حذف نقطه تاریک تاریخی تا 2050
بانک مرکزی دانمارک میخواهد به سیستم تسویهحساب بانک مرکزی اروپا بپیوندد که جریان پرداخت بین بانکهای تجاری در اروپا با آن پردازش میشود و این درحالی است که تخمین زده میشود تا سال 2050، این کشور استخراج نفت را از دریای شمال متوقف کند.
روز دوشنبه هفته گذشته، بانک مرکزی اروپا در فرانکفورت اعلام کرد کرون، واحد پول ملی این کشور عضو اتحادیه اروپا که بخشی از منطقه یورو نیست، قرار است تا نوامبر ۲۰۲۵ به سیستم پرداخت T2 متصل شود. بانک مرکزی دانمارک نیز ابراز علاقه کرده است تا به سیستم تسویهحساب جدید بانک مرکزی اروپا برای انتقال سریع پول که TIP نامیده میشود، بپیوندد. این سیستم پرداخت، شرکتها و مشتریان خصوصی را قادر میسازد ظرف چند ثانیه از طریق بانک خود، وجوه را به گیرندگان منتقل کنند.
با پیوستن به این سیستم، فعالان بازار دانمارک در آینده میتوانند از هر دو سیستم تسویهحساب برای پرداخت با یورو و کرون دانمارک استفاده کنند. این سیستم پرداخت در نوامبر ۲۰۱۸ راهاندازی شد. T2 جانشین سیستم پرداخت Target 2 است و از نوامبر ۲۰۲۲ جایگزین آن میشود.
این درحالی است که به نقل از راشاتودی، دولت دانمارک گفته است که این کشور اروپایی در سال ۲۰۵۰ استخراج نفت از دریای شمال را متوقف میکند و هشتمین دوره صدور مجوز را که در اوایل سال جاری اعلام شده بود، لغو خواهد کرد. دانمارک بهطور اختصاصی تولیدکننده بزرگ نفت و گاز نیست و متوسط تولید روزانه آن در سال جاری ۸۳هزار بشکه نفت در روز و ۲۱هزار معادل نفتی تخمین زده شده است. اما با این وجود، بزرگترینِ اتحادیه اروپا است که بر اساس برگزیت، این اتحادیه تا به حال نروژ و از سال آینده نیز انگلیس را شامل نمیشود.
اسکاندیناوی نیز یکی از اهداف بلند پروازانه تعیینکننده آب و هوا است. کپنهاگ قصد دارد تا سال ۲۰۳۰، تا ۷۰ درصد از میزان انتشار خود را از سطوح سال ۱۹۹۰ کاهش دهد و تا سال ۲۰۵۰ خنثی از کربن شود. وزیر حفاظت محیط زیست، در خصوص تعلیق اکتشاف نفت و گاز در دریای شمال گفت: ما اکنون یک خط مستقیم بین فعالیتهای خود در دریای شمال و هدف آب و هوا در سال ۲۰۵۰ ترسیم میکنیم. کارمندان صنعت نفت و گاز که طبق این برنامه، شغلشان را از دست میدهند از طریق ادامه تحصیل برای یافتن شغل جدید کمک دریافت میکنند. همچنین از میدانهای نفت و گاز برای ذخیره کربن استفاده خواهد شد.
پایان استخراج سوختهای فسیلی از دریای شمال، شامل هشتمین دورهای که صدور مجوز لغو شده، برای دانمارک حدود ۲.۱ میلیارد دلار هزینه دارد. دانمارک پیشتاز انتقال انرژیهای تجدیدپذیر بوده است، با ۳۰ درصد از انرژی این کشور که از منابع تجدیدپذیر، به ویژه انرژی باد و بیومس استفاده میشود. این کشور بالاترین سرانه تولید انرژی باد در سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) را دارد، اما حدود دو سوم انرژی تجدیدپذیر آن از بیومس حاصل میشود.
