پس از مدتها انتظار، شرکت AMD از پرچمداران گرافیکی خود یعنی خوانواده RX Vega رونمایی کرد و بسیاری از منتقدینی که بیصبرانه انتظار این روز را میکشیدند حال میتوانند دست به قلم شده و تیغ تیز انتقاد خود را به سمت این شرکت نشانه بروند. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی کارت گرافیکهای RX Vega بپردازیم، با عصرارتباط همراه باشید.
شرکت AMD که در سالهای اخیر عمدتاً تمرکز خود را نسبت به ارائه و تولید کارت گرافیکهای ارزان قیمت معطوف کرده بود و به تصرف بازار کارت گرافیکهای رده پایین بسنده میکرد، بالاخره از چند محصول قدرتمند رونمایی کرد و بدون شک با عرضهی چنین محصولاتی بعد از مدتها تنور رقابت بین AMD و Nvidia را داغ میبینیم. RX Vega 64 و RX Vega 56 پرچمداران جدید شرکت AMD خواهند بود که پس از تقریباً دو سال انتظار بالاخره عرضه شدند. این گرافیکهای قدرتمند مبتنی بر چیپ گرافیکی VEGA 10 ساخته شده اند و قدرت و کارایی عظیمی را برای کاربری گیمینگ ارائه خواهند کرد.
VEGA 10 چیست؟
در مورد VEGA 10 لازم به ذکر است که این چیپها ساخته شرکت Global Foundries هستند که برطبق تکنولوژی ۱۴nm FinFET LPPو به همراه 12.5 میلیارد ترانزیستور ساخته میشوند. این مقدار از ترانزیستور کارایی به اندازه 12.6 TFLOPS برای گیمینگ ارائه خواهد کرد که عدد و رقمی نجومی به حساب میآید. این چیپها تا 16GB حافظه پشتیبانی میکنند که نمایانگر این نکته است که AMD برنامههایی برای آینده نظیر عرضه کارتهای گرافیکی با حجم بالاتر خواهد داشت. مشخصات این چیپ به همین قسمت خلاصه نمیشود و میتوان ریز جزئیات آن را در عکس زیر مشاهده نمود.
بررسی مدلهای مختلف RX Vega
خوانواده Vega به دو بخش RX Vega 64 و RX Vega 56 تقسیم میشوند. مدل RX Vega 64 خود به دو بخش متفاوت تقسیم میشود که یکی از آنها از خنک کننده مایع و دیگری از خنک کننده بادی بهره میبرند. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود، مدلی که از خنک کننده بادی بهره میبرد نیز خود به دو بخش Limited Edition با بدنهای فلزی و دیگری با بدنه پلاستیکی تقسیم میشود.
و اما مدل آخر که Radeon RX Vega 56 نام دارد، ارزان قیمتترین مدل بین دو مدل دیگر بشمار میاید و برخی از مدارات نیز در این کارتگرافیک غیر فعال شدهاند. تعداد واحد های فعال CU در این مدل از 64 به 56 کاهش یافته و فرکانس پایه آن نیز 1156 و فرکانس بوست آن 1471 مگاهرتز است. به علاوه توان مصرفی 210 واتی آن بسیار کمتر از دو مدل دیگر این سری است.
Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition
بنابراین قدرتمندترین کارت گرافیک معرفی شده از این خوانواده را میتوان مدل Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition نامید. این کارت گرافیک که از 8 گیگابایت حافظهی HBM-2 استفاده میکند، دارای ۶۴ CU و ۶۴ ROP با فرکانس بوست 1677 مگاهرتز است. دلیل استفاده از خنک کننده مایع در این محصول، بدنه آلومینیومی و توان مصرفی معادل 345 وات است. لازم به ذکر است که برای استفاده از هرکدام از این محصولات نیاز به یک پاور حداقل 700 واتی خواهد بود که همواره این کارت گرافیکها را در رده محصولات بسیار پرمصرف انرژی قرار خواهند داد. در مجموع این کارت گرافیک، بیشترین فرکانس و توان مصرفی را به نام خود کرده است.
Radeon RX Vega 64
بعد از مدل Liquid Cooled Edition، نوبت به Radeon RX Vega 64 میرسد که همانطور که اشاره شد از خنککنندهی بادی استفاده میکند. از نظر مشخصات، این مدل با مدل قبلی یکسان است و تنها تفاوتشان به فرکانس کاری آنها بازمیگردد. این محصول در مشخصاتی نظیر فرکانس پایهی کاهش یافته به 1247 مگاهرتز، فرکانس بوست کاهش یافته به 1547 مگاهرتز و توان مصرفی کاهش یافته به 295 وات با مدل قبلی تفاوت دارد. در واقع این مدل نسخه اصلی AMD برای Radeon RX Vega 64 بوده و نسخه قبلی فقط نسخه اورکلاک شده این محصول به شمار میآید. همانطور که اشاره شد RX Vega 64 در دو مدل فلزی و پلاستیکی عرضه شدهاند.
RX Vega، یک غول قدرتمند!
حالا سوال اصلی این است که آیا خوانواده Vega میتوانند ناجی AMD در وضعیت کنونیاش باشند؟ اگر بخواهیم بدون تعصب به شرکت و محصولات بسیار پرطرفدار Nvidia و سری دهم GTX آن به این سوال جواب بدهیم، بدون شک جوابمان بله خواهد بود. بالاخره بعد از نیم دهه انتظار، شاهد یک رقیب قدرتمند برای Nvidia خواهیم بود. در بنچمارکهایی که از سری Vega منتشرشده است، به وضوع شاهد رقابت تنگاتنگ آنها با غولهای شرکت Nvidia بودهایم.
چکیده این مقایسهها به یک جواب خلاصه میشوند؛ و آنهم این است که در رزولوشنهای کمتر از 4K، این کارت نسبت به GTX 1080 کارایی ضعیف تری دارد، اما قضیه در رزولوشن 4K کمی متفاوت شده و RX Vega قدرت خود را نشان میدهد. آنچه که مشاهده میشود این است که در رزولوشن 4K، این کارت نه تنها چیزی کمتر از GTX 1080 ندارد، بلکه گهگاهی عملکرد بهتری را خواهد داشت.
مقرون به صرفه بودن یا نبودن؟!
اما بخش عمدهای از این رقابت به بیرون از دنیای بنچمارکها برمیگردد؛ درست زمانی که بحث مقرون به صرفه بودن به وسط کشیده میشود. با وجود کارتهای گرافیک GTX 1080 و حتی 1080Ti که اختلافاتی نسبتاً اندک در زمینه قیمت با RX Vega دارند، AMD دست به حرکتی هوشمندانه زده است که کاربران را تشویق به خرید کارت های گرافیکی RX Vega و در نیتیجه کمک به ارتقاء سیستمهای کاربران خود کند. طرحی به نام RX VEGA FAMILY که شامل بسته های تخفیفی READEON Aqua Pack و RADEON Black Pack و RADEON Red Pack است. هرکدام از این بستهها شامل یک مدل مانیتور گیمینگ مخصوص، یک پردازنده Ryzen و مادربرد مورد پشتیبانی آن را در اختیار کاربران خود قرار خواهند داد.
جمع بندی
در پایان، این کارت های گرافیکی هم از نظر قدرت و هم از نظر قیمت شرایط مطلوبی دارند. AMD این کارتها را مبتنی بر چیپ VEGA 10 ساخته که از نظر کیفیت میتوان با خیال راحت آنها را با بهترینهای Nvidia مقایسه کرد، اما همچنان در بخش مصرف و حرارت با مشکلات جدی روبرو هستند.
دیدگاهها