فراز فاضل، کارشناس فروش شرکت ارگ جدید از جمله برندهای حاضر در بخش شبکه نمایشگاه تلهکام بود که چندی است در مشارکت با شرکت مخابرات ایران در تامین قطعات اکتیو برای این ارگان به فعالیت مشغول است. فاضل با بررسی موانع و مشکلات حاضر در این صنعت، از چالشهای پیش روی این شرکت سخن میگوید.
پرسوجو پیرامون انتظارات از تلهکام چهاردهم نخستین سوالی بود که نظر فاضل را در آن جویا شدیم.
اصل برگزاری نمایشگاهی در این سطح برای کشوری همچون ایران بهعنوان یک کشور مصرفکننده، حضور کشورهای خارجی و برندهای مطرح در این صنعت است، اما متاسفانه امسال و سال گذشته به دلیل تحریمهای وارد شده به ایران، بسیاری از شرکتهای خارجی تمایلی به حضور در نمایشگاه ندارند. از این لحاظ کیفیت و سطح برگزاری نمایشگاه با افت روبهرو شده است. از نگاهی دیگر شکل واقعی نمایشگاه در ایران با تعریفهای بینالمللی آن یعنی ارايه کالا و خدمات کاملا متفاوت دنبال میشود. بهعنوان یک نمونه در غرفه شرکت ارگ جدید نمونه کوچکی از فضای بزرگی که شرکت در مراکز مخابراتی ایجاد میکند، در ابعادی کوچک به معرض دید عموم گذاشته شده است. اما این مسئله در مورد بسیاری دیگر از شرکتها به نمایش اطلاعات و تصاویر در نمایشگرهای حاضر در غرفهها محدود شده است و معمولا هیچ Present یا ارائه ملموسی از کار در اختیار بازدیدکنندگان قرار نمیگیرد. توجه به این نکته ضروری است که گزینههایی نظیر بروشور با عکس محصولات از طریق سایت شرکت بهراحتی قابل دسترسی است و حضور آنها در نمایشگاه نمیتواند جایگزینی برای ارائه ملموس کالا باشد.
چه محصولات و خدماتی توسط شرکت شما انجام میشود؟ آیا تولیدات شما ساخت داخل کشور است؟
در فهرست محصولات ما هم تولیدات داخلی و هم محصولات وارداتی دیده میشوند. در ردیف کالاهای مخابراتی دو طیف محصولات اکتیو و پسیو وجود دارند؛ شرکت ما در زمینه محصولات اکتیو فعالیت میکند.
منظور از محصولات اکتیو چه طیف کالاهایی است؟
محصولات اکتیو شامل تجهیزات زیرساخت مخابراتی نظیر تجهیزات DDSL و ADSL، تجهیزاتی همچون DSLAM یا مولتیپلکسرهای مخابراتی و مواردی از این دست است که این تجهیزات در مراکز مخابراتی براي ارايه تلفن ثابت به مصرفکنندگان مورد استفاده قرار میگیرند. این فعالیت از زمان شروع کار شرکت یعنی از سال 1380 تا بهحال در دستور کار شرکت ارگ جدید قرار دارد. از نزدیک به دو سال پیش شرکت به زمینه تولید تجهیزات CBE نیز وارد شده است. در کلاس تجهیزات CBE میتوان به مودم، روتر و سایر تجهیزات کاربران معمول (end-users) اشاره کرد. در این زمینه با توجه به اینکه این کار تا بهحال در کشور انجام نشده، موانع مشخصی از لحاظ علمی و دانش مهندسان بر سر راه آن وجود دارد؛ به همین علت با شروع شدن کار از مونتاژ سعی بر بومیسازی مرحله به مرحله کار شده است.
چه چارهای برای رقابت با برندهای بزرگ در این زمینه اندیشیده شده است؟
طبق قانون وزارت صنایع زمانی که پنج درصد تولید یک کالا در کشور انجام میشود، این فعالیت، تولید محسوب میشود. به اینترتیب با محسوب شدن یک کالا بهعنوان کالای تولیدی، دیگر گمرکی برای کالای مذکور پرداخت نمیشود و از این لحاظ با حفظ کیفیت، در مبحث قیمت میتوان با دیگر نمونههای حاضر در این صنعت رقابت کرد.
علت ارايه برخی از محصولات ارگ جدید با لوگوی مخابرات ایران چیست؟
طبق قرارداد با مخابرات ایران و طرح مورد درخواست این سازمان، شرکت ارگ جدید اقدام به تولید مودمهایی کرد که پس از درخواست برای تحویل اینترنت از مخابرات، این مودمها به کاربران پیشنهاد میشود. ویژگی اصلی این مودمها موجود نبودن آنها در بازار و تعلقشان به شرکت مخابرات است.
شرکت مادر این مودمها در چین قرار دارد؟
بله، در چین تولید میشود.
پیشنهاد این همکاری از کدام طرف صورت گرفت؟
پیشنهاد از طرف شرکت ما بوده و با متقاعد کردن مخابرات برای این همکاری، توافق صورت گرفته است.
توضیحات بیشتری در مورد کارخانه و تولیدات آن بدهید.
کارخانه در استان کرمان واقع شده و تولیدات آن به یک محصول همچون مودم محدود نشده است. یکی از نکاتی که صادقانه میتوان به آن اشاره کرد، نبود مهندسان قدرتمند داخلی در زمینه تولید تجهیزات مخابراتی است؛ نکتهای که سرچشمه آن را باید در نهادینه شدن تفکر مصرفکنندگی و مشکل در خارج شدن از این تفکر جستوجو کرد.
شاید بخشی از این ماجرا به انحصاری بودن این صنعت و تولید آن تنها توسط برخی کشورها باز گردد.
مطمئنا به همین صورت است، اما در هر صورت باید از یک نقطه کار آغاز شود. در این زمینه شرکت ارگ جدید با انتخاب مودم بهعنوان یک کالای نهچندان پیچیده، اقدام به آغاز تولید کرده و با بالا بردن دانش فنی، ضمن مونتاژ کردن دیگر تجهیزات با نحوه تولید آنها نیز در حال آشنا شدن است. پله بعدی در تولیدات این برند، تولید تجهیزات اکتیو مخابراتی است که هیچ شرکت دیگری تا به حال به تولید آنها اقدام نکرده است. شرکت ارگ جدید در این راستا نخستین شرکت تولیدکننده مودم در کشور به حساب میآید. در یک بازه زمانی در یک سال گذشته، مخابرات با حمایت از تولید داخلی ضمن کاهش تعرفههای گمرکی، به کاهش هزینههای داخلی و بومی سازی پیمانکاران خود اقدام کرد. در این حالت با انتقال تولید به داخل کشور هزینههای گمرک عملا حذف شد و چند شرکت به فعالیت مشخص در زمینه مودم پرداختند، اما ما موفق به سریعتر انجام دادن این عمل شديم و عنوان اولین شرکت طرف قرارداد مخابرات در این زمینه را به خود اختصاص دادیم.
قرارداد شما با مخابرات طی یک مناقصه انجام شد؟
مناقصهای در کار نبود و کار با یک مذاکره انجام شد.
در آینده قصد ورود به کالای تخصصیتر شبکه را دارید؟
قطعا قصد انجام چنین کاری را داریم، اما مطمئنا کار آسانی نخواهد بود.
دیدگاهها