این درحالی است که کمتر از یک سال گذشته، بازگشایی سوآپ ارزی ۲۴میلیارد یورویی بانک مرکزی اروپا و دانمارک سر و صدای بسیار زیادی در محافل خبری بینالملل به راه انداخت و بانک مرکزی اروپا خط سوآپ ارزی خود را با بانک مرکزی دانمارک دوباره راهاندازی کرد تا از دسترسی بانکهای دانمارک به یورو اطمینان حاصل کند.
بانک مرکزی اروپا با بازگشایی این خط سوآپ برای همتای دانمارکی خود، میزان عرضه وام به یورو را برای بانکهای دانمارک به ۲۴ میلیارد یورو افزایش داد. این نهاد اروپایی در بیانیهای اعلام کرد: این خط سوآپ مادامی که نیاز باشد، فعال خواهد ماند. هدف فعالیت مجدد این خط سوآپ ارزی این است که بانک مرکزی دانمارک بتواند برای موسسات مالی این کشور نقدینگی فراهم کند.
بانک مرکزی اروپا به تازگی و با هدف ممانعت از متلاشی شدن اقتصاد منطقه یورو متاثر از اپیدمی جهانی ویروس کرونا، اقدام به خرید اضطراری ۷۵۰میلیارد یورو اوراق دولتی کرد تا ضمن حصول اطمینان از وفور نقدینگی، میزان تزریق «یورو» را به بازار در سال جاری به یک تریلیون برساند. براساس تازهترین آمار، تعداد مبتلایان به کووید-۱۹ در کشور دانمارک از 1400 نفر گذشته و تا به حال بیش از 980 نفر نیز جان خود را بر اثر ابتلا به این بیماری از دست دادهاند.
بنابراین بیماری ناشی از کرونا ویروس اقتصاد دانمارک را نیز همچون سایر کشورها تحت تاثیر قرار داده و بدون شک جبران این خسارات، زمانبر خواهد بود. این درحالی است که دفتر مرکزی «دانسکه بانک»، بزرگترین بانک این کشور در کپنهاگ قرار دارد و از طرفی بزرگترین بانک در اروپای شمالی نیز به حساب میآید؛ بانکی که در سال 2018، بزرگترین رسوایی پولشویی در اروپا با رقم 200 میلیارد یورو (معادل با 234 میلیارد دلار) در آن (دانسه بانک دانمارک) رقم خورد.
«توماس بورگن» مدیرعامل دانسکه، بزرگترین بانک دانمارک پس از بازجوییهای انجام شده از این بانک که مشخص شد مجموع پرداختهای ۲۰۰ میلیارد یورویی (۲۳۴ میلیارد دلار) این بانک از طریق شعبه خود در استونی که بسیاری از آنها مشکوک به پولشویی هستند، استعفا کرد و در همین حال، مدیرعامل وقت دانسکه گفت: تمامی مسوولیت آن را می پذیرم؛ اگرچه شخصا به لحاظ حقوقی رفع ابهام شدهام. شکی نیست که ما به عنوان یک سازمان در رعایت کامل قوانین پولشویی شکست خوردیم و انتظارات را برآورده نکردیم.
او، مسوول عملیات بینالمللی دانسکه بانک از قبیل استونی بین سالهای ۲۰۰۹ میلادی تا ۲۰۱۲ میلادی بوده است و در آن زمان، سرمایهگذاران بینالمللی نگران این مطلب بودهاند که آیا ایالات متحده دانسکه بانک را به دلیل فعالیتهای آن در استونی مجازات خواهد کرد یا خیر!
بر همین اساس، «بیل برودر» موسس و مدیرعامل مدیریت سرمایه هرمیتاج گفت: این به عنوان بزرگترین رسوایی پولشویی در تاریخ اروپا است و دانسکه یک بانک بزرگ است که دلار را به سرتاسر جهان ارسال میکند. فکر میکنم که این موضوع توجه مقامات آمریکایی را به خود جلب میکند.
سیاستمداران دانمارکی این عملکرد دانسکه بانک را مورد نکوهش قرار دادهاند. همچنین راسموس جارلوف، مسوول نظارت بر بخش بانکداری دانمارک گفت: «نگرانکننده است که برای چندین سال تراکنشهایی انجام شده که نباید انجام میگرفت. انتظار میرود بسیاری از این تراکنشها از مصادیق پولشویی باشد و این موضوع اصلا برای دانسکه بانک خوب نیست.»
