته باید به این موضوع توجه شود که این تاکسیها سقف عضوگیری ندارند.
وی در پاسخ به این پرسش که حتی بعضا دیده میشود در تاکسیهای اینترنتی که مجوز دارند هم تخلفاتی صورت میگیرد، با بیان اینکه تخلف وجود دارد، گفت: برای تاکسیهایی که از نهادهای مربوطه مجوزهای لازم را دارند هیات انضباطی، سامانه 137 و سامانه 1888 وجود دارد که در صورت اعلام تخلف صورتگرفته پیگیریهای لازم انجام میشود. درحقیقت اگر تخلفی در این حوزه صورت بگیرد رصد میکنیم، اما از تاکسیهای اینترنتی که مجوزهای لازم را ندارند هیچگونه اطلاعاتی در دست نداریم و با وجود اینکه زیرمجموعه اتحادیه کسبوکارهای مجازیاند؛ اما خود اتحادیه هم بهدرستی از زیر مجموعهاش خبر ندارد.
محمدیان در ادامه گفت: به دنبال ساماندهی این تاکسیها هستیم تا مشخص شود از چه خودروهایی استفاده میکنند و عمر ناوگانشان چقدر است تا به این وسیله استانداردهای ناوگانشان را افزایش دهیم و بگوییم که خودروی بالای 10 سال نباید عضو مجموعه شود و همچنین نوع خودروها باید مشخص باشد. از طرفی اگر به پروژه نوسازی تاکسیها در 10 سال اخیر نگاه کنیم، میبینیم که بهجز خودروی پژو و سمند خودروی دیگری وارد ناوگان نشده و پرایدهای قدیمی در حال خارج شدن از رده هستند.
ماجرای شنود تلفن رييسجمهور
هفته گذشته برخی رسانهها به نقل از رييس سازمان پدافند غيرعامل نوشتند که وی از شنود گوشي رييسجمهور خبر داده و اعلام كرد كه در پي ساخت گوشي هستند كه غيرقابل شنود باشد.
سردار جلالی درباره تولید گوشیهای غیرقابل شنود برای مسوولان نظام، گفت: پس از شنود اخیری که از تلفن همراه ريیسجمهور روحانی انجام گرفت، تصمیم گرفتیم تا گوشی غیرقابل شنودی از طریق تلفنهای موجود ایجاد کنیم؛ البته این اتفاق هنوز در دست اقدام است.
تقریبا فردای انتشار این خبر، سازمان پدافند غیرعامل اظهارات منتسب به سردار جلالی در خصوص شنود گوشی همراه رییسجمهوری را تکذیب کرد.
در بخشی از این بیانیه آمده بود: اخیرا برخی از رسانهها اقدام به انتشار اخبار مقطوع از سخنان سردار جلالی، ریاست سازمان پدافند غیرعامل کشور با عنوان شنود گوشی تلفن همراه ريیسجمهور کردهاند که قویا تکذیب میشود. در این مصاحبه تاکید شده بود تماسهای مسوولان در سفرهای خارجی که بدون رمزگذاری باشند میتوانند مورد استراقسمع قرار بگیرند و همین مساله ضرورت اقدام برای تولید گوشیهای ویژهای را برای مسوولان پدید آورده است.
آخرین وضعیت تولید بدنه کارت هوشمند ملی
هفته گذشته سخنگوی سازمان ثبتاحوال کشور آخرین وضعیت فرایند صدور کارت ملی هوشمند با بدنه ایرانی را تشریح کرد.
وي اعلام كرد: بیش از 46 میلیون و 566 هزار کارت تکمیل ثبتنام شده و بیش از 44 میلیون و 177 کارت از این تکمیل ثبتنام صادر شده و تلاشی با همکاری سایر دستگاهها انجام دادهایم که بتوانیم کارت هوشمند ملی را به ظرفیت تولید داخل برسانیم. این تلاش موثر واقع شده و شرکت چاپخانه دولتی ایران متولی این بخش با کمک سایر مراکز است که این کار را انجام دهند.
سخنگوی سازمان ثبتاحوال کشور در خصوص زمان آماده شدن كارتهاي هوشمند داخلي، گفت: طبق قولی که چاپخانه دولتی داده، پایان آبانماه اولین سری کارت تولید داخلی را تحویل ميدهند و ما هم در مرحله صدور از آن استفاده ميکنیم.
