عصر ارتباط – امیر محمدزاده لاجوردی مدیرعامل زیرساخت تشریح کرد
راهاندازی شبکه ملی اطلاعات از جمله برنامههای راهبردی وزارت ارتباطات در دوره جدید محسوب میشود، اما این پروژه بزرگ نیازمند همکاری دستگاهها و اجزای مختلفی است.
در همین راستا شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان یکی از دستگاههای دارای مسوولیت در این پروژه، مسوولیتهای متنوعی از ایجاد زیرساخت و فراهمسازی بسترهای انتقال داده گرفته تا راهاندازی سرویسهای متعدد را در دستور کار دارد.
برای آشنایی با آخرین اقدامات، طرحها و برنامههای شرکت ارتباطات زیرساخت با امیر محمدزاده لاجوردی معاون وزیر، رییس هیاتمدیره و مدیرعامل این شرکت گفتوگویی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
به عنوان نخستین پرسش، مهمترین اولویتها و هدفگذاریهای شرکت ارتباطات زیرساخت برای سال جاری را تشریح فرمایید.
اولویتهای این شرکت در دوره جدید انجام پروژههای شبکه ملی اطلاعات در حوزه زیرساخت شامل موارد زیر است:
۱. افزایش ظرفیت شبکه انتقال با استفاده از تجهیزات بومی با ظرفیت ۲۰ ترابیت بر ثانیه
۲. افزایش ترانزیت ترافیک بینالملل به میزان بیش از ۳ ترابیت بر ثانیه
۳. توسعه و تکمیل شبکه IP ملی
۴. راهاندازی نخستین مرکز قطب داده کشور
۵. بهرهبرداری از پروژه OSS/BSS در شرکت ارتباطات زیرساخت
۶. توسعه و بازسازی شبکه سوئیچ کشوری در ۳۵ نقطه
۷ . راهاندازی اتصال جزایر ابوموسی، تنب کوچک و بزرگ، و هندورابی از طریق فیبردریایی
۸. توجه به موضوع پدافند غیرعامل و حفظ پایداری و کیفیت ارتباطات بینالملل و داخلی در مواقع بحرانی از طریق ایجاد خطوط پشتیبان
۹. آغاز اجرای طرح مهندسی ترافیک کشور
شبکه ملی اطلاعات از اولویتهای کلان و راهبردی وزارت ارتباطات در دوره جدید است. به شکل مشخص ماموریتهای محوله به شرکت زیرساخت در این کلان پروژه چیست؟
بر اساس توافقنامه امضا شده با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به منظور تحقق شاخصهای کلیدی عملکردی در لایههای زیرساخت ارتباطی و اطلاعاتی، شرکت مکلف به اجرای کلان پروژههای ذیل است.
– توسعه و تکمیل شبکه انتقال
– توسعه و تکمیل شبکه IP
– توسعه و تکمیل مراکز تبادل ترافیک داخلی و بینالمللی
– مدیریت ایجاد قطب مراکز داده
– ایجاد، توسعه و تجهیز گذرگاههای ایمن داخلی و مرزی
– مدیریت توسعه مناطق ویژه ارتباطات و فناوری اطلاعات
– تامین زیرساخت امنیت شبکه زیرساختی و سیستمهای ارتباطی
از دیگر برنامههای وزارت ارتباطات در دوره جدید، تلاش برای احیا و کاربری زیرساختهای فیبر نوری در کشور است. شرکت زیرساخت به ویژه در اتصالات بین استانی در چه وضعیتی برای پیشبرد این مهم قرار دارد؟
شرکت ارتباطات زیرساخت با شبکه فیبر نوری حدود ۷۱ هزار کیلومتر امکان ارتباطات بین استانی را به طور کامل فراهم کرده است که زیرساخت مناسب برای ارتباطات بین استانی (انتقال و دیتا) را برای هسته شبکه ذینفعان و استفادهکنندگان فراهم میکند.
یکی از تاکیدات ویژه وزیر ارتباطات افزایش سهم بینالملل و تبدیل ایران به هاب منطقهای ترانزیت داده است. مهمترین گامها و تدابیر شرکت زیرساخت در این خصوص چیست؟
توسعه شبکه اختصاصی انتقال ترانزیت، تنظیم SLA سرویسهای بینالمللی، دیپلماسی فعال تجاری با حضور موثر در رویدادها و مجامع بینالمللی، توسعه روشهای مشارکتی در بازار ترانزیت، مشارکت در کریدورهای منطقهای از رویکردهای این شرکت جهت کسب سهم از این بازار است که نقشه راه آن بهزودی ارایه خواهد شد این نقشه راه ثابت نبوده و متاثر از تحولات محیطی بهروز خواهد شد.
