باندهاي فركانسي 700 و 800 مگاهرتز هنوز محل اختلاف هستند
اختلاف وزارت ارتباطات و صدا و سيما بر سر باندهاي فركانسي 700 و 800 مگاهرتز مساله تازهاي نيست اما با توجه به شيوع كرونا و افزايش مصرف اينترنت در كشور سرعت و كيفيت اينترنت ارايه شده با مشكل مواجه شده و همين امر عاملي شده كه بار ديگر وزارت ارتباطات خواستار تحويل گرفتن باندهاي فركانسي مذكور از صدا و سيما شود.
از سوي ديگر اما صدا و سيما مدعي است كه علت كندي اينترنت به ضعف مديريتي محمدجواد آذرجهرمي مربوط بوده و مطرح شدن موضوع باندهاي فركانسي در اختيار صدا و سيما بهانه است.
وزير ارتباطات در هفتههاي اخير با توييتهايي سعي در مطرح كردن درخواست بازپسگيري اين باندها داشته كه اين اقدام او با پاسخهاي مدير روابط عمومي صدا و سيما در توييتر همراه شده است و پس از آن هم شاهد شكلگيري مجادلاتي توييتري بين مديران وزارت ارتباطات و صدا و سيما در فضاي مجازي و رسانهها بودهايم.
اختلاف صدا و سيما و وزارت ارتباطات برسر باندهاي فركانسي به حدي بالا گرفته كه براساس اعلام معاون اول رييسجمهور صدا و سيما اخبار مربوط به وزير ارتباطات را پوشش نميدهد.
در اين گزارش سعي ميكنم با ارايه نقطه نظرات وزارت ارتباطات، صدا و سيما و كارشناسان مخابراتي به بررسي اين موضوع پرداخته و بررسی کنیک كه به لحاظ فني اضافه شدن اين باندها به شبكه ارتباطي موبايلي تا چه ميزان ميتواند سرعت و كيفيت ارايه اينترنت موبايل را بهبود بخشد.
اوجگيري اختلافات صدا و سيما و وزارت ارتباطات
چندي پيش وزير ارتباطات در پاسخ به يكي از دنبالكنندگان صفحه توييترش كه از كندي سرعت اينترنت گلايه كرده بود نوشت: ارتقای شبکه موبایل به باند فرکانسی نیاز دارد که فعلا در اختیار صدا و سیماست و تا زمانی که فرکانس آزاد نشود، ظرفیت بالاتر نمیرود.
همانطور كه انتظار ميرفت مسوولان صدا و سيما نيز اين صحبتهاي وزير ارتباطات را بيپاسخ نگذاشتند و دبیر کل روابط عمومی صدا و سيما با انتشار تويیتی خطاب به وزير ارتباطات نوشت: «برادرمون سهسال نتونست مجلسِ طرفدار خودشون رو اقناع کنه که نظراتش کارشناسیه و نمایندگان زیر بار کار خلاف قانونی که میگوید نرفتند؛ آنوقت دوباره میاد میگه تقصیر صداوسیماست اینترنت کُنده!»
محمدحسین رنجبران در ادامه ميافزايد: «آقا یا یه دلیل دیگه پیدا کن یا براساس آنچه که خودتون گفتید زمانی که برنامههای پرمخاطب صدا و سیما پخش میشه و ترافیک اینترنت میاد پایین رو به مشترکان پیشنهاد بدید. در ضمن بیخِ گوشمان در ترکیه ۸۸ درصد پوشش اینترنت خانگی است، اما در کشور ما به مدد هنر شما زیر ۴۰ درصد است؛ اینکه دیگه ربطی به صداوسیما نداره.»
اين جنگهاي مجازي صدا و سيما و وزارت ارتباطات اما به همين جا ختم نشد و مدتي بعد «نسترن محسنی» معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اظهار كرد: براساس توافقي كه در سال 2006 در ژنو به امضا رسيده قرار بر اين بوده تا سال 2015 ميلادي پخش تلويزيون از آنالوگ به ديجيتال تغيير كند و به اين ترتيب باندهاي فركانسي 700 و 800 مگاهرتز كه امروز مورد بحث است آزاد شود تا امكان استفاده از آن براي مقاصد مخابراتي هموار شود.
در پاسخ به اين اظهارنظر اما امیرحسن نافذ مدیرکل نظارت و طیف فرکانس صدا و سیما اين ادعا را رد كرده و ميگويد: برخلاف ادعای وزارت ارتباطات موضوع اصلی آن اجلاس توسعه تلویزیون دیجیتال در کل باند یواچاف شامل باندهای ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز بوده و ربطی به تخلیه باند نداشت.
