هرسال درست زمانی که پایان فصل تابستان فرامیرسد، قطعاً خوشحالترین افراد دنیا را میتوان طرفداران بازیهای ورزشی نامید. طبق روال هرسال امسال نیز شاهد عرضه قسمت جدیدی برای بازی PES بودهایم و PES 2018 را دستیافتنی میبینیم. بیش از نیمی از علاقهمندان به بازیهای ویدئویی در سراسر جهان مشتاق هستند تا ببینند که کمپانی KONAMI بعد از ارائه نسخهی کمنقص و خوب 2017 در سال گذشته، چه قابلیتهایی را برای PES 2018 در نظر گرفته است و آیا این بازی میتواند همچنان روند رو به رشد خود را حفظ کند یا خیر؟
مدت زمان زیادی است که بازیهای رایانهای سهم عمدهای از سرگرمی روزمره جوانان و نوجوانان را به خود اختصاص دادهاند. از ابتدای ظهور این سرگرمی تا به امروز، طرفداران بازیهای ویدئویی عمدتاً به دو بخش تقسیم میشدند که برخی از آنها حداقل چندین ساعت از شبانه روز را به صورت حرفهای صرف بازی کردن بازیهایی نظیر PES, Winning Eleven و یا FIFA میکرده و دسته دیگر نیز به صورت آماتور با دوستان خود به انجام این بازیها میپرداختند.
شرکت ژاپنی KONAMI که هرساله یکی از دو قطب بازیهای ورزشی در زمینه فوتبال را ارائه میکند، چند سالی است که روند پیشرفت بسیارخوب و بیسابقهای را پیش گرفته است و گویی قرار است تا از شکست در PES 2014 و البته 2015 خود درس عبرت بگیرد. دقیقاً از زمانی که بازی PES 2016 عرضه شد، استارت فتح قلهی موفقیت برای بازی PES نیز زده شد. با اینکه این بازی نیز مشکلاتی نظیر لایسنس نشدن بسیاری از تیمها، ضعف در حرکات دروازهبانان، ضعف در گزارشگری و چند ضعف ریز و درشت دیگر را در خود داشت، اما با گیمپلی بسیار خوب و کمنقصی که ارائه میکرد، بعد از سالها بالاخره منتقدین را وادار به تحسین PES کرد.
شرکت KONAMI که انگار سرنخ رسیدن به کمال را در PES 2016 یافته بود، در ساخت بازی PES 2017 نیز همان فرمول PES 2016 را به کار گرفت و با بهبود بخشیدن به نقصهای گیمپلی PES 2016 توانست یک گیمپلی بینظیر و فوقالعاده کم نقص که به ادعای بسیاری از صاحب نظران مهمترین برتری سری PES نسبت به رقیب بسیار قدرتمند خود یعنی FIFA است را ارائه کرده و یک قدم به قله موفقیت نزدیکتر شود.
این نکته که گیمپلی بخش اصلی بازیهای ورزشی محسوب میشود صحیح است اما قطعاً بخشهای ریز و درشت دیگری در بازیهای ورزشی وجود دارند که گیمپلی به آنها نیاز دارد. در نتیجه این بازی همچنان برخی از مشکلات اساسی نظیر لایسنس نشدن بسیاری از تیمها و لیگها و ضعف در گزارشگری را از نسخه پیشین خود به ارث برده است تا هم در این بخش از رقیب اصلی خود یعنی FIFA عقبتر بماند و هم کاربران و طرفداران خود را از حس داشتن یک بازی کامل محروم کند.
اکنون PES به ایستگاه جدیدی به نام 2018 رسیده است و باید ببینیم که بالاخره میتواند لقب کاملترین را تصاحب کند و غافلگیری جدیدی را برای کاربران و طرفداران این مجموعه بههمراه داشته باشد یا خیر؟
گیمپلی بینظیرتراز همیشه!
نقد کردن و بحث کردن پیرامون PES 2018 شاید یکی از آسانترین کارهایی است که میتوان به انجام آن پرداخت. اگر بخواهیم به طور خلاصه مخاطب خود را آگاه کنیم، این بازی تقریباً به اندازهی پیشرفت نسخهی 2017 از 2016 نسبت به خود PES 2017 پیشرفت داشته است. گیمپلی بازی به همان نسبت طبیعیتر شده است و بهخوبی حس یک بازی شبیهسازی بینهایت طبیعی را ارائه میکند.
حرکات دروازهبانان و عملکرد داوری نیز بهبود یافته و به علاوه پاسها و شوتها تا حد بسیار زیادی واقعیتر شدهاند، بطوریکه اگر بخواهید یک شوت خوب را روانه دروازه کنید، ابتدا باید بهخوبی توپ را برای بازیکن شوتزن مهیا کرده و او را در موقعیت مناسب شوت زنی قرار دهید و در کل دیگر خبری از گلهای از راه دور آسان نخواهد بود. به علاوه شیوه قرارگیری دوربین در هنگام زدن ضربات آزاد نیز به طرز بسیار زیبایی تغییر کرده است. این موضوع در قسمت پاس دادن نیز صدق میکند و تا حد زیادی شاهد طبیعیتر شدن پاسها هستیم. در این بازی میتوان حس کرد که پاسکاریهای مداوم نیاز به مهارتهای خاص خود خواهد داشت و بازی کردن با تیمی نظیر بارسلونا که بوسیله پاسهای مکرر حملههای خود را پیریزی میکند، مهارتهای خاصی نیاز است.