استفان کان، وکیل فرد افشاکننده پولشویی در بانک دانسکه دانمارک ميگويد: رسوایی پولشویی در این بانک احتمالا فقط بخشی از واقعیت است و بازپرسها باید بررسی کنند آیا بانکهای مهم غرب در این ماجرا نقشی داشتهاند یا خیر. استفان کان همچنين ميافزايد: «دانسکه احتمالا فقط بازیگری کوچک در یک طراحی بزرگ برای انتقال پول از روسیه به غرب بوده است.»
بر همین اساس به دنبال انتشار این پیام، سهام دانسکه بانک در حدود ۸درصد سقوط کرد و احتمال عدم دسترسی بانکهای آمریکایی به دانسکه و کوتاه شدن دست بزرگترین بانک دانمارک از شبکه مالی جهانی وجود داشت. این موضوع، اقتصاد هر کشوری را تحت تاثیر قرار میداد و پسلرزههای این اتفاق، بدون شک هنوز هم بر پیکره اقتصاد این کشور اروپایی اثر گذار است. اما تا آیندهای نزدیک، نه تنها خبرهای خوبی به جهان از مبدا دانمارک مخابره خواهد شد؛ بلکه دیگر این لکه ننگ، پررنگترین نقطه در تاریخ اقتصاد این کشور نخواهد بود.
دانسکه بانک در سال ۲۰۱۱ در فهرست «فورچون جهانی ۵۰۰» در رتبه ۴۵۴ از بزرگترین شرکتهای جهان، قرار گرفت. حوزه فعالیتها و محدوده جغرافیایی این بانک، به صورت عمده در اروپا است و سهام دانسکه بانک در بازار بورس اواماکس کپنهاگ دادوستد میشود.
فورچون جهانی ۵۰۰ (Fortune Global 500) فهرستی از ۵۰۰ شرکت بینالمللی فعال در صنایع مختلف است، که به صورت سالیانه توسط مجله فورچون رتبهبندی و منتشر میشود. تا سال ۱۹۸۹ این فهرست به صورت سالیانه تحت عنوان «گلوبال ۵۰۰» منتشر میشد، که فهرستی از شرکتهای صنعتی خارج از ایالات متحده را در بر میگرفت، همچنین فهرستی دیگر تحت نام فورچون ۵۰۰ نیز توسط این مجله منتشر میشد که تنها شرکتهای مستقر در ایالات متحده آمریکا را رتبهبندی میکرد.
فهرست فورچون جهانی ۵۰۰ از سال ۱۹۹۰ منتشر شد که برای نخستین بار شرکتهای صنعتی بینالمللی و آمریکایی، در یک فهرست توسط مجله فورچون و بر پایه میزان درآمد سالیانه شرکتها رتبهبندی شدند. از سال ۱۹۹۵ موسسات مالی و بانکها نیز به این فهرست اضافه شدند. در فاصله سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۱ تغییرات قابلتوجهی در توزیع جغرافیایی شرکتهای رتبهبندی شده در فهرست فورچون جهانی ۵۰۰ ایجاد شدهاست، بهطوریکه شمار شرکتهای مستقر در آمریکای شمالی از ۲۱۵ شرکت در سال ۲۰۰۱ به ۱۴۶ شرکت در سال ۲۰۱۱ کاهش یافته است. این کاهش در حالی اتفاق افتاده که تعداد شرکتهای آسیایی روندی افزایشی را تجربه کرده و از ۱۱۶ شرکت در سال ۲۰۰۱ به ۱۷۲ شرکت در سال ۲۰۱۱ افزایش داشته است.
اما دانسكه بانک از سال 2011 به بعد، هرگز رتبه خوبی در این ردهبندیها نداشته و مسوولان این بانک امیدوارند تا سال 2050، به یکی از 10 شرکت برتر این ردهبندی و سایر ردهبندیهای جهانی ارتقا يابند.
دیدگاهها