مدیرکل نظارت و طیف فرکانس صدا و سیما همچنين با ذكر اينكه خدمات رایگان تلویزیونی زميني ارايه ميشود، گفت: برخلاف بسیاری از کشورها خدمات رایگان تلویزیونی ما روی ماهواره نیست و از طریق همان UHF است که باند ۷۰۰ و ۸۰۰ (مگاهرتز) قطعهای از آن محسوب میشود و نمیتوانیم آن را قطع کنیم.
نظرات كارشناسان
آنطور كه كارشناسان داخلي حوزه مخابرات ميگويند در سالهاي گذشته اپراتورهاي موبايلي كشور از باندهای فرکانسی ۱۸۰۰ مگاهرتز، ۲۶۰۰ مگاهرتز و ۳۵۰۰ مگاهرتز براي ارايه اينترنت به مشتركان ايراني استفاده كردهاند.
نظرات كارشناسان در خصوص ميزان اثرگذاري باندهاي 700 و 800 مگاهرتز بعضا متفاوت است. گروهي از كارشناسان معتقدند كه از اين فركانسهاي ميتوان براي توسعه اينترنت استفاده كرد اما اين كار زمانبر بوده و نياز به خريد تجهيزات دارد.
در طرف ديگر اما برخي نيز معتقدند كه از اين فركانسهاي كوتاهبرد نميتوان براي توسعه اينترنت نسل چهار استفاده كرد و صرفا ميتوان از آنها براي توسعه ارتباطات در مناطق روستايي و دورافتاده بهره برد زيرا طول برد آنها بالا و طيفشان پايين است؛ در نتيجه عملا ميتوان اينطور جمعبندي كرد كه وزارت ارتباطات حتي در صورت در اختيار داشتن باندهاي 700 و 800 مگاهرتز حداقل در يكي دو سال آينده امكان افزايش پهناي باند اينترنت موبايل را نخواهد داشت.
يكي از كارشناسان حوزه مخابرات كه نخواست نامش فاش شود در مورد ميزان كارايي باندهاي فركانسي صدا و سيما به خبرنگار عصر ارتباط ميگويد: حتی اگر قرار باشد از فرکانسهای 700 و 800 مگاهرتز که محل بحث وزیر ارتباطات و صدا و سیما است برای توسعه پهنای باند سیار استفاده شود عملا به دلیل نبود تجهیزات لازم و عدم امكان خريد اين تجهيزات به خاطر تحريمها در حال حاضر امکان استفاده از اين طيفهاي فركانسي مذكور وجود ندارد.
صابر فيضي يكي از باسابقهترين مديران مخابراتي كشور در خصوص ميزان اثرگذاري باندهاي 700 و 800 مگاهرتز بر توسعه موبايل به خبرنگار عصر ارتباط گفته: من اعتقاد ندارم که این موضوع (آزادسازي باندهاي فركانسي 700 و 800 مگاهرتز) بتواند تاثیر زیادی داشته باشد و اینترنت همراه در حال حاضر نيز در شرایط بسیار خوبی است.
وی اضافه كرد: آنچه که صدا و سیما در اختیار دارد اگر در اختیار وزارت ارتباطات قرار گیرد میتواند بخشی از شبکه را بهبود بخشد ولی ما نمیتوانیم به این امید باشیم که اگر این باندها باشند مشکلات حل میشود. باندهای صدا و سیما در فرکانس پایین است و باید دید چه تجهیزاتی در دنیا برای این فرکانس تولید شده است اما بعید میدانم اثرگذاری این فرکانسها بر شبکه اینترنت همراه بیش از 20 درصد باشد.
جمعبندي
نگاهي به اختلافات و مشاجرات ادامهدار وزارت ارتباطات و صدا و سيما گوياي آن است كه يك نهاد بالادستي ميبايست براي حل مشكل به موضوع ورود كرده و با مشخص كردن تكليف فركانسهاي 700 و 800 مگاهرتز، يك بار براي هميشه به اين اختلافات پايان دهد.
از سوي ديگر باتوجه به تحريمها و عدم امكان خريد تجهيزات مخابراتي در كوتاه مدت امكان استفاده گسترده از باندهاي 700 و 800 مگاهرتز وجود ندارد شايد بهتر باشد وزارت ارتباطات به جاي درگير شدن با صدا و سيما، تمركز خود را بر توسعه زيرساخت مخابراتي براي ارايه مطلوبتر اينترنت ثابت بگذارد.
وزارت ارتباطات ميتواند با ارزان كردن و بهبود كيفيت اينترنت ثابت حداقل بخشي از كاربران اينترنت موبايل را به سمت دريافت خدمات اينترنت ثابت ترغيب كند و به اين ترتيب ضمن كاهش بار به وجود آمده روي اينترنت همراه اقدامي موثر براي توسعه اينترنت در كشور به انجام رساند.
نويسنده مطلب: نادر نينوايي
دیدگاهها