به علاوه در PES 2018 شاهد ارتقاء یافتن یکی از بهترین قابلیتهای PES یعنی چالش برانگیز بودن بازیها بهواسطه هوش مصنوعی تیمها هستیم. مهم نیست چه تیمی را انتخاب میکنید، هوش مصنوعی و تاکتیکهای تیمی در PES به قدری پیشرفته هستند تا روند بازی به منطقیترین شکل ممکن انجام بگیرد. در کل اگر تیم شما ضعیفتر باشد مجبور هستید در لاک دفاعی فرو بروید و چشم به ضد حملات بدوزید و اگر تیم شما تیم برتر زمین باشد باید توپ و میدان را در اختیار گرفته و از دفاع مستحکم حریفتان عبور کنید.
اما یکی دیگر از تغییرات قابل توجه PES 2018 نسبت به نسخهی پیشین، سرعت بازی است. در تجربههای ابتدایی PES 2018 شاید حس شود که سرعت بازی کند شده است ولی در ادامه میتوان درک کرد که این کندی به منظور واقعیتر شدن گیمپلی صورت گرفته و اگر از آن دسته از افرادی نیستید که دوست دارند سرعت بازی را روی +2 بگذارند، این خبر میتواند خبر خوبی برای شما باشد.
همچنان متنوع در مسابقات
همانند سالهای گذشته تنوع خوبی را در مسابقات آفلاین و آنلاین شاهد هستیم که انجام هرکدام لذت خاص خود را خواهند داشت. مسابقات Become a Legend و مسترلیگ از پرطرفدارترین بخشهای آفلاین بازی هستند که در PES 2018 دستخوش تغییرات بسیار کوچکی شدهاند و همیشه طرفداران بیشماری را جذب خود کرده و ساعتها پای انجام بازی مینشانند.
بخش آنلاین بازی نیز میزبان رقابتهایی نظیر MyClub، Divisions و Co-Op است که مسابقات Co-Op از تازهواردان این بازی به حساب میآید. در بخش Co-Op که شباهت زیادی به Become a Legend دارد، بازیکن باید همراه سه نفر دیگر در یک تیم حضور یابد و به انجام مسابقات بپردازد که انجام آن خالی از لطف نبوده و میتواند تجربهای جالب را برای بازیکنان خلق کند. همچنین همانند سال گذشته مسابقات لیگ قهرمانان اروپا و آسیا و لیگ اروپا با لایسنس کامل و مشخصات کاملا واقعی در بازی حضور دارند.
PES 2018 نیز در حسرت لایسنس
متاسفانه برای همه عادت شدهاست که وقتی بازی PES زیر ذره بین قرار میدهند، هیچ امیدی به مبحث لایسنس بودن تیمها نباید داشته باشند. اکنون نیز بحث به موضوع لایسنس کشیده شده است و بازهم KONAMI بسیاری از طرفداران PES را ناامید کرده است. معمولاً اغلب تیمهایی که در بازیهای PES حاضرند اسم و لباس رسمی ندارند. به علاوه بسیاری از نقل و انتقالات تابستانی که بازی بعد از آن ساخته شده است انجام نشده و ترکیب بسیاری از تیمها نیز ناقص است.
البته ترکیب تیمها و نقلوانتقالات به وسیله آپدیتها حل میشوند اما موضوعی که روشن است این است که KONAMI در سالهای اخیر هیچ علاقهای به لایسنس کردن تیمهای PES نداشته و حتی تلاشی را از این شرکت در این زمینه ندیدهایم. این موضوع در حالی صورت میگیرد که بازی رقیب PES یعنی FIFA از نظر لایسنس به کاملترین شکل ممکن ساخته میشود و شاهد حضور بسیاری از تیمها و لیگها از سراسر جهان در آن هستیم. البته هنوز در منو EDIT بازی شاهد گزینههای بسیار زیادی برای اعمال تغییرات در بازی هستیم، اما دیگر کاربران PES از تلف کردن وقتشان در این بخش خسته شدهاند و هرساله در حسرت یک بازی کاملاً لایسنس همانند FIFA میمانند.
گرافیک در حال رشد، اما گزارشگری همچنان ضعیف!
دیگر بخش بازی که همچنان از رقیب اصلی خود ضعیفتر عمل میکند، گزارشگری بازی است. پس از چندین سال انتقاد از گزارشگری بازی، باز هم جمله های تکراری و گزارشهای ناقص را خواهید شنید که کیفیت و دامنه لغات بسیار کمتری از گزارشگران بازی FIFA دارد.
اما برخلاف مبحث افکتهای صوتی بازی از نظر گرافیکی بسیار خوبی بهره میبرد. طراحی داخلی و حتی خارجی برخی از استادیومها، تماشاگران، زمین مسابقه و همانطور که KONAMI وعده داده بود، طراحی چهره بازیکنان نیز دستخوش تغییراتی شده است که به طبیعی شدن آنها بسیار کمک کردهاند.
جمع بندی
در پایان باید گفت که PES در زمینه گیمپلی به بلوغ خود رسیده است و جنس فوتبالی که ارائه میکند به هیچوجه خسته کننده نخواهد بود و میتوان ساعتها از تجربه آن لذت برد. اگر KONAMI در دو سال اخیر از ضربهای که در زمینه گزارشگری و مخصوصاً لایسنس خورده است، درس عبرت میگرفت، میتوانستیم ادعا کنیم که PES 2018 بهترین و کاملترین شبیهساز ورزش فوتبالی است که تاکنون ارائه شده، اما به هرحال امسال هم PES طرفداران بیشمار خود را به وسیله PES 2018 راضی نگه خواهد داشت و امیدواریم تا سال بعد مبحث لایسنس PES حل شده و شاهد بهترین بازی ورزشی تاریخ باشیم.
دیدگاهها