دعوت وزارت ارتباطات از بخش خصوصی برای مشارکت در پروژه‌های دیجیتال به‌جای تصدی‌گری دولتی

12

معاون سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات اعلام کرد سیاست‌های جدید دولت چهاردهم با هدف فعال‌سازی ظرفیت‌های بخش خصوصی و تبدیل حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات به قطب جذاب سرمایه‌گذاری تدوین شده است.
به گزارش عصر ارتباط،احسان چیت‌ساز در همایش ملی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش ICT با تشریح روندهای جهانی اقتصاد دیجیتال گفت مزیت رقابتی کشورها دیگر بر پایه حجم سرمایه‌گذاری تعیین نمی‌شود، بلکه سرعت تبدیل دانش به ارزش اقتصادی عامل اصلی موفقیت در اقتصاد آینده است.

او با اشاره به رشد کم‌سابقه سرمایه‌گذاری جهانی در اقتصاد دیجیتال توضیح داد به‌رغم کاهش سرمایه‌گذاری در بخش‌های غیردیجیتال، این حوزه همچنان مسیر صعودی خود را حفظ کرده و حدود ۶۰ درصد سرمایه‌گذاری دیجیتال جهان در چین انجام شده است. چیت‌ساز افزود سرمایه‌گذاری در مراکز داده ظرف یک سال سه برابر شده و اکنون ۴۰ درصد کل سرمایه‌گذاری دیجیتال را شامل می‌شود، در حالی که خدمات ابری نیز رشدی شش‌برابری را تجربه کرده است.

معاون وزیر ارتباطات تأکید کرد برخلاف این روند جهانی، سرمایه‌گذاری ایران در لایه‌های هسته و میانی اقتصاد دیجیتال طی سال گذشته کاهش یافته است. به گفته وی، وزارت ارتباطات با تغییر مسیر سیاستی تلاش دارد محیط سرمایه‌گذاری را جذاب‌تر کند و این حوزه را دوباره به نقطه تمرکز سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی تبدیل کند.

چیت‌ساز با اشاره به تغییرات ساختاری در مدل سرمایه‌گذاری دنیا گفت ادغام و تملک دارایی‌ها در هسته دیجیتال شدت یافته و شرکت‌ها ترجیح می‌دهند بخش‌های قابل برون‌سپاری را واگذار کرده و تمرکز خود را روی لایه‌های راهبردی بگذارند. او افزود یک‌سوم سرمایه‌گذاری‌های ساختِ از ابتدا در جهان متعلق به حوزه اقتصاد دیجیتال است.

وی با تشریح اولویت‌های جدید وزارت ارتباطات توضیح داد در این دوره اجرای پروژه‌ها با رویکرد تازه‌ای انجام می‌شود؛ به‌جای تصدی‌گری دولتی ابتدا پایداری اقتصادی پروژه بررسی و سپس بخش خصوصی برای مشارکت دعوت می‌شود. در این مدل، نقش دولت بیشتر بر تنظیم‌گری هوشمند، هماهنگی و نظارت متمرکز است تا اقتصاد دیجیتال از محدودیت‌های غیرضروری آزاد شود. او افزود دیپلماسی فناوری نیز فعال‌تر شده تا انتقال فناوری و همکاری‌های چندجانبه با سرعت بیشتری پیش برود.

چیت‌ساز در بخش دیگری از سخنان خود از طراحی سازوکارهای جدید برای جذب سرمایه خارجی خبر داد و اعلام کرد «راهنمای سرمایه‌گذاری» تدوین شده و چند قرارداد سرمایه‌گذاری و انتقال فناوری در همین همایش به امضا رسیده است. همچنین مجوزهای «بدون نام» برای ارائه پروژه‌های آماده سرمایه‌گذاری صادر شده و مراکز آزمون و پارک فناوری اطلاعات فضای آزمایش محصولات نوآورانه را فراهم کرده‌اند.

او درباره اولویت‌های زیرساختی وزارت ارتباطات نیز گفت یکی از پروژه‌های کلیدی، تأمین ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه برای برطرف کردن نیازهای انرژی اقتصاد دیجیتال است؛ حوزه‌ای که با توجه به ناترازی انرژی کشور اهمیت دوچندان یافته است. افزون بر این، برای زنجیره کامل فناوری از عناصر کمیاب و چیپ‌ست‌ها تا مراکز داده، زیرساخت‌های ابری، حکمرانی داده، مدل‌های هوش مصنوعی و اپلیکیشن‌های نوین برنامه مشخص تدوین شده است.

معاون وزیر ارتباطات ابراز امیدواری کرد مجموعه سیاست‌های جدید شامل تنظیم‌گری هوشمند، تسهیل ورود فناوری‌های نو، تحریک سرمایه‌گذاری و نقشه جامع توسعه دیجیتال بتواند عقب‌ماندگی موجود را جبران کرده و اقتصاد دیجیتال ایران را دوباره در مسیر رشد پایدار قرار دهد.