«جک ما» یکی از ثروتمندترین مردان چین و کل جهان محسوب ميشود. او بنیانگذار گروه علی بابا یکی از مهمترین کنسرسیومهای تجارت الکترونیکی در جهان است و به تمام اینها در حالي دست يافته كه فاقد تحصيلات عاليه و سرمايه هنگفت بوده است.
با این وجود سرسختی جك در پيگيري كسب و كارش، او را به آنچه برخی «بیلگیتس آسیا» مینامند، تبدیل كرده است.
خود «جك ما» اما آنچه را كه در خصوص شباهت او و بيل گيتس مطرح ميشود رد كرده و ميگويد : «بیل گیتس و من هیچ چیز مشترکی نداریم. فقط یک شباهت وجود دارد. اینکه هر دو ما مردهای بسیار جذابی هستیم.»
يكي از دلايل موفقيت «جك ما» مثبتنگر بودن و هميشه خوشحال بودن اين كارآفرين چيني است.
در اين گزارش قصد داريم ضمن بيان روايتي از زندگي اين نابغه چيني، هفت نکته جالب و توصیهای را که وي مطرح كرده با شما به اشتراک بگذاریم تا بتوانيد با الگوبرداري از آنها در كسب و كار خود و حتي بالاتر از آن در زندگي موفق باشيد.
زندگي «جك ما»
«جك ما» در تمام مصاحبههايي كه انجام داده، سعي كرده در خصوص اينكه چطور خودش به تنهايي و بدون كمك فرد ديگري انگليسي ياد گرفته، صحبت كرده است.
او از 12 سالگي در خيابانهاي چين به دنبال گردشگران خارجي ميگشت و از آنها درخواست ميكرد اجازه دهند تورليدر آنها باشد و در عوض آنها در يادگيري زبان انگليسي به او كمك كنند.
شايد فكر كنيد «ما» هميشه به آنچه خواسته رسيده است اما اين موضوع صحت ندارد. او در جواني سعی کرد تا در دانشگاه زادگاهش هانگژو وارد سه دانشگاه معتبر شود اما نتوانست وارد اين دانشگاه شود.
از این بدتر 10 بار از دانشگاه هاروارد تقاضاي پذيرش به عنوان دانشجو داشت و هيچ وقت نيز موفق به كسب اجازه براي ورود به اين دانشگاه نشد.
در نهايت «جك ما» ، تحصيلات خود را در يك دانشگاه رده سومي در شهر خود گذراند.
او بعد از آنكه چند شغل كمدرآمد را امتحان كرد سرانجام تصميم گرفت تا از طريق اينترنت به شكل مجازي از آمريكا بازديد كند.
در سال 1994 ميلادي و در زماني كه «جك ما» چيزي از اينترنت نميدانست و حتي كار كردن با كيبورد را هم بلد نبود، تصميم گرفت وارد فضاي اينترنت شده و از فرصت جهاني ايجاد شده به واسطه اين شبكه استفاده كند.
ایده جك بلافاصله شکل گرفت. او با خود گفت بسیاری از مردم چین دوست دارند محصولات خود را در خارج از کشور بفروشند، اما آنها جایی برای انجام این کار ندارند. تجار بزرگ به بهترین نمایشگاههای جهان میرفتند، اما شرکتهای کوچک این گزینه را نداشتند.
پس اين شركتهاي كوچك چه كاري ميتوانستند انجام دهند؟
با مطرح كردن اين پرسش جک فرصت بزرگ خود را کشف کرد. اين ايده به ذهن او رسيد كه یک تیم کاری برای ایجاد بستر فروش آنلاین محصولات تجار کوچک چيني ايجاد كند. افراد زیادی مخالف این ايده بودند. خودش ميگويد: «همه ميگفتند اين پسر ديوانه است، فكرش متفاوت است و آنچه ميگويد به هيچ وجه عملي نيست.»
در يك چنين جوي بود كه جك گروه عليبابا را ايجاد كرد. طي سه سال شرکت «جک ما» حتي یک دلار کسب درآمد نکرد و تنها هدفش سرپا نگه داشتن تجارت تازه تاسيسش بود.
