جستوجو برای یک افسانه
یکی از سیاستگذاران بانک مرکزی فرانسه با «افسانه و ارز جعلی» خواندن بیتکوین، گفت که این رمزارز برای اینکه در آینده به پول رایج تبدیل شود، هیچ شانسی ندارد زیرا معیارهای پول فعلی را برآورده نمیکند.
این ادعا در مقالهای منتشر شده توسط بانک مرکزی فرانسه به چاپ رسیده و نویسنده آن «کریستین فیستر» دانشیار علوم اقتصادی و رمزارز در دانشگاه معتبر سوربون فرانسه است. فیستر همچنین مدیرکل واحد ثبات و عملیاتهای مالی بانک مرکزی فرانسه محسوب شده و از او به عنوان یکی از معماران اصلی سیاست رمزارز ملی بانک مرکزی فرانسه نیز یاد میشود. او بهطور کلی برای بیتکوین به منظور موفقیت بلند مدت هیچ شانسی قائل نیست و مدعی است که توکنهای «نسل اول» همچون بیتکوین، بخشی از «جستوجو برای یک افسانه» هستند.
به گفته او، بیتکوین اساسا برای انجام سرمایهگذاریهای پرریسک و همچنین انجام مبادلات و پرداختهاي بینام و مجهول استفاده میشود؛ فرایندی که از حریم شخصی محافظت كرده اما در عین حال تامین اعتبار فعالیتهای غیرقانونی را نیز تسهیل ميكند. او با اشاره به تحقیقات منتشر شده در سال گذشته در ژورنال دانشگاهی «بازنگری مطالعات مالی»، مدعی شد که بهطور تقریبی یک چهارم کل مبادلات انجام شده با بیتکوین که از حیث ارزش نیمی از آن را تشکیل میدهد، به فعالیتهای غیرقانونی مربوط است.
فیستر همچنین معتقد است که بیتکوین فقط برای انتقال پول به خارج از کشور قابل استفاده است. مثل بسیاری از کسانی که قبلا در مورد بیتکوین اظهارنظر کرده بودند، او نیز معتقد است که بیتکوین از برآورده ساختن سه پیشنیاز تعریف شده از سوی اقتصاددانان کلاسیک، برای تبدیل شدن به پول عاجز مانده است.
فیستر در این خصوص نوشت: بهطور کلی، بیتکوین سه عملکرد اصلی پول را یا کاملا برآورده نکرده و یا بهطور ناقص این کار را انجام داده است. بیتکوین واحد محاسبه نیست حتی اگر اینطور هم باشد به ندرت برای قیمتگذاری کالا، خدمات و به ویژه کار و سرمایه قابل استفاده است؛ بیت کوین یک ابزار پرداخت نیست (خریدهای بسیار کمی با بیت کوین انجام میشود)؛ ذخیره ارزش (نرخ تبادل آن برابر سایر ارزها) مشخص نیست بنابراین تعیین ارزش آن از حیث کالا و خدمات، بسیار پرنوسان است.
فیستر که محقق و دانشیار شناختهشدهای در دانشگاه سوربون و سایر دانشگاههای معتبر فرانسه به حساب میآید، اخیرا جدال جالب توجهی را با مسوولان بانکی این کشور در حوزه ارزهای دیجیتال داشت. سال گذشته، رییس بانک مرکزی فرانسه گفت که پیشبینی احیای اقتصادی همگام با برآوردهای قبلی بوده و هرگونه اصلاحیه تخمین رشد اقتصادی صعودی خواهد بود.
«فرانسیس ویلروی دو گالو» معتقد بود که دومین اقتصاد بزرگ منطقه یورو در سال 2020 به اندازه ۱۰درصد کوچک شده و در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به ترتیب با رشد ۷ و ۴ درصدی احیا خواهد شد و این احیا شدن، راهی به جز تکیه بر فعالیتهای حوزه رمزارز نخواهد داشت.
علاوه بر این، پیشبینیهای مذکور در تاریخ ۱۴سپتامبر دوباره بازنگری شد و ویلروی در این خصوص گفت: احیا تقریبا مقارن با پیشبینیها است. اگر تغییر خاصی رخ ندهد، رشد اقتصادی دراواخر سال ۲۰۲۰ اندکی بهتر از پیشبینیها خواهد بود؛ اتفاقی که متعاقبا احیای سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ را قویتر خواهد کرد.
