کامپکت حرفهای سونی؛ گران اما خواستنی
محسن آرونی
پرداخت ۳۲۰۰ دلار هزینه برای خرید یک دوربین کوچک کاری نیست که هر کسی از آن با عنوان عملی عاقلانه یاد کند، اما دوربین RX1R-II طرفداران بسیاری دارد که آن را از هر نظر بهعنوان یک ابزار پیشرفته تصویربرداری پذيرفتهاند. این دوربین یک سنسور فولفریم ۴۲ مگاپیکسلی، سیستم وضوحیابی مشابه دوربین حرفهای A7R-II سونی و امکانات گسترده عکاسی و فیلمبرداری دارد و قرار است عکاسان ژانر شهری را به رویاهای خود برساند.
بدنه و طراحی
دوربین RX1R-II یکی از خوشساختترین دوربینهای کره زمین بهحساب میآید و تنها با در دستگرفتن آن است که میتوان مهارت سونی در ساخت دوربینهای کامپکت حرفهای را درک کرد. بدنه دستگاه از فلز ساخته شده و حلقه قرمز رنگ دور لنز آن بدون بههمریختن ظاهر ساده دوربین، توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. تنها نکته منفی در مورد بدنه دستگاه، مقاومتنداشتن آن در برابر نفوذ رطوبت و گردوخاک است که در این گستره قیمتی هیچگونه توجیهی ندارد و کاربرانی که میخواهند شهر را در حال و هوای بارانی ثبت و به تصویر بکشند، اندکی ناامید میکند. در بخش پشتی دستگاه یک نمایشگر سه اینچی با رزولوشن 2/1 میلیون پیکسل نصب شده که مطابق معمول تمام دوربینهای عکاسی سونی فاقد قابلیت لمسی است، اما میتوان آن را به بالا و پایین چرخاند و از زوایای غیرمتعارف نیز عکس گرفت. سونی در نهایت ذکاوت یک چشمی دیجیتال نیز روی بدنه دستگاه نصب کرده که رزولوشنی برابر 36/2 میلیون پیکسل دارد و در زیر نور مستقیم خورشید، بهترین یاور عکاسان برای دیده سوژه بهشمار میآید. سونی برای این دوربین یک دستگیره مخصوص ۲۵۰ دلاری میسازد که داخل شکاف اتصال فلاش فرو میرود و میتوان انگشت شست دست راست را در آن گیر انداخت و دوربین را راحتتر حمل کرد. نظر به اینکه شستی این وسیله برخی دکمههای دوربین را میپوشاند و در صورت چرخاندن آن و ایجاد امکان دسترسی به دکمههای مذکور، دید چشمی محدود میشود، دور از ذهن است کسی ۲۵۰ دلار از دارایی خود را صرف خرید چنین وسیلهای کند.
کنترلها و تنظیمات
دوربین RX1R-II یک کامپکت حرفهای است و به همین دلیل تمام کنترلهای فیزیکی مورد نیاز برای راضی نگهداشتن یک عکاس حرفهای روی بدنه آن نصب شده است. در بخش فوقانی میتوان کلید روشن و خاموش و دکمه رزوهدار شاتر را مشاهده کرد که امکان نصب دکلانشور مکانیکی را فراهم میکند. در کنار آن انتخابگر حالات عکاسی و یک کلید مکانیکی برای تنظیم نوردهی نصب شده و دو میکروفن براي ضبط صدای کلیپهای تصویری و دکمه قابل برنامهریزی خاتمهدهنده تنظیمات قسمت بالایی بدنه محسوب میشوند. در بخش پشتی دکمههایی برای مرور و پاک کردن تصاویر، فراخوانی منو، قفل نوردهی، ضبط فیلم و دسترسی به منوی میانبر نصبشده و میتوان از دکمه پاک کردن برای فراخوانی یک پارامتر دلخواه دیگر نیز استفاده کرد. دکمههای چهارجهته این دوربین علاوه بر امکان حرکت در منوها، قابلیت عمل بهعنوان پیچ فرمان را نیز دارند و با چرخش آن میتوان مقادیر را با سرعت بیشتری کم و زیاد کرد. در بخش جلویی بدنه یک انتخابگر برای تنظیم وضعیت وضوحیابی در نظر گرفته شده و حلقه نصبشده روی لنز را میتوان برای تنظیم سومین پارامتر دلخواه تصویربرداری به کار برد.
کارایی و کیفیت
تصویربرداری در دوربین RX1R-II توسط یک سنسور فولفریم ۴۲ مگاپیکسلی انجام میشود که با حذف فیلترAnti Alias آن میتوان به رزولوشنهایی بينظير دست یافت. در برابر این سنسور جالب، لنزی با فاصله کانونی ثابت ۳۵ میلیمتری و گشودگی دیافراگم f/2.0 نصب شده که نام و نشان زایس را یدک میکشد و در نوع خود کمنظیر است. سیستم وضوحیابی این دوربین دارای ۳۹۹ نقطه حساس به فاز است که دقت و سرعت تمرکز روی سوژه را تضمین میکند و میتوان به کارکرد صحیح آن اطمینان داشت. عکاسی پیاپی در فرمت JPG و RAW با سرعت 1/5 فریم در ثانیه انجام میشود، اما درحالیکه در هر سری میتوان ۲۶ عکس JPG را در بافر دستگاه جای داد، پس از ثبت ۱۰ عکس RAW بافر پر میشود و باید منتظر خالی شدن آن ماند. در حین فیلمبرداری میتوان از رزولوشن 1080p و سرعت ۶۰ فریم در ثانیه بهره برد و امکان نصب میکروفن جانبی و تنظیم پارامترهای تصویربرداری نیز وجود دارد. **بزرگترین ایراد دوربین RX1R-II سونی باتری آن است که دوامی برای ثبت حدود ۲۲۰ عکس دارد و در هوای سرد پس از ثبت حدود ۱۰۰ عکس تخلیه میشود و به همین دلیل هنگام خرید آن باید به فکر باتری یدکی نیز بود. **کیفیت عالی سنسور و لنز دستگاه همراه دقت بالای سیستم وضوحیابی، این دوربین را به محصولی خواستنی تبدیل میکند و افرادی که هزینه ۳۲۰۰ دلاری آن را میپردازند، بیشک صاحب دوربینی مجهز و دقیق میشوند که تصویربرداری را با لذت زیادی همراهی میکند.
دیدگاهها