اين كارآفرين چيني در سال 1999 سایت Alibaba.com را تاسیس کرد. «جك ما» با ايجاد اين سايت درصدد بود تا پلي براي معرفي محصولات شركتهاي چيني به كشورهاي خارجي ايجاد كند.
انجام يك چنين پروژهاي جسارتي بزرگ ميطلبيد اما «جك ما» به اين باور رسيده بوده كه توان انجام اين كار را دارد. اگرچه بسياري از فعالان اقتصادي پروژه «جك ما» را غيرعملي و بلند پروازانه ارزيابي ميكردند، او در سال 2001 اعلام كرد به دنبال سرمايهگذاري است كه بين 3 تا 5 ميليون دلار روي كسب و كارش سرمايهگذاري كند.
بالاخره در سال 2005 تلاشهاي بيوقفه جك جواب داد و «جري يانگ» بنيانگذار ياهو هزار ميليون دلار در سايت علي بابا سرمايهگذاري كرد.
در سال 2014، Alibaba وارد بازار سهام والاستریت شد و چيزي نگذشت كه جك تبديل به يكي از 10 مرد ثروتمند آسيا شد.
در اين زمان علی بابا 231.440 میلیون دلار ارزش داشت و به اين ترتيب ارزش آن از شركتهايي مثل فيسبوك و آمازون بيشتر شد.
در واقع حركت ابتکاری که در آپارتمان «جك ما» با 18 کارمند و سرمايهاي اندك شروع شد در طول كمتر از دو دهه اين شركت را به يك غول تجارت الکترونیکی تبدیل كرد كه بيش از 3 هزار كارگر دارد. در سال 2015، Forbes ثروت «جك ما» را 20 هزار و 700میلیون دلار محاسبه کرد.
در ادامه، برخي از توصيههاي «جك ما» براي زندگي و كار را با هم مرور ميكنيم كه ميتواند براي هر فردي بسيار ارزشمند و راهگشا باشد.
مشاوره شغلی جك ما
اگر کار خوبی پیدا نکردید، خودتان آن را ایجاد کنید. جک میگوید: «شکایت كردن هيچ كمكي به شما نمیکند.» و ادامه میدهد: «همه کارآفرینان موفق هچون بیل گیتس، وارن بافت، جک ولوچ، لری پیج، مارک زاکربرگ به آینده خوشبین هستند. آنها هرگز شکایت نمیکنند وهمیشه سعی ميكنند مشكلات ساير افراد را حل كنند.
هرگز بدون ارايه راهكار براي حل مشكلات شكايت و انتقاد نكنيد و همواره خوشبين باشيد.»
پيشنهاد «جك ما»
در زماني كه مردم در حال شكايت كردن هستند سعي كنيد براي خود فرصت ايجاد كنيد. اين كاري است كه خود «جك ما» آن را انجام داده است. او شكايات كسب و كارهاي كوچكي را كه نميتوانستند اجناسشان را بفروشند شنيده و از اينترنت براي حل اين مشكل استفاده كرده است.
«جك ما» و تيم او
آنچه را که میخواهید انجام دهید روشن کنید و یک تیم کاری خوب داشته باشید که به اندازه شما به پروژه اعتقاد و باور داشته باشد.
برای «جك ما» ، کار با افرادی که به پروژه اعتقاد دارند يك مساله اساسی است. به همین دلیل مهم است که شما دقیقا آنچه را که میخواهید انجام دهید به اعضاي تيمتان بگویید. به رویاهای خود ایمان داشته باشيد و تیم را متقاعد کنید که امکان دستیابی به آنها وجود دارد.
جك ميگويد: «اهميتي ندارد که سرمایهگذاران شما چه فکر میکنند، مهم نیست خانواده شما چه فکر میکنند، مهم نیست که دوستان شما چه نظري دارند، شما بايد ايده خود را باور داشته باشيد و تیم شما باید آن را باور كرده و روز و شب روی آن کار کند.»