ویلروی در ادامه اضافه کرد که بانک مرکزی اروپا از طریق پایین نگهداشتن نرخ بهره و تزریق نقدینگی به احیای وسیع منطقه یورو کمک خواهد کرد. او همچنین افزود که تعیین نرخ تورم هدف در میانمدت ضروری است؛ موضوعی که با اصلاح قابل توجه نرخ بهره از سوی فدرال رزرو همخوانی دارد.
نرخ تورم هدف بانک مرکزی اروپا که حوالی 2درصد و کمتر برای میانمدت تعیین شده است، یکی از موضوعات استراتژیکی است که این نهاد در بازبینی اخیر خود لحاظ کرده است. طبق اعلام بانک مرکزی فرانسه، فعالیت اقتصادی این کشور در جولای گذشته، ۷درصد پایینتر از سطوح معمول بوده که نسبت به ماه ژوئن بهبود یافته و بخش ساخت و ساز به سطوح پیش از پاندمی نزدیک شده است.
پس از این جنجالها، بانک مرکزی فرانسه در بهروزرسانی ماهانه خود از شرایط کسب و کار، اعلام کرد که دومین اقتصاد بزرگ منطقه یورو مطابق انتظارات ۱۳.۸درصد کوچک شده و احیا در جولای با ضربآهنگی ملایمتر و منطبق بر مسیر پیشبینی شده در ماه گذشته، ادامه یافته است. فعالیت اقتصادی فرانسه در ماه ژوئن ۹درصد کمتر از سطوح معمول بود اما نسبت به کاهش ۳۲درصدی دو هفته ابتدایی قرنطینه در ماه مارس، افزایش داشته است.
به دنبال تدابیر اتخاذی جدید دولت فرانسه و سایر کشورهای اروپایی برای مهار افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا، روند مثبت احیا ادامه پیدا کرد. در بخش تولیدات صنعتی، استفاده از ظرفیتها در ماه جولای با سه واحد افزایش به ۷۲درصد رسید. بر اساس پیشبینی این بانک، فعالیت بخش تولید و خدمات در آگوست ثابت و بدون نوسان بود.
این آمار و ارقام، در کنار صحبتهای بانک مرکزی فرانسه واکنش اقتصاددانهای بزرگ را در پی داشت و سپس مدیرعامل بانک فرانسه در ادامه کوتاه نیامدن از موضع گذشته، اضافه کرد: بهخاطر کاهش نقل و انتقالهای نقدی در برخی کشورها، ارز دیجیتال میتواند کمککننده باشد ولی باید توسط بانکهای مرکزی منتشر شود نه شرکتهای خصوصی.
فرانسیس ویلروی، مدیرعامل بانک فرانسه ميگويد: به خاطر کاهش نقل و انتقالهای نقدی در برخی کشورها، ارز دیجیتال میتواند کمککننده باشد، ولی باید توسط بانکهای مرکزی منتشر شود نه شرکتهای خصوصی. افزایش استفاده از ارزهای مجازی و طرحهای فیسبوک برای راهاندازی ارز لیبرا، بانکهای مرکزی سراسر دنیا را تشویق کرده تا به دنبال امکان انتشار پول دیجیتال برای جلوگیری از کاهش کنترل دولت بر پول باشند؛ این پیشنهاد عکسالعملی در برابر طرح فیسبوک نیست بلکه پاسخی است به این تکنولوژی رو به رشد و نیاز برخی بانک ها به ارز دیجیتال. او اضافه کرد بخش خصوصی هم میتواند خواستار جایگزینی برای پول نقد باشد.
او ادامه داد: در برخی کشورهای شمال اروپا بهخصوص سوئد و هلند، استفاده از اسکناسها و حوالههای بانکی به سرعت رو به کاهش است و نیاز است به شهروندان اجازه استفاده از پول دیجیتال داده شود. این پول به شکل یک اسکناس بانکی نیست ولی همان کیفیت و بهخصوص امنیت بانک مرکزی را دارد.
ويلروی در پاسخ به این سوال که آیا پول دیجیتال میتواند توسط شرکتهای خصوصی منتشر شود، گفت: در حال حاضر نمیتواند خصوصی باشد. پول یک کالای عمومی حکومتی است.
او اضافه کرد که بانکهای مرکزی در فکر راهاندازی آزمایشی پول دیجیتال هستند و این مساله توسط بانکهای مرکزی منطقه یورو بررسی میشود.
اما به هرحال، کریستین فیستر معتقد است رمزارز بیت کوین، برای اینکه در آینده به پول رایج تبدیل شود، هیچ شانسی ندارد زیرا معیارهای پول فعلی را برآورده نمیکند.
دیدگاهها