لذا براي کسانی که فاقد هر گونه کارت هوشمند هستند، ذخیره لازم را پیشبینی کردیم که هیچ هموطنی دچار مشکل نشود. ما سال گذشته شاهد یک حجم بسیار گسترده حضور مردم در ادارات ثبت احوال و دفاتر پیشخوان بودیم، آنجا ثبتنام کردند و در فرایند تولید مشکلی نداریم.
سخنگوي ثبت احوال البته متذكر شده كه چون ظرفیت تولید 5/2 میلیون کارت در ماه است، در حال حاضر آنهایی را که تکمیل ثبتنام کردهاند بهتدریج كارتشان را صادر ميكنند.
سیر نزولی ترافیک مرسولات پستی
هفته گذشته گزارشي در يكي از خبرگزاريها منتشر شد كه نشان ميداد ترافیک شبکه پست و سرانه مرسولات پستی با شیبی تند رو به نزول و سقوط است و این موضوع زنگ خطری برای متولیان و دستاندرکاران صنعت پست برای بهروزرسانی شیوههای خود با متدهای روز دنيا به وجود آورده است.
سرانه مرسولات پستی کشور چیزی در حدود یکسوم سرانه پستی دنیاست؛ يعني سرانه مرسولات پستی ایران 15 مرسوله و سرانه مرسولات پستی دنیا 50 مرسوله است.
با این حال موضوع زمانی بغرنج به نظر میرسد که آمارهای جدید از ترافیک شبکه پستی، حکایت از کاهش ترافیک مرسولات به شکلی چشمگیر میدهد.
درحالیکه سال گذشته ترافیک مرسولات با کاهش حدود چهار درصدی به نسبت سال 95 روی رقم 476 میلیون و 439 هزار و 559 مرسوله قرار گرفت، اما گزارشها نشان میدهد مجموع ترافیک مرسولات پستی تا پایان سه ماهه اول سال جاری به 160 میلیون و 397 هزار و 95 مرسوله کاهش یافته است.
تاکنون بیشترین آماری که از میزان ترافیک مرسولات پستی در شبکه ارتباطی کشور ثبت شده مربوط به سال 1394 با ترافیک 672 میلیون و 143 هزار و 487 مرسوله بوده اما بعد از آن روند ترافیک همواره نزولی بوده است، بالطبع سرانه مرسولات پستی نیز این کاهش را تجربه کرده تا جاییکه سرانه مرسولات پستی در سال گذشته به 5.96 رسیده، درحالیکه این شاخص سال 95 به میزان 6.21 بود.
گزارشهای مربوط به سه ماهه ابتدایی سال جاری نیز نشان میدهد که سرانه مرسولات 1.95 است؛ البته با توجه به اینکه همچنان گزارشهای مربوط به سه فصل سال جاری منتشر نشده، هر دو شاخص اشاره شده در این گزارش در انتهای سال با رشد مواجه شود اما پیشبینیها این است که روند نمودار در ترافیک مرسولات همچنان نزولی بماند.
سیمکارتهای بیهویت و ادامه تهدید اورژانس
سیدرضا معتمدی، معاون عملیات اورژانس تهران درباره مزاحمتهای اورژانسی توضیح داد: به طور متوسط ۳۰ تا ۴۰ درصد تماسهای دریافتی اورژانس در طول روز مزاحمتهای تلفنی است که عموم آنها به صورت خواسته یا ناخواسته رخ میدهد.
وی افزود: در مواردی والدین به آموزش شماره تلفنهای ضروری به کودکان ميپردازند؛ که وقتی فرزند آنها تنها میشود به گرفتن شماره اورژانس یا آتشنشانی اقدام میکند و در بسیاری از مواقع کودک توضیحات نامفهومی را ارايه میدهد که این موضوع باعث نگرانی نیروهای اورژانس و آتشنشانی و اعزام آنها به محل میشود.
معتمدی تصریح کرد: معمولا ۱۵ تا ۲۰ خط سازمان اورژانس اقدام به پاسخگویی به هموطنان میکنند اما در مواقعی ۵ تا ۱۰ خط تلفن به دلیل مزاحمتهای بیمورد اشغال میشود و ممکن است افراد مدت طولانی پشت خط منتظر بمانند.
معاون عملیات اورژانس تهران ادامه داد: بسیاری از این مزاحمتها با انگیزه شوخی و خنده اتفاق میافتد و فرد اقدام به ارايه شرح حال بیمار کرده و از آنجا که پرستار پاسخگو انگیزه فرد را نمیداند در مواقعی تا ۱۰ دقیقه تلاش میکند توضیحات لازم را به فرد مزاحم ارايه کند.