پيشنهاد «جك ما» به استارتآپها
روحیه خلاقانه داشته باشيد و همواره سخت كار كنيد.
نوآوری در یک مدل تجاری مساله اساسی است. برای «جك ما»، ظرفیت همه چیز نیست. تصمیماتی که با حس نوآورانه گرفته میشوند، مهم هستند.
وي به استارتآپها توصيه ميكند كه منفینگر نباشند و هر مسالهاي را از جهات مختلف بررسي كرده و راهكارهاي متفاوت را مدنظر قرار دهند.
در مورد سختکوشی نيز، حتی در سال 1999 يعني زماني که امپراتوری علی بابا فقط یک پروژه بود، «جك ما» به تیم خود ميگفت: «اگر قرار است صرفا از 8 صبح تا 5 بعداز ظهر در محل كار خود حضور فيزيكي داشته باشيم بهتر است برويم و كار ديگري انجام دهيم.»
مدل تجاري شما هميشه ميبايست مبتني بر ارايه كمك به شخص ديگري باشد؛ شما صرفا زماني ميتوانيد خود را موفق بدانيد كه توانسته باشيد چالش شخصي ديگر را برطرف كرده و او را خوشحال كرده باشيد. «جك ما» همواره خود اين روش را دنبال كرده است و با كمك به شركتهاي كوچك براي فروش اجناسشان در خارج از كشور آنها را خشنود كرده است.
در حال حاضر سایتهای گروه علی بابا (taobao، alipay ، tmall y Alibaba) بیش از 100 میلیون خریدار در روز دارند. فروش حاصل از فعاليت اين سايتها باعث ميشود تقریبا 50 میلیون شرکت کوچک بتوانند منفعت ببرند.
نوآورباشيد
سراغ فرصتهايي كه ديگران از آنها استفاده كردهاند نرويد. از نظر «جك ما» فرصت همیشه وجود دارد. اين شما هستيد كه باید بدانید چگونه اين فرصتها را کشف کنید.
اينترنت فرصتهاي زيادي براي استفاده دارد؛ درواقع اينترنت حبابي است كه بزرگ و بزرگتر ميشود اما پرسش اينجاست كه اين حباب سرانجام چه زمان ميتركد؟
«جك ما» در يكي از كنفرانسهايي كه در خصوص چگونگي رسيدن به بهترين شرايط كاري صحبت ميكرد 20 سال گذشته را عصر جولان فناوري اطلاعات دانست و بيان كرد كه در اين سالها فناوري اطلاعات به رشد و قدرتمندتر شدن شركتها كمك كرده است.
امروز اما ما وارد عرصه جديدي شدهايم كه عصر ديتا و اطلاعات است؛ در اين دوره كسي ميتواند از ظرفيت اينترنت به خوبي استفاده كند كه به دادههاي بيشتري دسترسي داشته باشد.
ريسك شروع كار جديد را بپذيريد
جك ميگويد اگر تصمیم دارید تجارت خود را شروع کنید، باید بدانید که درآمد ثابت خود را از دست ميدهيد.
همیشه حاشیههای خطر وجود دارد. به احتمال زیاد شما برای یک دوره زمانی از کسب و کار خود كسب درآمد نخواهيد كرد. اما اگر واقعا به کاری که انجام میدهید اعتقاد دارید لازم نیست نگران باشید.
در ابتداي شروع كسب و كار جديد وضعيتتان سخت است و از آن رنجيده ميشويد، كمي بعد احتمالا شرايطتان بدتر هم خواهد شد اما در نهايت همه چيز بر وفق مراد شما پيش خواهد رفت و به موفقيت دست پيدا خواهيد كرد.
«جك ما» هميشه ميگويد اهداي هداياي كوچك به مشتريانتان را فراموش نكنيد و همواره اولويت خود را ابتدا مشتريان دانسته و سپس به كارمندانتان و در آخر به سهامداران توجه كنيد.
نويسنده مطلب: نادر نینوایی
دیدگاهها