نمایندگان مجلس در بودجه سال ۱۴۰۱ پیشبینی رشد ۴۲ درصدی درآمد شرکت ارتباطات زیرساخت را داشتهاند این رشد بالا چگونه و از چه منابعی در شرکت شما محقق خواهد شد؟
رشد درآمد شرکت در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ حدود ۲۱ درصد بوده و درآمد شرکت در سال ۱۴۰۱ در بودجه مصوب مجلس شورای اسلامی نسبت به سال قبل دارای ۱۸ درصد رشد است. یادآور میشود بخش قابل توجهی از ماموریتهای شرکت در راستای انجام وظایف حاکمیتی بوده و لزوماً منجر به درآمد نمیشود.
شرکت زیرساخت اگرچه درآمدزا محسوب میشود اما به هرحال هزینههای قابل ملاحظهای نیز برای ایجاد تعمیر و نگهداری زیرساختهای خود دارد. در این خصوص و بخش هزینهای شرکت اطلاعاتی ارایه فرمایید.
نظر به گستردگی شبکه Backbone کشور با رویکرد آمایش سرزمینی، نگهداری حضور بیش از هزار ایستگاه ارایهدهنده خدمات شبکهای متنوع در کل کشور، بیش از ۷۱ هزار کیلومتر شبکه فیبر و هزینههای فزاینده استهلاک تجهیزات متاثر از افزایش نرخ ارز و تحریم به عنوان دو عامل اصلی، در سالهای اخیر همواره نرخ رشد مرکب هزینههای شرکت بیشتر از نرخ رشد مرکب درآمد شرکت بوده است. عمده هزینههای شرکت شامل نگهداری شبکه، استهلاک تجهیزات، هزینههای ارزی تامین پهنای باند، سرمایه انسانی است.
شرکت ارتباطات زیرساخت در راستای ماموریتهای خود بحث حمایت از بومیسازی و راهاندازی سامانههای متعدد را در دستور کار دارد. لطفا گزارشی از آخرین حمایتها و میزان تقاضاهای واصله به کارگروه وام وجوه اداره شده شرکت ارتباطات زیرساخت بدهید.
شرکت ارتباطات زیرساخت در شبکه خود از تجهیزات داخلی، استفاده حداکثری میکند. تنها در مواردی که پس از طی مراحل قانونی امکان تامین تجهیزات از داخل ممکن نباشد با اخذ مجوز از نهادهای ذیربط از جمله وزارت صمت از تجهیزات خارجی استفاده میشود. در خصوص وام وجوه اداره شده، این شرکت در سال گذشته اعتبار ۴۰ میلیارد تومانی جهت ارایه این وام به شرکتهای فعال غیردولتی در حوزه ماموریت شرکت زیرساخت تدارک دیده است.
ایجاد مسیرهای متعدد و جایگزین برای کمک به تامین و تداوم خدمات اینترنت کشور از دیگر تدابیر و الزامات شرکت زیرساخت است. آیا ما در این بخش به نقطه بلوغ و اشباع رسیدهایم یا ایجاد مسیرهای جایگزین با توجه به تحولات و شرایط خاص منطقه ما ادامه دارد؟
با توجه به تحولات محیطی و پویاییهای بازار پهنای باند، اعم از ورود بازیگران جدید، ادغام، تملک، تحولات منتج از فناوری به عنوان نمونه تغییر مالکیت کابلهای دریایی از اپراتورهای مخابراتی به تامینکنندگان محتوا (Content Providers) و همچنین تحولات سیاسی منطقه مانند جنگ اوکراین، تحولات اقتصادی مانند جامجهانی قطر و … مساله جایگزینی و تنوع بخشی به مسیرها مسالهای مستمر است.
در خصوص مصرف نیز به نقطه اشباع نرسیدهایم لیکن در تلاش برای بهرهگیری از گزینههایی همچون CDN ها، افزایش Peering، ترغیب و حمایت از تغییر موازنه الگوی مصرف به سمت محتوای داخلی و… هستیم.